Recomandări pentru îmbunătățirea procesului electoral din Moldova
Print Send by email
10:18, 02 Dec 2014

Republica Moldova a făcut un pas important pentru a asigura în țară desfășurarea alegerilor libere și corecte, iar scrutinul din 30 noiembrie a fost în concordanță cu dreptul internațional. Expertul Asociației „Vesna” de la Minsk, Vladimir Labkovich, a menționat, într-o conferință de presă la IPN, că totuși s-au înregistrat și derapaje, iar Misiunea de experți a Platformei europene pentru alegeri democratice are recomandări cum poate fi îmbunătățit procesul electoral.

Vladimir Labkovich a subliniat că actuala legislație a țării permite modificarea radicală a listelor electorale cu 7 zile înainte de alegeri. Or, experții sunt de părere că acest lucru îi derutează pe alegători. De aceea, ar trebui să se limiteze modificările care pot fi făcute pe listă.  Comisia Electorală Centrală nu are competențe destule pentru a verifica toate cheltuielile făcute de către concurenții electorali, iar acest lucru la fel ar trebui modificat în legislație, a mai spus expertul.

Misiunea de experți mai recomandă ca partidele extraparlamentare să aibă reprezentanți în componența birourilor electorale, întrucât aceasta va majora gradul de transparență a procesului electoral. Vladimir Labkovich a adăugat că pe viitor autoritățile trebuie să găsească și un mecanism prin care să asigure cetățenilor din stânga Nistrului dreptul la exercitarea votului.

Experții consideră că autoritățile trebuie să învețe din greșelile de implementare a Registrului electronic al alegătorilor și să asigure la următorul scrutin funcționarea acestuia fără întreruperi.

Misiunea de experți a Platformei europene pentru alegeri democratice s-a aflat în Moldova începând cu data de 26 noiembrie. Experții reprezintă organizații din Parteneriatul Estic, din Rusia și din state UE, și colaborează în Moldova cu Asociația Promo-LEX.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: Dodon seamănă vrajbă geopolitică și interetnică (P.II)Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: Dodon seamănă vrajbă geopolitică și interetnică (P.I)
Conferințe IPN [HD] |  Atitudinea Coaliției Civice  față de invalidarea alegerilorConferințe IPN [HD] | Organizarea protestului pentru ieftinirea carburanților
Vezi toate
banner creditex