Avocatul Vitalie Țaulean: Organele de drept intentează dosare penale fără temei juridic
Print Send by email
16:40, 30 Noi 2017

Avocatul Vitalie Țaulean acuză organele de drept că, fiind lipsite de profesionalism, intentează dosare penale fără a avea temei juridic. Joi, 30 noiembrie, la o conferință de presă la IPN, Vitalie Țaulean a spus că este cercetat penal nejustificat, în cadrul unui dosar intentat pentru amestec în înfăptuirea justiției și în urmărirea penală.

Avocatul spune că, în luna octombrie, a fost ridicat abuziv de către oamenii legii, după un concediu medical, și a fost dus la Procuratura Nisporeni, unde a fost informat despre existenta unui dosar penal, intentat în luna mai 2016. Totodată, i-a fost adusă învinuirea pentru faptul că a intervenit și nu a permis, în martie 2016, reprezentanților procuraturii locale să rețină un client de-al său. Avocatul spune că s-a împotrivit reținerii deoarece nu existau acte care să confirme și să demonstreze că oamenii legii au dreptul să aresteze persoana dată.

Potrivit lui Vitalie Țaulean, astfel de situații nu au existat în practica judiciară din Republica Moldova, când măsurile întreprinse de un avocat în apărarea clientului său să servească drept temei ca să fie tras la răspundere penală. Avocatul susține că acțiunile sale au fost perfect legale, întrucât a constatat că reținerea clientului său are loc în mod abuziv. Așa trebuie să procedeze orice avocat din Republica Moldova pentru a-și apăra clienții, a menționat Vitalie Țaulean.

Avocatul spune că în citația privind aducerea lui silită la Procuratura Nisporeni, procurorul ar fi indicat faptul că are antecedente penale. Potrivit lui Vitalie Țaulean, acesta ar fi fost informat despre faptul că anterior a mai fost cercetat într-un dosar penal, dar nu s-a documentat și asupra faptului că a fost achitat pe acest caz. Avocatul spune că, până a afla despre existenta dosarului, în cadrul acestuia au fost emise șapte ordonanțe de prelungire a urmării penale, pe care le consideră ilegale.

„În Republica Moldova nimeni nu verifică legalitatea sau temeinicia pornirii unor cauze penale. În Republica Moldova orice persoană în mod abuziv și ilegal poate fi reținută, poate să fie arestată în repetate rânduri. Cauzele penale pot fi tergiversate ani de zile, fără ca persoana în privința căreia a fost pornită cauza penală să cunoască cel puțin care sunt motivele”, a spus avocatul.

Vitalie Țaulean a comunicat că dosarul în care este vizat se află pe rol la Curtea de Apel Chișinău, care trebuie să trimită înapoi dosarul în prima instanță. Prima instanță l-a găsit nevinovat de cele învinuite, dar procurorii nu au fost de acord cu sentința și au atacat la Curtea de Apel Chișinău, care a decis rejudecarea cauzei penale.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Mitropolia Basarabiei cere repetat organelor competente ale Republicii Moldova să aplice legea, iar Mitropolitului Vladimir Cantarean să respecte drepturile creștinilor de a reveni la Mitropolia Basarabiei

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Dezbateri publice cu participarea candidaților la funcția de primar generalConferințe IPN [HD] | Comerțul cu moldoveni pe plan internațional continuă
Conferințe IPN [HD] | Lansarea celei de-a V-a ediții a Săptămânii Globale de Acțiune pentru EducațieConferințe IPN [HD] | Candidatul unic, program comun pentru Chișinău - Unirea Forțelor de Dreapta
Vezi toate
banner ceu
banner creditex