Cauzele izbucnirii incendiului din Trinca, Edineț
Print Send by email
13:15, 02 Feb 2016

Incendiul din satul Trinca, raionul Edineț, care a dus la moartea a șase persoane dintre care patru copii, a izbucnit din cauza lumânărilor sau a candelei, lăsate aprinse fără supraveghere. În ziua tragediei, stăpâna casei a organizat o masă de pomenire a soțului decedat, iar peste noapte a fost lăsată să ardă o sursă de foc deschis. Despre aceasta au comunicat reprezentanții Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.

Ghenadie Daniliuc, șeful Laboratorului antiincediar din cadrul SPCSE, a spus că inițierea și generarea incendiului a avut loc din interiorul construcției. Examinarea sobei a arătat că nu existau fisuri sau că ar fi vorba de supraîncălzire. Potrivit lui, propagarea rapidă a incendiului s-a produs din cauza materialului din polistiren, ușor inflamabil, cu care era acoperit podul. În caz de incendiere a acestui tip de material, temperatura se ridică până la 1000 de grade Celsius, iar topirea provoacă o ploaie de foc, care creează noi focare. Totodată, la ardere se produce un fum intens care duce la pierderea cunoștinței.

O altă cauză, care a dus la propagarea rapidă a incendiului a fost faptul că una dintre femei a deschis ușa de la intrare ca să ceară ajutor și astfel a lăsat aerul să intre în încăpere. „Noi am stabilit că atunci când femeia a deschis ușa ca să ceară ajutor, incendiul era la etapa incipientă. Ea ar fi reușit să mai facă ceva, dar fluxul de aer a provocat propagarea rapidă a focului. Cauza generală a incendiului este lăsarea fără supraveghere a lumânărilor sau a candelei. Am depistat o cană cu urme de afectări termice din interior și un suport pentru lumânări cu aceleași urme de afectare termică”, a spus Ghenadie Daniliuc.

Arcadie Popa, coordonator SMURD, a menționat că cel mai mare pericol pentru oameni o poartă intoxicațiile cu gaze naturale și cu bioxid de carbon. La o scurgere de gaze naturale oamenii pot simți un miros înțepător, iar aceștia în primul rând trebuie să iasă afară, apoi să deschidă ferestrele și să închidă robinetul central, apoi să cheme ajutor. În ceea ce ține de intoxicațiile cu bioxid de carbon, acestea apar în special noaptea și drept simptome sunt voma, dureri de cap, confuzie. Dacă un astfel de caz s-a depistat de un vecin și din casă nu răspunde nimeni la chemări, această persoană trebuie să cheme un serviciu de urgență, să nu-și pună viața în pericol. Dacă decide să salveze persoanele aflate în impas, atunci să-și umple pieptul cu aer, să nu respire când intră, să deschidă ferestrele.

Potrivit SPCSE, doar pe parcursul unii ianuarie, au avut loc 165 de incendii soldate cu decesul a 35 de persoane. Principala cauză de izbucnire a incendiului este imprudența în timpul fumatului, reprezentând 45% din totalul incendiilor înregistrate în ianuarie. Pe locul doi se află nerespectarea cerințelor în exploatarea sobei și a canalelor de evacuare a fumului, iar pe locul trei – imprudența în utilizarea focului deschis.

Salvatorii atenționează populația că este interzis categoric să fie lăsate fără  supraveghere sursele de foc deschis, mai ales pe timp de noapte. O altă recomandare e să nu fie lăsați fără supraveghere copiii. Sobele să fie curățate și să nu fie suprasolicitate. Închiderea cahlei este categoric interzisă. La fel, se interzice categoric și fumatul în casă. Cazanele de încălzire trebuie verificate periodic anual, coșurile de fum trebuie verificate și curățate la începutul fiecărui an de încălzire.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Italian Design Day in Moldova. Prezentare de programConferințe IPN [HD] | Radiografia atacurilor asupra organizațiilor neguvernamentale din R.M în 2018
Conferințe IPN [HD] |  Fundația ,,Youth Development for Innovation", raport de monitorizareConferințe IPN [HD] | Adunarea de constituire a Congresului Cetățenilor Români din Republica Moldova
Vezi toate
banner creditex