Centrul „Voinicel” acordă gratuit servicii de intervenție timpurie
Print Send by email
05:06, 08 Feb 2018

De 15 ani, Centrul „Voinicel” din Chișinău acordă gratuit servicii de intervenție timpurie. Este vorba despre servicii interdisciplinare, de diagnosticare, evaluare a dezvoltării copilului, dar și consiliere, suport pentru familiile care cresc copii cu cerințe educaționale speciale. Este primul centru care a instituit în țară servicii de intervenție timpurie, iar de la câțiva beneficiari în anul 2003, când a fost deschis, a ajuns astăzi să ofere susținere pentru 200 de familii din Chișinău. La „Voinicel” vin și sute de familii din afara municipiului, deoarece nu au parte de astfel de servicii la ei în localități. Autoritățile, cu sprijinul organizațiilor non-guvernamentale, și-au propus să extindă serviciile de intervenție timpurie la nivel național, iar „Voinicel” este un partener important în acest sens.

Într-un interviu pentru IPN, directoarea executivă interimară a Centrului „Voinicel”, Ala Cojocaru, a declarat că beneficiarii sunt familii cu copii cu vârsta de 0-3 ani, care prezintă paralizie cerebrală, autism, tulburări de comunicare, sindromul Down și alte probleme de dezvoltare. Specialiștii Centrului evaluează dezvoltarea intelectuală, socio-emoțională și motorie, abilitățile de adaptare și de comunicare ale copilului și dezvoltă pentru aceștia programe individuale, care implică ședințe kinetoterapeutice, logopedice, psiho-pedagogice, educative etc. Părinții sunt ajutați să interacționeze mai bine cu copiii, să le înțeleagă necesitățile. După vârsta de trei ani, când copiii nu mai sunt eligibili pentru serviciile Centrului, familiile sunt direcționate către instituții prestatoare de servicii copiilor preșcolari.

În contextul inițiativei de extindere a serviciilor de intervenție timpurie la nivel național, specialiștii Centrului „Voinicel” au desfășurat pe parcursul anului trecut cursuri de inițiere și instruiri pentru zeci de pediatri, neuropediatri, kinetoterapeuți, reabilitologi, dar și specialiști din asistența medicală primară, din diferite raioane ale țării. Instruirile vor continua, Centrul „Voinicel” având semnat în acest sens un memorandum cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, care este în vigoare până în anul 2022.

Centrul va oferi suport metodologic, informațional și didactic în dezvoltarea serviciilor de intervenție timpurie la nivel național, dar și suport consultativ-metodic specialiștilor care vor iniția acest tip de servicii în teritoriu. De asemenea, specialiștii Centrului vor acorda suport consultativ și de evaluare a dezvoltării copiilor de 0-3 ani, cu îndreptare de la instituțiile medico-sanitare publice din țară.

Ala Cojocaru spune că este foarte important ca medicii care frecventează aceste instruiri să poată dezvolta servicii de intervenție timpurie la locul lor de muncă, în raioanele de unde vin. Este foarte important ca aceste servicii să fie accesibile în teritoriu. Astăzi familiile nu beneficiază pretutindeni de servicii de intervenție timpurie, chiar și în cazul copiilor cu dizabilitate stabilită, nemaivorbind despre situațiile în care doar este suspectată o problemă de dezvoltare. În localități, preponderent se recurge la tratament medicamentos, în defavoarea terapiilor ocupaționale. În aceste condiții, este extrem de complicat să-i dezvolți copilului abilitățile senzoriale, abilitățile motorii, de comunicare etc. Extinderea serviciilor de intervenție timpurie la nivel național ar veni ca un sprijin pentru părinți, dar și ar contribui la schimbarea percepției în societate față de copiii cu cerințe speciale și familiile lor.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS