A început admiterea la facultate

Print Send by email
10:28, 25 Iul 2016

A început admiterea la facultate

30 de instituții de învățământ superior au dat startul perioadei de admitere la studii pentru anul 2016-2017. Dintre acestea sunt 19 instituții publice și 11 private. În acest an, numărul locurilor disponibile la studiile de licență și de masterat este în scădere comparativ cu anul trecut, transmite IPN.

Potrivit datelor Ministerului Educației, admiterea se face pentru cele 170 de specialități la studii superioare de licență și la circa 500 de programe la studii superioare de master. Pentru Ciclul I de studii numărul locurilor disponibile a scăzut cu peste 500 comparativ cu anul trecut. Astfel, pentru anul curent sunt 17416 locuri de studii. Dintre acestea 5930 de locuri sunt cu finanțare bugetară, iar celelalte cu taxă de studii.

În planul de admitere pentru Ciclul I au fost aprobate 318 locuri cu frecvență redusă pentru persoanele angajate în câmpul muncii, care au nevoie de continuarea, completarea studiilor anterioare sau recalificarea formării profesionale. Pentru absolvenții instituțiilor de învățământ preuniversitar din raioanele de est ale Republicii Moldova și municipiul Bender au fost aprobate 407 locuri din buget, cu destinație specială.

Numărul locurilor disponibile pentru studiile la masterat, la fel, s-a diminuat cu peste 600. În anul de studii 2016-2017 vor putea accesa programe de masterat 7377 de studenți.

Pentru studenții străini au fost aprobate 250 de locuri cu finanțare bugetară la ciclurile I și II de studii, inclusiv 30 de locuri pentru stagii de cercetare, destinate mobilității academice.

Candidații au dreptul să se înscrie la concursul de admitere concomitent la mai multe specialități, la una sau mai multe instituții de învățământ superior, dar în final, vor trebui să opteze pentru o singură specialitate în cadrul unei singure instituții de învățământ.

Concursul de admitere este unic la locurile cu finanțare bugetară și la cele prin contract, cu înmatricularea în ordinea descrescătoare a mediei de concurs a candidaților, în limita numărului de locuri disponibile pentru fiecare specialitate.

În acest an a fost menținută cota la admitere de 15% pentru candidați din familii dezavantajate. Prioritate la înmatriculare o au copiii orfani și persoanele cu grad de dizabilitate I și II. Totodată, circa 70% din candidații la admiterea în învățământul superior care vor fi înmatriculați vor beneficia de burse.

Candidații vor putea depune cererile de participare la concursul de admitere până la 1 august, iar până la 11 august vor fi anunțate rezultatele concursului. Instituțiile de învățământ superior vor organiza, după caz, sesiuni suplimentare de admitere, la ambele cicluri, pentru locurile neacoperite.

10:28, 25 Iul 2016

Alte știri

02 Iunie 2016
RSS
Salariile unor categorii de arhiviști vor fi majorate cu 20% Conducerea de vârf a exprimat condoleanțe în legătură cu prăbușirea elicopterului SMURD
free
Moldova va adera la Convenția privind elaborarea unei Farmacopei Europene
free
Persoanele care aruncă deșeuri din automobil vor fi sancționate
Ceilalți trei membri ai echipajului SMURD au fost găsiți decedați
free
O persoană a murit, iar altele trei au dispărut după ce un elicopter SMURD s-a prăbușit
free
Serviciul Hidrometeorologic anunță risc de inundații locale
free
Participanții formatului 5+2, îndemnați să examineze respectarea drepturilor în stânga Nistrului
free
Agenția turcească TIKA va renova Centrul de Reabilitare al Institutului Mamei și Copilului
free
Fără vize în Indonezia
free
Specialiștii atenționează că plasele contra insectelor reprezintă un pericol pentru copii
free
01 Iunie 2016
Biroul de Migrație: Numărul solicitărilor de azil s-a dublat Ziua ocrotirii copilului, marcată printr-un program de activități în centrul capitalei
free
Compensații pentru victimele represiunilor politice Asociația „Fumătorii responsabili”: Noua lege privind controlul tutunului este imperfectă
Noaptea trecută, la Chișinău, a căzut norma lunară de precipitații
free
Nicolae Timofti: Copiii reprezintă cel mai mare capital pe care poate să-l aibă un popor
free
Ministrul Mediului anunță schimbări
free
Corina Fusu: Regulile pentru susținerea examenelor de Bacalaureat vor fi menținute
free
31 Mai 2016
Acțiune de sensibilizare organizată de studenții de la USMF
free

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici, Anatol PlugaruAgenția de presă IPN Live Stream
Conferințe IPN [HD] | Antimafie: Moldova în fața unei noi provocăriConferințe IPN [HD] | CAPC: ,,Coruptibilitatea Legii Emisiunea obligațiunilor de stat".
Vezi toate
banner creditex