Secretarii de stat ar trebui aleși oferind oportunități egale pentru femei și bărbați
Print Send by email
09:45, 07 Sep 2017

Platforma pentru Egalitate de Gen insistă pe respectarea cotei minime de 40% pentru ambele sexe pe lista angajaților Guvernului. Întrucât actualmente doar două ministere sunt conduse de femei, se cere ca la următoarea etapă, la selectarea secretarilor de stat, să se asigure o reprezentare mai mare a femeilor pentru a înlătura discrepanța semnalată.

„Dacă ne uităm la statisticile de reprezentare a femeilor în funcțiile de demnitate publică, 22% este un regres. Aceste cifre pot fi compensate prin prezența femeilor în corpul secretarilor de stat”, a spus directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CREDO), Sergiu Ostaf, la o conferință de presă la IPN.

Platforma încurajează Guvernul să revadă hotărârea de creare a unei secții în domeniul promovării politicilor de asigurare a egalității dintre femei și bărbați, optând pentru instituirea unei direcții pe această filieră. „Cunoaștem că Guvernul regândește procesul de transparență decizională, iar aceste omisiuni sunt regretabile. În momentul în care proiectul de decizie este plasat pe agenda Guvernului într-un mod, iar ulterior se transformă într-o decizie diferită ca substanță, ne face să fim îngrijorați în ceea ce privește transparența decizională în acest caz particular. Consultarea mai vizibilă cu societatea civilă și cu alți actori ar fi fost recomandabilă”, a mai spus Sergiu Ostaf.

Eleonora Grosu, reprezentanta Coaliției „Viața fără Violență în familie”, a remarcat că principiul asigurării egalității de gen este o prioritate în cadrul Acordului de Asociere UE-Republica Moldova, unde „se conturează angajamentul Moldovei de a integra egalitatea de gen în toate aspectele ce țin de politicile statului”.

Acest fapt ar presupune instituirea direcțiilor cu privire la asigurarea oportunităților egale de gen, combaterea și prevenirea violenței în bază de gen. Fiecare minister și autoritate publică subordonată va desemna unități de gen și va asigura funcționalitatea grupurilor coordonatoare în domeniul gender.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | De ce trebuie micșorat tariful pentru gazele naturaleConferințe IPN [HD] | URA RASIALA în rândul elevilor   ia amploare
Conferințe IPN [HD] | Cerem ca Președintele Dodon să fie tras la răspundereConferințe IPN [HD] | Refuzul ilegal al Comisiei Electorale Centrale de a ne înregistra
Vezi toate
banner ceu
banner creditex