Cei mai buni angajatorii ai persoanelor cu dizabilități, premiați la Gala RemarcAbilitatea

Print Send by email
07:18, 08 Dec 2018

Cei mai buni angajatorii ai persoanelor cu dizabilități, premiați la Gala RemarcAbilitatea

Angajatorii care s-au remarcat pe parcursul anului 2018 prin cele mai bune practici în domeniul angajării persoanelor cu dizabilități au fost premiați în cadrul Galei RemarcAbilitatea, ediția a IV-a, desfășurată pe 7decembrie. Companiile au fost premiate la cinci categorii, fiind anterior selectate de o comisie de experți alcătuită din reprezentanții ai instituțiilor promotoare a drepturilor persoanelor cu dizabilități, transmite IPN.


Cele mai multe persoane cu dizabilități în 2018 au fost angajate la Handitehnica SRL, fabrică care se ocupă de confecționarea hainelor pentru organele de forță. Aici, din puțin peste 50 de angajați, mai mult de jumătate sunt persoane cu dizabilități. Directoarea companiei, Olga Dodon, a menționat că apreciază la angajații săi cu dizabilități bunăvoința și dorința de a face ceva. Ea a mai spus că se mândrește cu lucrul pe care-l fac și e mulțumită de munca persoanelor angajate.

Angajatorul remarcabil pentru angajarea persoanelor cu dizabilități prin angajarea asistată a fost desemnată SRL Mozaic Creștin. Compania are șase angajați dintre care doi sunt cu dizabilități. Persoanele care lucrează aici creează icoane pentru biserici pe mozaic, din sticlă colorată. Nadejda Vioară, coordonator de producție a companiei, a ținut să menționeze că autocompătimirea permanentă de la nimicuri a oamenilor nu este motivată, pe fonul atitudinii persoanelor cu dizabilități care nu se plâng de nimic, activează, iubesc. „ Ei te fac să fii mai puternic, să mergi înainte și trebuie să fii mulțumit de ceea ce ai”, a spus Nadejda Vioară.

Dorin Stăvița a fost numit antreprenorul remarcabil, persoană cu dizabilități care a inițiat o afacere și a creat locuri de muncă pentru alte persoane cu dizabilități. Împreună cu soția sa, și ea cu dizabilitate, Dorin Stăvița a deschis o afacere ce vizează prestarea serviciilor de copiere, printare, laminare etc. Bărbatul spune că l-a motivat să pornească o afacere necesitatea de a avea un loc de muncă, iar acum, faptul că nu depinde de nimeni e cel mai important pentru că este mult mai independent.

Cei mai remarcabili angajatori care au întreprins măsuri de acomodare rezonabilă a locului de muncă pentru persoanele cu dizabilități au fost desemnați Agenția de Presă IPN și Centrul Psiho-socio-pedagogic al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport din municipiul Chișinău.

Directorul Agenției de Presă IPN, Valeriu Vasilică, a menționat că angajarea persoanelor cu anumite deficiențe de vedere nu a fost o provocare, ci mai degrabă un avantaj pentru instituția pe care o reprezintă, deoarece aceasta a câștigat doi colegi buni. De asemenea, nu e nimic remarcabil în astfel de angajări, ci e un proces firesc de selectare și creșterea a personalului, lucru necesar pentru prosperarea afacerii. Directorul IPN consideră că, dacă unor persoane li s-a luat ceva, în mod firesc li s-a dat ceva în plus, iar obligația celorlalți este să vadă în cei cărora li s-a luat, abilitatea.

Svetlana Gorea, șefa Centrului Psiho-socio-pedagogic a DGETS din municipiul Chișinău, a spus că de când a angajat persoane cu nevoi speciale, restul angajaților instituției privesc viața altfel și o iubesc mai mult. Potrivit Svetlanei Gorea, actualmente, circa 30 de copii în dificultate și din grupul de risc frecventează zilnic Centrul, iar părinții care îl văd pe Stanislav , băiatul cu dizabilități angajat, rămân cu convingerea că copii lor vor avea un viitor.

Prezentă la eveniment, Viorica Dumbrăveanu, secretar de stat în domeniul asistenței sociale la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei consideră că cel mai de bază trofeu îl merită de fapt angajații pentru că angajarea lor este un pas important și în cariera lor și în incluziunea socială. Secretarul de stat a spus că prin toate politicile pe care le-a promovat ministerul până acum și-a dat seama că stimularea angajatorilor de a crea locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilități nu funcționează suficient de bine. Astfel, începând cu anul 2019, prin politici de susținere s-a decis subvenționarea angajatorilor care vor crea locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilități și a celor care vor adapta locurile de muncă pentru aceste persoane.

Directorul executiv al Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Vitalie Meșter, a menționat că dreptul la muncă este un drept fundamental și nu este mai puțin important de restul drepturilor omului. Este un drept care contribuie la formarea persoanei ca și cetățean, ca și membru activ al societății, ca și contribuabil. „ Noi ne propunem ca persoanele cu dizabilități să fie acceptate nu doar ca beneficiari ai prestațiilor sociale, dar ca și deținători de drepturi ca și ceilalți membri ai societății. Pentru realizarea dreptului la muncă se necesită și asigurarea altor drepturi. Totuși, sunt multe persoane cu dizabilități care vorbesc despre dificultăți de angajare pentru că nu le este asigurat pe deplin dreptul la formare profesională”, a menționat Vitalie Meșter.

Olesea Perean, coordonatoare națională a Oficiului ONU pentru drepturile Omului, consideră că este caracteristica unui adevărat lider să vezi potențialul persoanei și să contribui la valorificarea acestuia. Ea spune că fiecare om trebuie să dea dovadă de un spirit de fraternitate unul față de altul. Potrivit Olesei Perean, angajatorii ce văd potențial și depun efort să integreze persoanele cu dizabilități sunt de fapt agenți ai schimbării în viața acestor oameni.

Gala RemarcAbilitatea 2018 a fost organizată de către Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, sub egida Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în parteneriat cu Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova, Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, Centrul Media pentru Tineri și Rabota.md, cu suportul financiar al Reprezentanței Swedish Development Partner și Oficiului Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului.

 

07:18, 08 Dec 2018

Alte știri

19 Iulie 2018
RSS
Grant de la Principele de Monaco pentru reabilitarea Grădinii Botanice
18 Iulie 2018
Până la 24 august vor fi finalizate lucrările de pregătire a instituțiilor de învățământ Familiile și persoanele defavorizate vor primi suport monetar de la stat
Reforma Administrației publice se realizează ineficient, studiu
free
Spectacolele de teatru au fost interzise în grădinițele municipale
free
În penitenciare ar putea fi instalate sisteme video și audio de supraveghere a deținuților Alocațiile pentru alimentația elevilor și a preșcolarilor va crește cu 2 lei
free
Alți patru angajați ai ÎS Gările și stațiile auto, cercetați penal pentru corupție
free
Hotărârea CtEDO arată că autoritățile nu au rezolvat problema fermierilor din Dubăsari, opinie
free
Beneficiarii programului „Prima Casă” vor putea solicita ulterior compensație pentru apariția copiilor
free
Agenția de Servicii Publice: Peste 700 de mii de imobile nu sunt măsurate și evaluate
free
17 Iulie 2018
Ambulanțe noi, repartizate în punctele de asistență medicală urgentă din țară Rusia, obligată de CEDO să achite aproape 2,5 milioane de euro fermierilor din Dubăsari
free
Peste 20 de angajați ai ÎS Gările și stațiile auto, cercetați penal pentru corupție CEDO a obligat Rusia să achite circa 90 de mii de euro pentru 5 cetățeni moldoveni
PDM anunță lansarea programului Prima Casă 3
free
Contrabandă cu tutun în proporții deosebit de mari. 5 persoane au fost reținute
Cum reformăm pe bune concediul de îngrijire a copilului din Republica Moldova, analiză
free
16 Iulie 2018
Un fost consilier al ministrului finanțelor este deferit justiției
free
Poetul Nicolae Dabija, omagiat la 70 de ani
free

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Etnic ucrainean a devenit victima atacului agresiv din partea polițiștilorConferințe IPN [HD] | Consens național sau riscuri și amenințări
Conferințe IPN [HD] | Viorel Chetrușcă, mandatar al intermediarilor în asigurăriConferințe IPN [HD] | Partidul Mișcarea Populara Antimafie
Vezi toate
Central European University
banner creditex