Mii de deținători de patente au protestat împotriva intenției puterii de a-i lăsa fără surse de existență
Print Send by email
12:46, 12 Feb 2007
Mii de deținători de patente din diferite zone ale R. Moldova au protestat luni, 12 februarie, în capitală, împotriva deciziilor puterii de a-i lăsa fără surse de existență după anularea patentei de întreprinzător în conformitate cu amendamentul la Legea nr. 208 despre patentă. Scuarul Operei Naționale a fost neîncăpător pentru protestatarii sosiți din Edineț, Briceni, Soroca, Cahul, Căușeni, Orgei, Șoldănești etc. pentru a protesta împotriva eliminării patentelor care, susțin ei, este unica lor sursă de existență, transmite Info-Prim Neo.

Protestul a fost organizat de Asociația Micului Business (AMB) și Comitetul pentru Apărarea Drepturilor Cetățenilor (CADC) și a fost susținut de mai multe formațiuni politice. La miting au ieșit proprietari de taxi, florari, transportatori, toți acei care și-au creat singuri un loc de muncă, fără a fi ajutați de stat. Ei susțin că au plătit patentele înainte de a-și desfășura activitatea, creditând în acest fel statul.

Președintele AMB, Eugen Roșcovanu, a declarat pentru Info-Prim Neo că în urma amendării legii privind patenta de întreprinzător vor fi lipsiți de locuri de muncă circa 40 de mii de oameni, în majoritate femei. „Acesta este primul miting dintr-un șir enorm de acțiuni de protest pe care deținătorii de patente sunt deciși să le desfășoare până vor fi auziți. Conducerea țării ignoră problemele micului business, a creării locurilor de muncă, nu face nimic ca oamenii să rămână acasă și să nu plece peste hotare pentru a-și câștiga existența”, spune sursa citată.

Potrivit lui Roșcovanu, acțiunile de protest iau amploare în toată Moldova, iar la Cahul, în fața Consiliului local, se află în greva foamei transportatorii, deținători de patente.

Președintele CADC, Eduard Mușuc, a declarat pentru Info-Prim Neo că la acțiunea de protest urmau să participe mult mai mulți oameni, dar microbuzele cu participanți au fost oprite de Poliția Rutieră și, sub diferite pretexte, întoarse în raioane.

Mușuc a salutat faptul că mai multe formațiuni politice și lideri de opinie se solidarizează cu protestatarii, declarând că, prin implicarea politicienilor și partidelor politice, problema celor 40 de mii de deținători de patente ar putea fi soluționată.

Una din deținătoarele de patente, care activează în piața de pe str. Pan Halippa, Veronica Iurcenco, a declarat că autoritățile statului nu au nicio grijă de cetățenii RM, dimpotrivă, îi forțează să-și dea copiii la internate și case de copii și să ia drumul pribegiilor pentru a lucra la negru în străinătate.

Deținătorii de patente purtau lozinci „Copiii noștri tot vor să mănânce!”, „Jos guvernul Tarlev!”, „Nu „Metro” și restaurante, da - fabrici și uzine!”, „Vrem locuri de muncă, nu vrem să fim șomeri!”, „R. Molodva – țara mafiei”. Protestatarii scandau „Vrem să lucrăm!”, „Libertate!”.

Recent, Adunarea Populară a UTA Găgăuzia a decis neaplicarea pe teritoriul autonomiei a Legii nr.208, reușind să păstreze circa 3250 de locuri de muncă.

(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS