Primul dicționar rus-român de argou și expresii colocviale este lansat la Chișinău
Print Send by email
05:03, 01 Sep 2017

Primul dicționar rus-român de argou și expresii colocviale este lansat la Chișinău astăzi, 1 septembrie, de către Inga Druță, cercetător științific, doctor habilitat în filologie, director al Centrului de Terminologie din cadrul Institutului de Filologie al Academiei de Științe. Solicitată de IPN, autoarea dicționarului a spus că era nevoie de el pentru că, în prezent, foarte mulți cetățeni, în special tinerii, folosesc elemente de argou rusești, după ce urmăresc filme și programe rusești.

„Acest dicționar, cred eu, va fi util traducătorilor. Noi am văzut că este nevoie de el atunci când am monitorizat subtitrarea filmelor câțiva ani în urmă privind corectitudinea limbii vorbite la televizor. Atunci când privim filmele subtitrate la noi în Republica Moldova, observăm că se folosesc multe elemente argotice, care fie nu sunt înțelese de către traducători, fie sunt traduse uneori cu sensul opus”, a spus Inga Druță.

Lucrarea conține termeni proveniți din limbajul infractorilor, denotând mentalitatea lumii interlope, elemente de jargon din domenii cum ar fi armata, sportul, lumea spectacolelor de divertisment, mediul politic, comunicarea pe internet etc. Totodată conține cuvinte tabu, care au dreptul la atestare lexicografică, fiind extrem de frecvente în limba vorbită, termeni proveniți din limbajul adolescenților, studenților, elevilor etc.

Dicționarul rus-român de argou și expresii colocviale a fost editat cu sprijinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării în volum de 500 de exemplare, dintre care 300 vor fi oferite bibliotecilor din țară, iar 200 sunt puse în vânzare în librării.


(1) comentarii
Valeri
09:05, 01 September 2017

Nii rusine de carturari care criu in limba romina daca spuna limba moldovenisca tradatori de patrie,magari care ne vind tara altor tari ,mii rusine ciar cind vin copii si tata ma duk sa ma pregatesc la limba romina,im vine sa nu mai trimit copilu la scoala,vreu sai eu in spania inapoi,finca ne vind hotii europeni

Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: Dodon seamănă vrajbă geopolitică și interetnică (P.II)Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: Dodon seamănă vrajbă geopolitică și interetnică (P.I)
Conferințe IPN [HD] |  Atitudinea Coaliției Civice  față de invalidarea alegerilorConferințe IPN [HD] | Organizarea protestului pentru ieftinirea carburanților
Vezi toate
banner creditex