Noul regulament privind publicarea hotărârilor de judecată limitează accesul la informație, opinii
Print Send by email
05:54, 11 Aug 2017

Noul regulament privind publicarea online a hotărârilor judecătorești îngrădește accesul publicului la informație. Documentul prevede că numele, prenumele, anul nașterii sau adresa de domiciliu, referitoare la părțile participante la dosar, nu vor mai fi publice, iar acest lucru stârnește îngrijorări din partea societății civile și a jurnaliștilor. Despre această au discutat jurnaliștii de investigație în cadrul unui club de presă, organizat joi, 10 august. Pe de altă parte, autoritățile invocă faptul că datele sunt cu caracter personal și persoanele trebuie protejate, transmite IPN.

Mariana Rață, jurnalistă de investigație, a spus că potrivit noului regulament informația care va fi publicată pe site dintr-o hotărâre judecătorească va fi vagă, iar publicul nu va înțelege nimic, cine este vizat în hotărâre și de ce. „Nu îți mai dai seama nimic citind această hotărâre de judecată. În forma în care există regulamentul acum, poți să zici că numai există posibilitatea de căutare a unei hotărâri. Nici după agenda ședințelor de judecară nu putem găsi o hotărâre”, a declarat Mariana Rață.

Jurnalista a atras atenția asupra faptului că, potrivit noului regulament, din agenda ședințelor de judecată vor dispărea informațiile cu privire la o ședință anterioară, odată ce s-a încheiat procesul de judecată. „Ne întrebăm, dacă vom mai avea acces la hotărârile de judecată, dacă vom putea găsi o hotărâre ce vizează un ministru, o instituție de stat, un agent economic”, a spus Mariana Rață.

Ilie Chirtoacă, consilier juridic la Centrul de Resurse Juridice, spune că societatea civilă a primit pentru consultare două variante de regulament. Reprezentanții acesteia au făcut propuneri, iar până la urmă a fost pusă în aplicare o altă variantă de regulament, cu alte prevederi. „Nu am fost chemați la nicio ședința a grupului de lucru care a elaborat regulamentul. Acesta nu este unul rău. Dar el trebuie ajustat. Ceea ce ține de nume, prenume, acest lucruri trebuie să fie publice”, este de părere Ilie Chirtoacă.

Pe de altă parte, Sergiu Bozianu, șef adjunct al Direcției evidență și control din cadrul Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, a spus că sunt încălcate cel puțin 24 de legi, dacă sunt publicate hotărârile judecătorești în formă deschisă. El mai spune că Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere, astfel s-a obligat să transpună standardele comunitare în legislația națională și depersonalizarea hotărârilor judecătorești este impusă. De prevederile acestuia

„Cine o să răspundă, dacă se încalcă legea? Cine o să achite dacă nu statul? Noi avem răspunderea penală pentru acest lucru. Acest regulament prevede posibilitatea căutării după cuvintele cheie. Dar s-a dat curs inițierii unui mecanism care să permită accesul online la baza de date a hotărârilor judecătorești nedepersonalizată, unde se va putea de găsit după nume, prenume, cum a fost până acum. În prezent, se elaborează softul care o să permită acest lucru. Accesul la această bază de date va fi oferit doar persoanelor prevăzute de art. 10 din Legea privind protecția datelor cu caracter personal”, a spus Sergiu Bozianu.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | ?????? ??????? ??????? ?????? ? ?????????????? ?????????? nr.13Conferințe IPN [HD] | Rezultatele vizitei la Strasbourg
Conferințe IPN [HD] |  Transfer de imagine si concurență neloială pe piața media din RMConferințe IPN [HD] | Alinierea Republicii Moldova la - Globat Magnitsky Act
Vezi toate
banner creditex