Noi prirorități ale programului „Valorificarea potențialului migrației în Moldova”
Print Send by email
11:51, 02 Dec 2017

Pentru următorii ani, programul „Valorificarea potențialului migrației în Moldova”, implementat de către Agenția Elvețienă pentru Dezvoltare și Cooperare, prevede abordarea transversală a aspectelor de migrațiune care se vor regăsi pe componenta Dezvoltare economică, angajare în câmpul muncii și Guvernare Locală. Declarația a fost făcută de către Viorica Crețu, director adjunct al Agenției, la cea de-a III-a ședință a Consiliului Coordonator al Programului „Valorificarea potențialului migrației în Moldova”, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Biroului pentru Relații cu Diaspora (BRD), la ședință secretarul general al Guvernului, Lilia Palii, a vorbit despre prima fază programului, ce a permis realizarea a 54 proiecte ale diasporei. Totodată, a fost posibilă organizarea unui șir de evenimente și instruiri în vederea consolidării capacităților diasporei de a se implica activ în dezvoltarea țării. Potrivit Liliei Palii, prin intermediul componentei Dezvoltare economică, angajare în câmpul muncii și Guvernare Locală, va fi aplicat instrumentul de descentralizare și de utilizare al surselor externe a partenerilor de dezvoltare, ce va permite consolidarea capacităților în domeniul managementului financiar al unor proiecte internaționale.

În cadrul ședinței, Antonio Polosa, directorul Organizației Internaționale pentru Migrație, și Ghenadie Crețu, coordonator de programe OIM, la fel au făcut o retrospectivă a activităților realizate în faza I a proiectului,. Este vorba de editarea a trei numere ale revistei „Moldova de oriunde”, consolidarea capacităților de comunicare cu diaspora, cu studenții de peste hotare și susținerea a 50 de inițiative ale diasporei.

Programul „Valorificarea potențialului migrației în Republica Moldova” a fost lansat în august 2015 pentru a consolida impactul pozitiv al fenomenului migrației asupra dezvoltării socio-economice a țării prin fortificarea cadrului instituțional național și local, implicarea sectorului privat, precum și prin sporirea angajamentului din partea diasporei Republicii Moldova.

Consiliul de Coordonare este instituit în conformitate cu Memorandumul semnat între Cancelaria de Stat a Republicii Moldova și SDC, pe 17 mai 2016. Consiliul monitorizează și evaluează implementarea programului, eficiența, eficacitatea și impactul asistenței acordate. Misiunea Consiliului este de a asigura buna coordonare și sincronizare a activităților comune a celor trei proiecte din cadrul Programului printr-un schimb continuu de informații între Cancelaria de Stat, SDC, principalii parteneri de implementare a proiectelor, precum și alți actori responsabili implicați.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Mitropolia Basarabiei cere repetat organelor competente ale Republicii Moldova să aplice legea, iar Mitropolitului Vladimir Cantarean să respecte drepturile creștinilor de a reveni la Mitropolia Basarabiei

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Vasile TumurucConferințe IPN [HD] | Live stream
Conferințe IPN [HD] | Alianța pentru CentenarConferințe IPN [HD] | Vitalie Czine
Vezi toate
banner ceu
banner creditex