Statul ia sub ocrotire două monumente de la Bălți
Print Send by email
20:51, 08 Noi 2008
Clădirea Teatrului Național din Bălți „Vasile Alecsandri” și monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din aceeași localitate vor fi incluse în Registrul monumentelor ocrotite de stat, transmite Info-Prim Neo.

Un proiect de hotărâre a Parlamentului în acest sens a fost avizat pozitiv de către executiv. „Critica de specialitate a apreciat obiectivele drept reușite ale artei monumentale contemporane, astfel că Guvernul consideră oportună înscrierea lor în Registrul monumentelor ocrotite de stat și atribuirea statutului de monument de artă de importanță națională”, se menționează în nota informativă a executivului.

Clădirea Teatrului Național a fost edificată în 1990, după proiectul arhitectului din Moscova Ianina Galperina. E construită după un plan individual și are un rol important urbanistic pentru organizarea spațiului aferent – Piața Vasile Alecsandri. Pe frontispiciul clădirii este postată compoziția sculpturală „Teatru”, autor fiind cunoscutul artist Iurie Hvorovski. Această compoziție este deja inclusă în registru, la poziția 30 din compartimentul orașul Bălți, beneficiind de statut de monument de artă de importanță națională.

Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt a fost edificat în 2004 și este amplasat pe Piața Independenței, în fața clădirii Primăriei. Autorii monumentului sunt sculptorul Gheorghe Postovanu și arhitectul Vasile Eremciuc. Monumentul este lucrat din bronz, iar postamentul din piatră de Cosăuți.

(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: ,,Demisia Președintelui RM și alegeri parlamentre anticipate".Conferințe IPN [HD] | ADEPT:  ,,Platform web a serviciilor  de gospodărie comunală din RM"
Conferințe IPN [HD] | Traian Băsescu și Eugen Tomac: ,,Obiectivele  PMP în PE și relația cu RM"Conferințe IPN [HD] | Reprezentanți ai Uniunii Pensionarilor din RM: Sărăcia în creștere ne distruge
Vezi toate
banner creditex