Nămolul de pe fundul lacului din Parcul Valea Morilor este toxic
Print Send by email
17:30, 27 Mai 2008
Nămolul de pe fundul lacului din Parcul Valea Morilor conține elemente toxice, motiv pentru care lucrările de evacuare și curățare a teritoriului nu pot continua, a declarat șeful Direcției construcții capitale Vasile Panfil în cadrul ședinței operative de luni de la Primărie, transmite Info-Prim Neo.

Sursa citată a comunicat că până acum au fost evacuați circa 100 mii metri cubi de nămol. Acesta a fost depozitat în apropierea orașului Vatra. Din moment ce s-a constat că nămolul conține elemente toxice și prezintă pericol pentru mediul ambiant, Ministerul Ecologiei și Resurselor Naturale nu eliberează aviz pentru continuarea lucrărilor. Încă 550 mii metri cubi de nămol rămân pe fundul lacului. „ Acest nămol nu poate fi stocat oriunde. În cazul în care componentele chimice vor pătrunde în apele subterane, vom provoca o catastrofă ecologică de proporții”, a explicat Vasile Panfil.

Potrivit șefului Direcției construcții capitale, o soluție ar fi ca pe viitor să se instaleze o membrană de cauciuc de aproximativ 10 centimetri pe poligonul unde se evacuează nămolul, pentru a evita pătrunderea elementelor toxice în pământ. O altă metodă ar fi evacuarea nămolul într-o zonă unde există un strat gros de lut de circa 20 de metri. „Chiar și în cazul în care se găsește o soluție, lucrările nu pot continua imediat, întrucât la momentul actual nu există un proiect expertizat”, a subliniat Vasile Panfil. Potrivit sursei citate, proiectul de planificare a lucrărilor trebuie să fie elaborat de Institutul „Acva Proiect”. Până în prezent municipalitatea a transferat institutului 2,5 mln lei din cele 3,3 mln necesare. Documentul, însă, nu este încă definitivat. Experții promit că proiectul va fi gata în luna iulie.

Vasile Panfil spune că lucrările de curățare a lacului au fost din start efectuate greșit. „S-au comis mai multe încălcări ale legii. Nu s-a efectuat în prealabil o analiză tehnică și ecologică a lacului. Nu a existat un proiect bine gândit. Din această cauză toate lucrările stagnează fără a avea o soluție pentru etapa imediat următoare”, a conchis Vasile Panfil.

(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Dezvelirea bustului în cinstea unui membru al Sfatului ȚăriiConferințe IPN [HD] | Preferințele moldovenilor privind sărbătorile de Paști
Conferințe IPN [HD] | Interviu IPN: Evoluția relațiilor Republicii Moldova cu Uniunea EuropeanăConferințe IPN [HD] | Patimi, iertarea și împăcarea în politică
Vezi toate
banner creditex