La cimitir se merge cu ouă roșii, cozonac, tămâie și rugăciune pentru cei răposați, preot
Print Send by email
09:59, 14 Apr 2018

Paștile Blajinilor înseamnă Paștile celor fericiți, al celor adormiți. E același Paști de acum o săptămână. Doar că de Paști se serbează cu mielul pascal pe masă, iar de Paștile Blajinilor se merge la cimitir și se roagă pentru cei răposați. Solicitat de IPN, preotul de la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Chișinău, Petru Storoja, a spus că la cimitir se duce cu lumânări din ceară curată, cu ouă roșii, cozonac, tămâie, agheasmă și rugăciune pentru răposați.

De Paștile Blajinilor, de dimineață, creștinii este bine să se roage la biserică pentru cei adormiți, după care pot merge la cimitir. Acolo, la dorință, este chemat preotul la mormânt pentru a face rugăciunea. Este aceeași rugăciune care a fost făcută de dimineață în biserică. După aceasta se dă de pomană un ou roșu și cozonac.

Preotul spune că astăzi este profanată tradiția de a merge la cimitir de Paștile Blajinilor. Cimitirul este „dormitorul” celor adormiți, unde nu mâncăm, unde totul este curat. Unii însă fac mese copioase. Preotul a chemat creștinii să-i pomenească pe răposați cu rugăciune și milostenie. Cât despre pomeni, acestea se dau celor nevoiași. Nu se face schimb de daruri între rude și prieteni. Răposații sunt pomeniți pe tot parcursul anului. Nu trebuie așteptat Paștile Blajiilor pentru a merge la cimitir.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] |Academia Părinților de Invidiat - o nouă viziune asupra educației parentaleConferințe IPN [HD] |Îînchisoare cu suspendare pentru membrii unui grup criminal organizat
Conferințe IPN [HD] | Italian Design Day in Moldova. Prezentare de programConferințe IPN [HD] | Radiografia atacurilor asupra organizațiilor neguvernamentale din R.M în 2018
Vezi toate
banner creditex