„Oameni care inspiră”, expoziție vernisată la Ministerul Sănătății
Print Send by email
12:26, 01 Dec 2017

Nouă persoane cu dizabilități care au obținut succese remarcabile în domeniile lor de activitate sunt protagoniștii expoziției de fotografie cu genericul: „Oameni care inspiră”. Expoziția prezintă modele de viață. Sunt lideri comunitari, campioni la sport, inițiatori de proiecte sociale, oameni care se remarcă prin perseverență și curajul lor. Expoziția a fost vernisată vineri, la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, și este organizată în contextul Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, marcată anual pe 3 decembrie, transmite IPN.

Irina Revin, președintele Asociației Antreprenorilor cu Dizabilități din Moldova, este una dintre protagoniste. Ea spune că eroii fotografiilor sunt persoane care vor o societate echitabilă nu doar pentru sine, dar pentru toți, persoane care au avut de depășit anumite crize pentru a se realiza și au reușit. „Noi luptăm pentru egalitate de șanse pentru fiecare membru al societății. Când luptăm pentru drepturile noastre, luptăm pentru protecția drepturilor tuturor persoanelor, pentru fiecare din noi în parte și pentru toți în comun. Aceasta este o dorință, iar realizarea ne unește într-o echipă”, a spus Irina Revin.

O altă protagonistă,  Olesea Topal, președintele Organizației pentru copii și tineret cu disfuncții locomotorii „Stoicii”, a remarcat faptul că schimbarea de atitudine în societate față de persoanele cu cerințe speciale începe de la inimă și de la acțiuni mărunte. Potrivit Olesei Topal, împreună, într-o societate echitabilă, toate pot fi depășite. „Este necesar să vrei. De la a vrea începe acțiunea”, a spus Olesea Topal.

Ludmila Malcoci, președintele Alianței Organizațiilor pentru Persoanele cu Dizabilități, a spus la deschiderea evenimentului că astăzi persoanele cu dizabilități se simt mai bine în societate, au mai multe șanse pentru a se promova și a-și demonstra abilitățile. „Asemenea promovări de evenimente în societate duc la diminuarea discriminării persoanelor cu dizabilități și demonstrează faptul că persoane cu nevoie speciale sunt la fel ca ceilalți, au vise, abilități, pot să le realizeze”, a spus Ludmila Malcoci.

Veronica Boboc, director executiv la Centrul Media pentru Tineri, a remarcat că scopul acestei expoziții este de a arăta implicarea persoanelor cu cerințe speciale în societate, activismul lor și faptul că ei mobilizează și motivează alți oameni. „Dorim ca eroii de aici să mobilizeze tinerii, pe cei cu nevoi speciale și nu doar. Vrem ca ei să fie mai activi, mai implicați civic, cu mai cu atitudine”, a spus Veronica Boboc.

Viorica Dumbrăveanu, secretar de stat la Ministerul Sănătății, Muncii, Protecției Sociale, a spus că organizarea expoziției este un pas înainte pentru înlăturarea barierelor în calea afirmării persoanelor cu cerințe speciale, bariere pe care le creează tot oamenii. Potrivit secretarului de stat, asemenea inițiative trebuie să genereze și să impulsioneze promovarea egalității de șanse, schimbarea și consolidarea unor atitudini pozitive. „Barierele le creăm prin stereotipuri, prin tendința prea mare de protecție. Suntem egali cu toții și avem aceleași drepturi”, a remarcat Viorica Dumbrăveanu.

Expoziția este deschisă pentru public în holul Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în perioada 1 decembrie 2017 – 31 ianuarie 2018.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

vincuvin.shop

Se lansează vincuvin.shop, magazin online cu livrare a vinului îmbuteliat

Programul social „60 plus”

Invitație la conferința de presă de lansare a Programului Social „60 plus” și a campaniei „Vino cu bunicii la teatru”

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Organizarea adunării de constituire a Grupului de inițiativăConferințe IPN [HD] | Lansarea Manifestului unei Mișcări Civice
Conferințe IPN [HD] |David Davitian este ținut în continuare ostatic, cu încălcarea tuturor legilorConferințe IPN [HD] | Barometrul Opiniei Publice, noiembrie 2017
Vezi toate
banner creditex