Pe 1 decembrie, doritorii pot face gratuit testul rapid la HIV pe salivă
Print Send by email
17:33, 30 Noi 2017

La 1 decembrie, de Ziua Mondială de combatere SIDA, locuitorii Chișinăului vor putea face gratuit testul rapid la HIV, pe salivă. Acțiunea este organizată de Asociația Obștească „Inițiativa Pozitivă”, de la ora 13.00 până la 20.30, în parcarea magazinului „Metro”,  bulevardul Dacia, 61, transmite IPN.

De la ora 18.00 până la 20.30, va avea loc testul drive „Să învingem SIDA împreună!”, la care vor participa piloți de curse de la diferite cluburi auto din Moldova. Aceștia vor prezenta automobilele de curse, iar acei care au făcut testul la HIV vor avea posibilitatea de a urca la volanul automobilelor pentru a le testa.

Într-un răspuns la o solicitare a IPN, Ministerul Sănătății, Protecției Sociale și Familiei precizează că Organizația Mondială a Sănătății recomandă testarea fluidului oral pentru screeningul infecției HIV, metodă recomandată pentru autotestare.

Conform ultimului Ghid elaborat de OMS în 2015, „Ghidul Consolidat de testare HIV”, concentrația de anticorpi anti HIV ½ este mult mai joasa în fluidul oral în comparație cu sângele. Pentru confirmarea infecției HIV obligatoriu se testează două probe de sânge în minimum trei testări.

Sensibilitatea testului pe baza de fluid oral este de 99.6%, iar cea pe baza de sânge ajunge și la 100% (dar variază de la un producător la altul, cert este ca în fluid oral este mai mica decât în sânge). Costul unui test pe bază de fluid oral este de aproximativ zece ori mai mare decât un test pe baza de sânge.

Actualmente, se afla la etapa de aprobare finală noul Ghid de testare HIV al Republicii Moldova, unde este specificat că se pot utiliza teste rapide pe baza de fluid oral doar la etapa de screening. Confirmarea se efectuează pe baza a două probe de sânge în trei testări, având în vedere că Republica Moldova este o țară cu epidemie joasa HIV (<5%).

La 1 ianuarie 2017, în Moldova erau oficial înregistrate 7906 persoane care trăiesc cu HIV. Potrivit estimărilor specialiștilor, numărul real al acestora constituie circa 15,5 mii de persoane. Respectiv, aproximativ jumătate din numărul persoanelor care trăiesc cu HIV nu-și cunosc statutul.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Mitropolia Basarabiei cere repetat organelor competente ale Republicii Moldova să aplice legea, iar Mitropolitului Vladimir Cantarean să respecte drepturile creștinilor de a reveni la Mitropolia Basarabiei

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Cooperarea USR cu forțele politice cu adevărat pro-europene din RMConferințe IPN [HD] | Autodenunțul - instrument de protecție a corupților
Conferințe IPN [HD] | Prezentarea rezultatelor consultării publice privind unirea RM cu RomâniaConferințe IPN [HD] | Dezbateri publice cu participarea candidaților la funcția de primar general
Vezi toate
banner ceu
banner creditex