Un hacker este cercetat penal pentru infectarea de sisteme informatice
Print Send by email
14:06, 09 Iul 2018

Un hacker moldovean a fost reținut fiind suspectat că infecta sistemele informatice distribuind programe nelicențiate prin intermediul platformelor de tip „torrent”. Poliția recomandă maximă prudență la descărcarea produselor de pe platformele „torrent”, transmite IPN.

În cadrul urmării penale s-a stabilit că moldoveanul împreună cu alte persoane, care încă nu au fost identificate de oamenii legii, încărcau diferite programe nelicențiate, care erau virusate preventiv, pe platformele cu mecanism PEER-TO-PEER (P2P) de tip „torrent”, în scopul sustragerii informațiilor de acces la poște electronice sau la alte conturi online.

Urmare a infectării sistemelor informatice, hackerii au obținut parolele de acces la poștele electronice, conturile bancare, site-urile web a peste 3600 utilizatori ai sistemelor informatice din Republica Moldova și de peste hotare.

În cadrul percheziției efectuate la domiciliul suspectului au fost ridicate două laptopuri, trei telefoane mobile, un suport de memorie HDD precum și alte documente importante cauzei penale. În prezent, hakerul are statut de învinuit și este cercetat penal. Deocamdată nu se știe ce riscă dacă va fi găsit vinovat.

În vederea evitării virusării sistemelor informatice cu programul malițios, politia recomandă, printr-un comunicat de presă, cetățenilor să utilizeze produse de program licențiate, să instaleze soluții de securitate actualizate, să utilizeze browser cu protecția pro-activă. Populația este îndemnată să evite descărcarea de pe platformele cu mecanism PEER-TO-PEER (P2P) de tip „torrent” și să dea dovadă de prudență maximă la primirea e-mail-urilor, deschiderea/procesarea atașamentelor suspecte.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Orange Moldova

Orange Systems inspiră comunitatea IT să guste din noua rețetă de a lucra în IT

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Tehnologiile științifice bazate pe probe în monitorizarea campaniei electoraleConferințe IPN [HD] | Republica Moldova, de la promisiuni la realizări, raport
Conferințe IPN [HD] | Gheorgihi Grozav: Prezentarea Programului electoralConferințe IPN [HD] | Călin Vieru: Noutăți importante despre evoluția campaniei electorale
Vezi toate
banner creditex