Cel mai mare șahist al tuturor timpurilor remarcă succesele Academiei Naționale de Șah din Moldova
Print Send by email
16:40, 29 Noi 2017

Cel mai mare jucător de șah al tuturor timpurilor, Garry Kasparov, remarcă succesele înregistrate de Academia Națională de Șah din Republica Moldova. De asemenea, șahistul de talie mondială va continua să susțină dezvoltarea șahului în Moldova. Promisiunea a fost făcută fondatorului și directorul ANȘM, Ion Gîrneț, într-o discuție care a avut loc în marja conferinței „Making the Right Moves” organizată de Profit.ro la București, la care cei doi au participat.

„După conferință am avut o discuție cu Garry Kasparov în cadrul căreia acesta a apreciat înalt performanețele atinse de echipa Academiei Naționale de Șah din Moldova în vederea dezvoltării și popularizării șahului în țara noastră și și-a arătat toată disponibilitatea de a susține în continuare proiectele desfășurate de Academie. Garry Kasparov și-a împărtășit experiența privind proiectele sale actuale și a invitat copiii Academiei să i-a parte la turneele organizate sub egida Fundației de Șah „Kasparov”, a declarat pentru IPN Ion Gîrneț.

Actualmente, Garry Kasparov desfășoară un proiect mare în instituțiile de învățământ din mai multe țări francofone, inclusiv în Franța. Șahistul a afirmat în cadrul discuției cu directorul ANȘM că este dispus să dezvolte acest proiect și în Republica Moldova pentru a susține promovarea șahului în rândul copiilor. „Garry Kasparov este gata să împărtășească această experiență pentru a fi aplicată în Republica Moldova”, spune Ion Gîrneț.

Colaborarea Academiei Naționale de Șah din Moldova cu Fundația lui Garry Kasparov a început în luna septembie 2013 când, împreună cu Ministerul Educației al Republicii Moldova, a fost încheiat un acord de colaborare privind implementarea programului „Șahul în școală” elaborat de Fundație în instituțiile de învățămînt din Moldova. Din acel moment, peste două mii de copii și-au făcut studiile după acest program. Programul se implementează la moment în cinci instituții de învățământ și în sediile ANȘM. „Ca urmare a programului, copiii cunosc metodic șahul la diferite etape de formare. Scopul nostru este să creștem o generație mai inteligentă și mai puternică, nu neapărat campioni sportivi”, spune directorul Academiei.

Directorul Academiei afirmă că jocul de șah reprezintă o metodă didactică valoroasă pentru toate categoriile de copii și elevi, pentru toate nivelurile de dezvoltare mentală, de la copii cu dizabilități până la cei supradotați, iar un debut timpuriu, începând cu vârsta de 4-6 ani, ajută copiii să devină mai dezvoltați. „La nivel psihologic, șahul învățat metodic dezvoltă la copii atenția, memoria, gândirea critică și creativă, imaginația spațială, duce la creșterea coeficientului de inteligență, testează răbdarea, simțul responsabilității, voința, puterea de concentrare, încrederea în sine, perseverența, respectul de sine, precauția. Toate acestea contribuie la îmbunătățirea motivației, aptitudinilor și rezultatelor școlare ale elevilor”, spune Ion Gîrneț.

Potrivit lui, în educație jocul de șah creează situații care te obligă să explorezi idei noi, să elaborezi ipoteze și să le testezi, să urmărești procesul și rezultatele rezolvării situațiilor, să adopți decizii asemănătoare cu cele din viața de zi cu zi – activități echivalente unei cunoașteri științifice.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Mitropolia Basarabiei cere repetat organelor competente ale Republicii Moldova să aplice legea, iar Mitropolitului Vladimir Cantarean să respecte drepturile creștinilor de a reveni la Mitropolia Basarabiei

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Dezbateri publice cu participarea candidaților la funcția de primar generalConferințe IPN [HD] | Comerțul cu moldoveni pe plan internațional continuă
Conferințe IPN [HD] | Lansarea celei de-a V-a ediții a Săptămânii Globale de Acțiune pentru EducațieConferințe IPN [HD] | Candidatul unic, program comun pentru Chișinău - Unirea Forțelor de Dreapta
Vezi toate
banner ceu
banner creditex