Ziua Independenței – fără discursuri ale conducerii de vârf și cu mesaje ale opoziției pe zgomotul motoarelor din piață
Print Send by email
14:52, 27 Aug 2009
De Ziua Independenței, numită oficial Ziua Republicii, primii au depus flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare din capitală președintele și premierul în exercițiu. În jur de ora 09.00, fără să zăbovească sau să facă careva declarații, Vladimir Voronin și Zinaida Grecianâi au urcat în mașini pentru a se deplasa la Memorialul „Eternitate”, unde au fost urmați de miniștri și alți oficiali din administrația centrală. În scurt timp lângă monumentul lui Ștefan cel Mare și-au făcut apariția politicieni din opoziție, deputați din primul Parlament, oameni de cultură și simpli cetățeni, pentru a participa la mitingul organizat de Asociația „Parlamentul 90”, transmite Info-Prim Neo.

La memorial conducerea de vârf a fost așteptată de polițiști, însoțiți de familiile lor, dar și de muncitori care de zor lustruiau pavajul pe care trebuia să calce președintele. Și aici nu s-au ținut careva discursuri oficiale.

Către ora 10.00 în Piața Marii Adunări Naționale a început ceremonia oficială de inaugurare a Zilei Republicii. În scurt timp s-a dat startul Raliului „Cupa Independenții”.

Pe zgomotul motoarelor, lângă monumentul lui Ștefan cel Mare, politicienii din opoziție au ținut discursuri. Președintele PL, Mihai Ghimpu, a declarat că 27 august este o zi care amintește de muncă și lupte adevărate între comunism și democrație, o zi care a fost așteptată de către cetățeni zeci de ani, o zi care a dat posibilitatea ca statul R. Moldova să fie un stat liber și democrat.

„Din păcate, cetățenii nu s-au bucurat de această independență, de libertate, de valorile europene, pe parcursul acestor 18 ani, ei au trecut prin nevoi și mari probleme. Declarația de Independență semnată cu 18 ani în urmă, a pus temelia viitorului nostru, care trebuie să fie în Uniunea Europeană. Deseară sunt invitat la recepția lui Voronin să sărbătorim Ziua Republicii. Nu voi merge, eu sărbătoresc astăzi Ziua Independenței R. Moldova, nu Ziua Republicii”, a adăugat Ghimpu.

Marian Lupu, președintele PDM a spus: „ 18 ani de Independență este un început de cale, este un monument important pentru țara noastră, deoarece și-a redobândit independența și suveranitatea pornind astfel spre calea edificării sale, spre dezvoltarea statalității. Statul R. Moldova trebuie să meargă pe o cale democratică, să fie instituit un autentic stat democrat, un stat bazat pe valori europene, pe supremația legii, pe o economie de piață funcțională.”

„Îmi pare rău că mulți din cei care au fost la acel moment crucial pentru țara noastră nu mai sunt printre noi. De azi înainte vă asigurăm că ceea ce s-a întâmplat acum 18 ani în urmă nu va rămâne fără continuitate”, a declarat Vladimir Filat, președintele PLDM. „18 ani de zile este când un copil atinge majoratul. Până în ziua de azi constatăm că am crescut greșind în multe cazuri, fiind naivi în și mai multe, lăsând pe foarte mulți să ne decidă soarta. Suntem deja maturi și avem capacitatea să ne decidem singuri destinul”, a mai spus liderul liberal-democrat.

Serafim Urecheanu, președinte AMN a spus că „Ziua Independenței este una principală în viața oricărui stat”. „Republica Moldova este un produs al istoriei, consfințit de voința poporului, istoria este principalul autor al Independenței noastre”, a adăugat Urecheanu.

(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS