Victimele violenței în familie sunt îndemnate să raporteze abuzurile la poliție
Print Send by email
12:34, 15 Mar 2019

Pe parcursul anilor 2017 și 2018, polițiștii au aplicat peste șase mii de ordine de restricție de urgență la sesizarea victimelor violenței în familie. Potrivit Inspectoratului General al Poliției, în 95% de cazuri a fost vorba de femei. Oamenii legii spun că de doi ani, de când aplică ordinul de restricție de urgență, care presupune înlăturarea imediată a agresorului din locuința familiei, victimele violenței în familie sunt mai protejate, transmite IPN.

Șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, a declarat, la o conferință de presă, că ordinul de restricție de urgență, aplicat de către polițist, este o măsură provizorie de protecție. Aplicarea ordinului presupune înlăturarea imediată a agresorului din locuința familiei și stabilirea unor interdicții în vederea aproprierii de familie pentru o perioadă de zece zile, în vederea prevenirii repetării comiterii acțiunilor de violență. Gheorghe Cavcaliuc îndeamnă victimele violenței în familie, în special femeile, să raporteze abuzurile pentru a scăpa de agresori.

Potrivit lui Gheorghe Covalciuc, peste două mii de ordine de restricție de urgență au fost aplicate în 2017, iar altele aproape patru mii în 2018. Cele mai multe plângeri sunt atestate în raioanele Ialoveni, Orhei, Cahul, Soroca și în municipiul Bălți. În opinia șefului adjunct al IGP, aceste statistici nu arată neapărat că în aceste raioane au loc cel mai frecvent acte de violență în familie, ci că victimele conștientizează gravitatea fenomenului și raportează abuzurile la poliție.

Președintele Centrului de Drept din Căușeni, Ion Oboroceanu, a menționat că datele statistice nu reflectă în totalitate gravitatea fenomenului. Multe victime ale violenței în familie suferă în tăcere, neștiind că au dreptul să ceară ajutor și vor fi protejate de poliție. Potrivit lui Ion Oboroceanu, anual, prin intermediul instanțelor de judecată, sunt aplicate până la 800 de ordonanțe de protecție, iar agresorii sunt înlăturați din familie pe o perioadă de 90 de zile.

Managerul Asociației Obștești Casa Mărioarei, Veronica Cernat, a spus că violența în familie este un fenomen dureros, iar pentru a schimba retorica prevenirii, accentul trebuie pus pe informare.

Fenomenul violenței în familie este cauzat de nivelul redus de educație și cultură, lipsa unui loc de muncă, sărăcie, abuzul de alcool, dar și prezența unor stereotipuri. Săptămânal, cel puțin o persoană moare din cauza violenței în familie, iar anual 4-5 persoane au comportament suicidal din cauza violenței în familie. Zilnic, la poliție, parvin peste 60 de înștiințări despre cazuri de violență în familie.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: ,,Demisia Președintelui RM și alegeri parlamentre anticipate".Conferințe IPN [HD] | ADEPT:  ,,Platform web a serviciilor  de gospodărie comunală din RM"
Conferințe IPN [HD] | Traian Băsescu și Eugen Tomac: ,,Obiectivele  PMP în PE și relația cu RM"Conferințe IPN [HD] | Reprezentanți ai Uniunii Pensionarilor din RM: Sărăcia în creștere ne distruge
Vezi toate
banner creditex