Se dorește ștergerea din istoria neamului a personalității lui Dumitru Matcovschi, ONG
Print Send by email
12:22, 30 Aug 2017

Conducerea Asociației Obștești „Focul din Vatră” regretă că numele poetului Dumitru Matcovschi, după trecerea la cele veșnice, în loc să fie ridicat în slăvi, riscă „să fie șters din istoria neamului”. „Dumitru Matcovschi, fiind cetățean de onoare al municipiului Chișinău, nu este evocat precum sunt cinstiți înaintașii neamului, de parcă nici nu a existat și nu a lăsat în urmă o bogată moștenire culturală”, se spune într-o declarație dată citirii într-o conferință de presă la IPN.

Eugen Marius Smolnițchi, nepotul lui Dumitru Matcovschi, a spus că, la cinci ani de la trecerea în neființă a marelui poet, autoritățile municipale nu au găsit încă un spațiu pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare” pentru edificarea unui bust al poetului. „Deși am expediat zeci de demersuri, așa și nu s-a găsit din partea Primăriei o stradă care să poarte numele lui Dumitru Matcovschi. Numeroase scrisori au fost adresate și fracțiunilor Consiliului municipal, unde s-a propus ca Șoseaua Hâncești să poarte numele lui Dumitru Matcovschi, nici acest lucru nu merge”, a declarat Eugen Marius Smolnițchi.

Tânărul s-a arătat nemulțumit și de faptul că din programele școlare a fost retrasă opera lui Dumitru Matcovschi. Se uită că e autorul versurilor a peste 200 de cântece devenite populare de-a lungul timpului. Uneori chiar sunt atribuite altor autori. „Direcția cultură a Primăriei Chișinău, la cinci ani de la moarte, nu a organizat nicio manifestare culturală dedicată lui Dumitru Matcovschi”, a remarcat nepotul poetului.

Leonid Smolnițchi, președintele asociației „Focul din Vatră”, crede că toate se trag din cauza faptului că Dumitru Matcovschi a fost incomod prin versurile sale. Leonid Smolnițchi s-a referit în acest sens la niște divergente dintre poet și liderul Partidului Liberal Mihai Ghimpu. „Domnul Ghimpu a declarat în Parlament, într-o perioadă de maximă intensitate pentru politica noastră, că este cel mai mare patriot. Și Dumitru Matcovschi într-un eseu s-a întrebat retoric de când Ghimpu este cel mai mare patriot”, a relatat Leonid Smolnițchi.

Asociația Obștească „Focul din Vatră” este o organizație neguvernamentală, activitatea căreia are drept scop valorificarea operei literare, dar și a înveșnicirii numelui poetului și omului de cultură din spațiul românesc Dumitru Matcovschi. Poetul s-a stins din viață după a o boală îndelungată la 26 iunie 2013, la vârsta de 73 de ani.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Asociația Promo-LEX

Controlul asupra Societății Civile din Regiunea Transnistreană ”OFICIALIZAT”

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Împotriva lui F.Ghelici se pregătește o provocație cu scopul lichidării fiziceConferințe IPN [HD] Aplicarea forței și a gazelor lacrimogene contra creștinilor pașnici
Conferințe IPN [HD] |  Impactul deciziilor recente ale Consiliului PVE  asupra RMConferințe IPN [HD] | Poziția PP Voința Poporului față de rezultatele alegerilor locale noi
Vezi toate
banner creditex