Funcționari cu probleme de integritate continuă să activeze și chiar sunt avansați, studiu

Print Send by email
05:54, 23 Ian 2018

Funcționari cu probleme de integritate continuă să activeze și chiar sunt avansați, studiu

Jumătate dintre funcționarii cu probleme de integritate continuă să activeze în funcții publice și chiar sunt avansați. Concluziile respective sunt formulate în studiul „Reacția instituțiilor publice la investigațiile jurnalistice: autosesizări multe, rezultate puține”, prezentat de către Asociația Presei Independente (API) și portalul Moldova Curată, transmite IPN.

Autorii cercetării constată lipsa voinței politice de a-i exclude din serviciul public pe funcționarii cu probleme de integritate, în unele cazuri aceștia chiar sunt avansați în pofida faptelor semnalate în investigațiile jurnalistice profesioniste. Experții atenționează și asupra numărului redus de sancțiuni aplicate funcționarilor pentru nedeclararea averilor și intereselor personale.

În studiu au fost documentate reacțiile autorităților la faptele descrise de jurnaliștii de investigație în perioada 2014-2017 referitoare la integritatea persoanelor cu funcții publice. Autorii au constatat că jumătate dintre persoanele vizate în cele 32 de cazuri de rezonanță semnalate continuă să activeze în funcțiile deținute și nu au suportat consecințe, iar în 8 cazuri chiar au fost avansați. În condițiile în care, în multe domenii, în special în sectorul judecătoresc, există prevederi legislative și normative referitoare la reputația ireproșabilă a angajaților, acestea nu se respectă, iar singura soluție rămâne a fi voința politică sub forma unui angajament puternic de a face ordine în  instituțiile publice, renunțând la funcționarii cu probleme de integritate, consideră autorii studiului.

Din cele 24 de controale efectuate în această perioadă după investigațiile jurnalistice de fosta Comisie Națională de Integritate (CNI) și Centrul Național Anticorupție (CNA), doar 10 s-au încheiat cu sancțiuni. În cazul CNI, o parte dintre cauze au fost clasate deoarece instituția nu a verificat efectiv averile declarate de subiecți, ci doar faptul dacă acestea au fost declarate în modul corespunzător și dacă datele indicate în declarațiile de venituri și proprietăți corespund cu cele din bazele de date oficiale (Agenția Servicii Publice etc.), fără să fie verificată diferența dintre valoarea bunurilor și veniturile legale ale persoanei. De asemenea, în unele cazuri, persoanele au rămas nesancționate contravențional sau penal din cauza expirării termenului de prescripție. Totodată, Serviciul Fiscal de Stat (SFS) nu a manifestat până în prezent interes să verifice, în limitele domeniului său de activitate, semnalele transmise de presă privind finanțarea netransparentă a partidelor și campaniilor electorale.

Experții îndeamnă instituțiile de control, prevenire și combatere a corupției – ANI, CNA, Procuratura anticorupție ș.a. - să pornească verificări în baza investigațiilor jurnalistice care includ probe și documente și indică asupra unor fapte ilegale ale funcționarilor publici. Instituțiile ar trebui să anunțe public despre acțiunile întreprinse, oferind astfel opiniei publice dovezi clare de voință reală de a combate corupția și a promova integritatea în sectorul public.

Autorii studiului recomandă reprezentanților societății civile să-și asume funcția de monitorizare a modului cum instituțiile de stat reacționează la dezvăluirile din investigațiile jurnalistice, expediind solicitări de informație sau chiar denunțuri, fapt care ar obliga instituțiile statului să vină cu o reacție. 

05:54, 23 Ian 2018
Victor Micu, un nou mandat la CSM
Victor Micu a fost reales președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pentru un mandat de patru ani, în ședința din 23 ianuarie. Candidatura lui Victor Micu a fost singura…
13:12, 23 Ian 2018

Alte știri

01 Iunie 2016
RSS
Teatrul Eugene Ionesco are un nou statut
31 Mai 2016
Noi măsuri pentru protejarea și valorificarea Rezervației „Orheiul Vechi” Premierul solicită un concept inovativ de organizare a odihnei de vară a copiilor
ODIP: Unioniștii vor ajunge vara aceasta în fiecare casă din Republica Moldova
free
CSM a dat acceptul pentru începerea urmăririi penale a magistratei Domnica Manole
Pluralismul mediatic în Moldova se confruntă cu riscuri majore, studiu
free
Guvernul a aprobat un plan de acțiuni orientate spre protecția copilului
Asociația Forumul Judecătorilor din România se expune în cazul magistratei Domnica Manole
free
Vitalie Valcov, noul director general al BNS
„Ultimul sunet” a răsunat pentru toți elevii din țară
free
Deținutul care a evadat din Penitenciarul nr.3-Leova a fost reținut
30 Mai 2016
Un deținut de la Penitenciarul nr.3 din Leova a evadat
free
Precizări la prevederile Legii anti-tutun care intră mâine în vigoare
Recomandările ANSA pentru activitatea taberelor de vară
free
Primele cazuri de preluare neautorizată, semnalate în cadrul campaniei împotriva plagiatului
free
Primul lot umanitar de păcură acordat de România a ajuns la Chișinău Avocata poporului pentru drepturile copilului și-a prezentat inițiativele
free
Marți elevii vor participa la careul de sfârșit de an școlar Tentativă de pătrundere în Moldova a unei entități jihadiste, contracarată de SIS
free
USMF „Nicolae Testemițanu” și-a deschis ușile pentru vizitatori
free