Apeductul Chișinău-Strășeni-Călărași va fi extins
Print Send by email
14:55, 13 Mar 2015

Ministrul mediului, Sergiu Palihovici, și Gunnar Wälzholz, directorul Institutului de Credit pentru Reconstrucție KfW, cu oficiul la Kiev, au semnat vineri, 13 martie, Acordul de finanțare între Ministerul Mediului cu Corporația Financiară din Germania pentru studiul de fezabilitate de extindere a apeductului Chișinău-Strășeni-Călărași. Suma acordului de finanțare este de 730 de mii euro, transmite IPN.

Conform proiectului, în colaborare cu experții internaționali, va fi elaborat studiul de fezabilitate pentru extinderea apeductului, după care va urma proiectarea și construcția rețelelor spre 20 de localități rurale din municipiul Chișinău, orașul Strășeni și orașul Călărași.

Ministrul mediului, Sergiu Palihovici, a menționat că acordul semnat cu partenerii germani va soluționa problemele de alimentare cu apă și va asigura accesul populației din raioanele Strășeni și Călărași la apă potabilă conform normelor sanitare. După finalizarea lucrărilor de construcție a apeductului magistral și conectarea la acesta a sistemelor locale de aprovizionare cu apă, va fi creată o structură instituțională unică de gestionare a sistemelor de aprovizionare cu apă din Chișinău, Strășeni și Călărași.

Documentul semnat la Chișinău determină sarcinile părților implicate și trasează pașii ce urmează a fi realizați în vederea implementării acestui proiect, care a fost identificat drept unul prioritar în Strategia de alimentare cu apă și sanitație (2014-2018). Guvernul Republicii Moldova și al Republicii Federale Germania a identificat proiectul ca prioritate a cooperării bilaterale, în timpul negocierilor moldo-germane care s-au desfășurat în iunie 2014, la Chișinău. 

Banca KfW este unul dintre liderii sectorului bancar german. Instituția este orientată atât spre susținerea economiei naționale, cât și spre dezvoltarea statelor aflate în tranziție. Banca este prezentă în Republica Moldova din anul 1999, în special, pe segmentul infrastructurii sociale și promovării întreprinderilor mici și mijlocii, prin intermediul sectorului financiar din Moldova.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS