De astăzi începe Postul Nașterii Domnului
Print Send by email
10:56, 28 Noi 2017

Creștinii ortodocși care respectă calendarul bisericesc de stil vechi intră de astăzi, 28 noiembrie (15 noiembrie în calendarul vechi), în Postul Nașterii Domnului, cunoscut ca și Postul Crăciunului. Aceasta are o durată fixă, de 40 de zile, și va ține până pe 6 ianuarie inclusiv (24 decembrie în calendarul vechi), ajunul Sărbătorii Nașterii Domnului, transmite IPN.

Parohului Bisericii „Sfântul Dumitru”, Pavel Borșevschi, a declarat pentru IPN că până la Crăciun creștinii trebuie să-și reînnoiască gândurile. „Scopul postului este de a curăța mintea și sufletul pentru a face loc pentru sălășluirea lui Hristos. Pentru ca trupul să nu fie până la urmă un obstacol pentru sălășluirea bunului Dumnezeu noi lipsim trupul de mâncărurile cele care se numesc „dulci””, a explicat preotul.

Pe durata postului, creștinii se vor abține de la produse de proveniență animală. Spre deosebire de Postul Mare, în Postul Crăciunului se dă dezlegare la pește în zilele de sâmbătă și duminică pe tot parcursul postului. Creștinii care doresc să se împărtășească o pot face chiar începând cu prima săptămână de post, în orice biserică. Copiii, femeile gravide, cele care alăptează, studenții, bolnavii, călătorii au dezlegare la orice produs pe tot parcursul postului.

Biserica recomandă creștinilor în aceste zile să fie milostivi pentru că „postul adevărat este acela în care împarți hrana ta cu săracul sau cu aproapele tău, cu cei care au nevoie de tine”, spune Pavel Borșevschi. De asemenea, în perioada postului creștinii ar trebui să reușească să se izbăvească de mânie, ură, gelozie, răutate, lăcomie, zgârcenie.

Se recomandă pe perioada postului frecventarea bisericii, dar și comunicarea cât mai multă cu cei apropiați. „Contează foarte mult să renunțăm la televizor, la calculator, să încetăm a ne mai înstrăina prin ele. E bine să mai facem focul în sobă, să mai mergem la bunica la țară, deoarece anume aceasta patria și mama, raiul și cerul pe pământ”, a spus parohul.

Pe parcursul anului sunt pe patru posturi – Postul Sfintelor Paști, Postul Nașterii Domnului, Postul Sfintei Marii și Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

vincuvin.shop

Se lansează vincuvin.shop, magazin online cu livrare a vinului îmbuteliat

Programul social „60 plus”

Invitație la conferința de presă de lansare a Programului Social „60 plus” și a campaniei „Vino cu bunicii la teatru”

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Organizarea adunării de constituire a Grupului de inițiativăConferințe IPN [HD] | Lansarea Manifestului unei Mișcări Civice
Conferințe IPN [HD] |David Davitian este ținut în continuare ostatic, cu încălcarea tuturor legilorConferințe IPN [HD] | Barometrul Opiniei Publice, noiembrie 2017
Vezi toate
banner creditex