Noaptea trecută, la Chișinău, a căzut norma lunară de precipitații
Print Send by email
10:40, 01 Iun 2016

Noaptea trecută, 31 mai spre 1 iunie, timp de două ore și jumătate în municipiul Chișinău a căzut norma lunară de precipitații. Acestea au produs inundații pe mai multe străzi și în subsoluri, dar nicio persoană nu a avut de suferit. În țară, nivelul de precipitații a fost un pic mai mic. Astfel de informații au fost furnizate de către autorități la o ședință operativă cu premierul Pavel Filip, transmite IPN.

O ședință similară a fost convocată și noaptea trecută. În cadrul acesteia s-a comunicat că pagube au fost produse în mai multe zone din țară, mai multe gospodării au fost afectate, iar echipele de intervenție rapidă au răspuns la numeroase solicitări. Pavel Filip a cerut ca, în orele următoare, pe tot parcursul nopții, să fie făcute evaluări cu privire la pagubele produse de ploi.

La ședința din această dimineață, premierul și membrii cabinetului de miniștri prezenți la ședință, au avut o legătură în direct cu Alexandru Oprea, șef al Direcției protecției civile din cadrul Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale al MAI. Alexandru Oprea s-a deplasat noaptea în satul Iargara din raionul Leova unde era mai complicată situația. Acolo s-a stabilit că s-a rupt digul lacului de acumulare din apropierea localității. Lacul avea o suprafață de 2 ha, dar s-a scurs în alt lac de acumulare de 10 ha. Au fost luate măsurile de protecție a digului lacului de 10 ha. Parțial acesta a fost învelit cu peliculă ca să nu să se surpe. Către orele 3 noaptea situația s-a stabilizat.

În orașul Hâncești a fost inundat subsolul unui bloc locativ, dar nu sunt pericole pentru casă. Ministrul afacerilor interne, Alexandru Jizdan, a comunicat că în țară sunt mai multe cazuri unde apa a inundat subsoluri sau beciuri, dar s-a reacționat la timp. Potrivit ministrului, din momentul ultimului raport făcut noaptea, situația nu s-a agravat. Inspectorii de patrulare au accesul pe traseele mai periculoase. „Am avut deconectări de lumină sectoriale, dar situația s-a redresat. Acum evaluăm riscurile, posibil astăzi să fie iarăși ploi. Lucrăm intensiv la întărirea digurilor. Toți responsabilii din localități au primit indicația să evalueze situația iazurilor și digurilor acestora. Nu este nici un risc pe Nistru și Prut. Ambele râuri permit precipitații abundente fără a produce inundații”, a spus ministrul.

Potrivit raportorilor din cadrul ședinței, cele mai abundente precipitații au fost în municipiul Chișinău. Timp de două ore și jumătate a căzut norma lunară de ploi. În rest, pe teritoriul țării au căzut diferite cantități. În următoarea perioadă se așteaptă ploi de scurtă durată, pe alocuri torențiale și cu grindină, apoi va fi vreme stabilă. Nivelul râurilor rămâne neschimbat, nu se prevăd pericole de inundații. În Carpați ploile au fost neesențiale și nu pot schimba nivelul de apă în râuri.

Ministrul agriculturii și industriei alimentare, Eduard Grama, a spus că nu are informații despre pierderi mari în agricultură. În unele localități din sudul țării a fost grindină și s-au produs unele rupturi la vița de vie. Dar mai multe detalii vor fi comunicate suplimentar.

Premierul Pavel Filip a spus că este necesară o evaluare a situației digurilor în toate localitățile ca să nu să se producă inundații. Oficialul a mai solicitat ca să fie creată o celulă activă în cadrul căreia să colaboreze toate ministerele pentru a putea reacționa la timp.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS