Episcopia de Ungheni și Nisporeni reacționează la acuzațiile parohului din Dereneu
Print Send by email
15:41, 29 Mar 2018

Episcopia de Ungheni și Nisporeni, din componența Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, vine cu o reacție la acuzațiile Mitropoliei Basarabiei și ale preotului din satul Dereneu, raionul Călărași, Florin Marin, precum că Episcopia ar fi organizat acapararea bisericii din sat.

Într-o conferință de presă la IPN, preotul Vadim Corostinschi, secretarul Episcopiei, a spus că Florin Marin a fost oprit să mai slujească ca urmare a unor plângeri depuse de oamenii din sat, indignați de comportamentul preotului, pe care îl acuză de estorcare de bani, discutarea în public a păcatelor mărturisite, hărțuire sexuală, agitație electorală și alte încălcări.

Vadim Corostinschi l-a contrazis pe Florin Marin, care, la o altă conferință de presă, a spus că, în august anul trecut, comunitatea religioasă din Dereneu a luat decizia de a trece la Mitropolia Basarabiei. Potrivit secretarului Episcopiei, doar 18 semnături au fost puse în favoarea acestui act, unele fiind falsificate.

„Episcopia condamnă trecerea preoților aflați în proces de judecată bisericească în jurisdicția oricărei alte Mitropolii (Cult Religios), pentru că „astfel nu va fi niciodată regulă în rândul slujitorilor bisericești, iar bănuiții sau învinuiții nu vor face altceva decât sa emigreze dintr-un un cult religios în altul”, se spune într-o declarație a Episcopiei, dată citirii în cadrul conferinței de presă.

Secretarul Episcopiei a mai spus că, în data de 4 martie curent, la invitația localnicilor din Dereneu, a mers împreună Spiridon Marin, starețul Mânăstirii Hârbovăț, și cu 150 de creștini din sat la biserică să se roage, dar s-au rugat afară pentru că biserica era încuiată. A doua zi, un grup de credincioși din localitate a reușit să intre în biserică, după care a venit și preotul Florin Marin cu șase preoți de la Mitropolia Basarabiei. Toată săptămâna, până în data pe 11 martie, la biserică au fost zilnic la rugăciune peste 100 de credincioși, enoriași ai Bisericii Ortodoxe din Moldova.

„Actele legale –  Hotărârea de Guvern 740, prin care bisericile și monumentele de stat sunt patrimoniu de stat, și Acordul de colaborare între Ministerul Culturii și Mitropolia Moldovei –  întăresc dorința credincioșilor ca biserica din Dereneu să fie la Mitropolia Moldovei”, a spus preotul Vadim Corostinschi.

Secretarul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni a dezmințit declarațiile preotului Florin Marin precum că la Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove s-ar colecta sume mari de bani de la preoți și că pe 5 martie, când grupul de creștini a deschis biserica, s-ar fi furat bani din sfântul locaș.

Preotul se întreabă de ce Marin Florin și Ioan Cosoi, secretar al Mitropoliei Basarabiei, cer organelor de drept ca să soluționeze problema, dar nici până astăzi Mitropolia Basarabiei nu a scris o scrisoare Episcopiei de Ungheni și Nisporeni prin care să ceară dosarul fostului preot Florin Marin, mai ales cunoscând că dânsul este în proces de judecată episcopală.

Vadim Corostinschi a mai spus că, miercuri, 28 martie, creștinii care se aflau în biserică au fost scoși de acolo de către comisarul de poliție din Călărași, sigilându-se ușa. În consecință, sătenii au scris o scrisoare către procurorul general Eduard Harunjen, cerând tragerea la răspundere a preotului Marin Florin și a colaboratorilor de poliție.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Embassy of Georgia in Chisinau

10 years since Russia’s Military Aggression and Occupation of Georgian Territories: Ways to Sustainable Peace and Security in Georgia

Serviciul de presă al CTIF

Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe a preluat, după reorganizare, atribuțiile a trei întreprinderi de stat

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Video șocant! Fărădelegi în instituția penitenciară nr.13Conferințe IPN [HD] | Rezultatele lotului național la Campionatului Mondial de Muaythai
Conferințe IPN [HD] | Opriți fărădelegile primarului de Drepcăuți Ioxa și complicilor săi!Conferințe IPN [HD] | Organele de politie sunt implicate în activității ilegale
Vezi toate
banner creditex