Mecanismul necesar pentru a preîntâmpina fraudarea alegerilor este asigurat, dezbateri

Print Send by email
13:32, 21 Oct 2016

Mecanismul necesar pentru a preîntâmpina fraudarea alegerilor este asigurat, dezbateri

Sistemul electronic de înregistrare a alegătorilor este bine securizat. Pentru a efectua anumite manipulări cu scopul de a înregistra voturi multiple este necesar ca în jur de 100 de persoane să activeze concertat în ziua alegerilor în diferite birouri electorale, ceea ce este practic imposibil. În astfel de condiții, fraudarea alegerilor în timpul scrutinului nu este posibilă dacă observatorii își vor face bine treaba. Astfel de opinii au fost exprimate în cadrul dezbaterilor publice „Prezidențiale curate: riscuri de fraudare”, organizate de Ziarul de Gardă la Agenția de presă IPN.

Aneta Grosu, redactoră-șefă la Ziarul de Gardă, a precizat că acest eveniment este necesar deoarece se constată suficiente riscuri privind fraudarea alegerilor prezidențiale din 30 octombrie. Totodată, deocamdată legislația Republicii Moldova nu a fost racordată la modificările electorale și cazurile de corupere a alegătorilor la aceste alegeri nu vor putea fi sancționate penal.

Galina Bostan, președinta Centrului pentru Analiză și Prevenire a Corupției, a comunicat că împreună cu o echipă de specialiști a examinat Registrul electronic al alegătorilor, fiind modelate mai multe scenarii de fraudare a alegerilor. Specialiștii au descoperit că aceasta practic este imposibil. Baza de date a alegătorilor este transmisă de la Registru către CEC printr-un canal securizat, aceasta este actualizată în fiecare noapte, iar fiecare alegător va vota prin introducerea INDP-ului său, care este unic, în sistem. Acest sistem, în premieră la aceste alegeri, are un mecanism care produce un sunet în momentul când operatorul introduce un INDP de pe care deja s-a votat, astfel observatorii din biroul electoral sunt atenționați imediat dacă se încearcă votarea multiplă. În opinia specialiștilor, acest sistem poate fi mințit doar dacă INDP-ul alegătorului se introduce în același moment în mai multe birouri electorale, deci mai mulți operatori ar trebui să acționeze concertat.

Specialiștii care au testat tot felul de scheme pentru a vedea dacă alegerile pot fi fraudate prin manipularea Registrului electronic recomandă observatorilor pur și simplu să fie atenți, iar în dimineața scrutinului să verifice minuțios dacă boxele care urmează să emită sunetul sunt conectate. Alegătorilor li se recomandă să meargă la secțiile de votare să verifice listele și dacă în locuințele lor nu sunt înregistrate și alte persoane.

La dezbateri au fost invitați și candidații electorali, iar la eveniment a participat Ana Guțu, candidată din partea Partidului Dreapta. Potrivit ei, în Moldova ar trebui implementat votul prin corespondență sau cel electronic pentru a le asigura dreptul la vot al celor din diasporă.

Cornelia Cozonac, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, a opinat că de facto alegerile se fraudează în timpul campaniilor electorale prin coruperea alegătorilor. Totodată, jurnalista a solicitat procurorilor să se autosesizeze și să verifice persoanele care declară că donează anumite surse financiare partidelor deoarece anterior s-a observat că printre donatori apăreau funcționari publici – poștași, asistenți sociali, asistenți medicali, care mereu declară că au salarii prea mici.

13:32, 21 Oct 2016

Alte știri

02 Iunie 2016
RSS
Salariile unor categorii de arhiviști vor fi majorate cu 20% Conducerea de vârf a exprimat condoleanțe în legătură cu prăbușirea elicopterului SMURD
free
Moldova va adera la Convenția privind elaborarea unei Farmacopei Europene
free
Persoanele care aruncă deșeuri din automobil vor fi sancționate
Ceilalți trei membri ai echipajului SMURD au fost găsiți decedați
free
O persoană a murit, iar altele trei au dispărut după ce un elicopter SMURD s-a prăbușit
free
Serviciul Hidrometeorologic anunță risc de inundații locale
free
Participanții formatului 5+2, îndemnați să examineze respectarea drepturilor în stânga Nistrului
free
Agenția turcească TIKA va renova Centrul de Reabilitare al Institutului Mamei și Copilului
free
Fără vize în Indonezia
free
Specialiștii atenționează că plasele contra insectelor reprezintă un pericol pentru copii
free
01 Iunie 2016
Biroul de Migrație: Numărul solicitărilor de azil s-a dublat Ziua ocrotirii copilului, marcată printr-un program de activități în centrul capitalei
free
Compensații pentru victimele represiunilor politice Asociația „Fumătorii responsabili”: Noua lege privind controlul tutunului este imperfectă
Noaptea trecută, la Chișinău, a căzut norma lunară de precipitații
free
Nicolae Timofti: Copiii reprezintă cel mai mare capital pe care poate să-l aibă un popor
free
Ministrul Mediului anunță schimbări
free
Corina Fusu: Regulile pentru susținerea examenelor de Bacalaureat vor fi menținute
free
31 Mai 2016
Acțiune de sensibilizare organizată de studenții de la USMF
free