Femeile candidate sunt mai puțin vizibile în spațiul mediatic decât bărbații, raport

Print Send by email
14:08, 14 Feb 2019

Femeile candidate sunt mai puțin vizibile în spațiul mediatic decât bărbații, raport

Un raport de monitorizare a zece televiziuni, realizat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, arată că femeile candidate sunt mai puțin prezente în buletinele de știri, talkshow-uri și la dezbaterile electorale organizate de televiziuni. Într-o conferință de presă la IPN, Vasile Cantarji, expert CBS-AXA, unul din autorii raportului, a menționat că, deși în acest an avem cel mai mare număr de femei candidate din istoria țării (42% în circumscripția națională și 21% în circumscripțiile uninominale), în cele 154 de buletine de știri analizate la zece canale TV, în perioada 24 ianuarie – 3 februarie, prezența femeilor a fost de 18,5% în rol principal și de 27% în rol secundar.

Majoritatea știrilor cu conotații negative sunt la adresa bărbaților, însă se înregistrează și știri negative la adresa femeilor – 8% din totalul de știri în care o anumită femeie era subiectul principal. Iar din 12 știri negative la adresa femeilor candidate, 11 au fost împotriva Maiei Sandu. Din cele 19 runde de dezbateri organizate de televiziuni în perioada monitorizată, în aproape jumătate au fost prezenți doar bărbați, în celelalte prezența a fost mixtă, neexistând nicio rundă de dezbateri în care invitații să fie doar femei. În medie prezența femeilor la dezbateri a fost de 21%, iar de cele mai multe ori acestea aveau un rol secundar, fiind prezente în calitate de însoțitor al candidaților. Vasile Cantarji a mai spus că televiziunile preferă ca în orele de maximă audiență să invite mai mulți bărbați decât femei.

Monitorizarea spoturilor electorale a arătat că 60% din protagoniști sunt bărbați și aproximativ 40% sunt femei. Potrivit expertului, spoturile unde sunt prezenți mai mulți bărbați decât femei sunt rulate mai frecvent în orele cu audiență mare. Spoturile electorale cu femei sunt mai des rulate pe timpul nopții, când audiența este foarte mică. Și doar pe parcursul zilei există un echilibru gender între spoturile electorale.

Alina Andronache, specialistă în relațiile cu publicul și advocacy la Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, a menționat, în concluzie, că femeile în continuare sunt defavorizate în raport cu bărbații. Chiar dacă la alegerile parlamentare avem cel mai mare număr de femei candidate, nu a sporit  prezența acestora în spațiul mediatic. Iar știrile pozitive despre femei în mare parte sunt bazate pe anumite stereotipuri care există în societate.

14:08, 14 Feb 2019

Alte știri

08 Mai 2007
RSS
Deși producem mai puțin curent electric, devenim mai energofagi La 8 mai se marchează Ziua mondială a Cărții Roșii
free
07 Mai 2007
România, R. Moldova și Ucraina vor întocmi un plan de management al Deltei Dunării Polițiștii vor supraveghea desfășurarea examenelor de bacalaureat
free
Trofeul Cronograf pentru cel mai bun film documentar a fost câștigat de un film polonez
free
Funcționarii publici nu vor avea dreptul să dețină o altă cetățenie pe lângă cea a R. Moldova
free
A fost aprobată lista beneficiarilor de înlesniri la obținerea creditelor preferențiale Lucrările de evacuare a nămolului din lacul Valea Morilor vor fi stopate
free
Consilierii comuniști sunt nemulțumiți de veniturile generate de Piața Centrală
free
Mai multe categorii de cetățeni vor beneficia de alocații majorate
free
05 Mai 2007
Clubul internațional al femeilor din Moldova a împărțit banii colectați la Târgul de iarnă 2006
free
Municipalitatea a dat 3 mil. de lei și va mai cere de la agenții economici pentru amenajarea complexului „Feciorii Patriei”
free
Șase localități din republică au câștigat într-un concurs al salubrizării
free
Mai mulți minori din R. Moldova ar putea merge în SUA pentru a depune mărturii într-un proces penal
Sala cu Orgă a găzduit un spectacol extraordinar al tinerilor muzicieni
free
Consiliul municipal a dat dreptate unui grup de chișinăuieni în defavoarea unui agent economic
free
Șeful Direcției municipale transport și căi de comunicații riscă să fie demis din funcție
free
CEDO ar putea adopta în curând o decizie în procesul intentat de publicația „Timpul”
free
Poliția Rutieră ar putea achita costul testelor de alcoolemie ale șoferilor suspectați că ar fi beți la volan
free
Unul dintre cei mai mari investitori din R. Moldova va avea un monument la Căușeni
free