Manipularea în presă se menține, raport

Print Send by email
13:51, 22 Iun 2017

Manipularea în presă se menține, raport

Tendințele de manipulare în presă se mențin prin prezentarea selectivă a faptelor sau distorsionarea mesajelor surselor, care este cea mai gravă lipsă de respect față de public, susține Viorica Zaharia, care a monitorizat 11 instituții media în perioada lunilor aprilie-mai la inițiativa Centrului pentru Jurnalism Independent. Într-o conferință de presă la IPN, Viorica Zaharia a spus că instituțiile media monitorizate au dat dovadă de părtinire la scrierea știrilor, exprimându-și în text sprijinul față de un partid sau altul și au exagerat faptele.

Principalele subiecte monitorizate în perioada 1 aprilie 2017 - 1 iunie 2017 au fost: Condamnarea lui Veaceslav Platon la 18 ani de închisoare (20 aprilie); Părăsirea majorității parlamentare de către deputatul liberal Lilian Carp (28 aprilie); Adoptarea, în prima lectură, a proiectelor de modificare a sistemului electoral (5 mai) și Marșul solidarității „Fără frică!” (21 mai). Datele monitorizării arată că o serie de materiale jurnalistice au fost realizate cu abateri de la normele deontologice și cu folosirea elementelor de manipulare informațională. A fost constatată prezentarea selectivă a faptelor la Publika TV, Prime TV, Accent TV, Sputnik.md (în știrile despre condamnarea lui Veaceslav Platon; ieșirea lui Lilian Carp din majoritatea parlamentară; adoptarea proiectelor de modificare a sistemului electoral). Trunchierea declarațiilor sursei și scoaterea din context a fost atestată la Accent TV (în știrea despre ieșirea lui Lilian Carp din majoritatea parlamentară).

De asemenea, a fost prezentă distorsionarea mesajului citat prin interpretare sau prin scoatere din context la Prime TV, Publika TV, Accent TV (în știrile despre condamnarea lui Veaceslav Platon; ieșirea lui Lilian Carp din majoritatea parlamentară). Afirmații/informații false s-au găsit la Publika TV și Prime TV (în știrea despre condamnarea lui Veaceslav Platon).  Amestec dintre adevăr și minciună: Sputnik.md, Publika TV (în știrea despre ieșirea lui Lilian Carp din majoritatea parlamentară).

Viorica Zaharia a menționat că posturile Publika TV și Prime TV în subiectele politice au favorizat Partidul Democrat. Accent TV face propagandă în favoarea Partidului Socialiștilor. Experta a mai spus că unele redacții încalcă atât Codul Audiovizualului, care interzice deformarea sensului realității prin tertipuri de montaj, comentarii, mod de formulare sau titluri, cât și Codul Deontologic, în partea ce se referă la echilibru și acuratețe. Alte instituții media decât cele menționate au reflectat subiectele monitorizate fără abateri semnificative de la normele deontologice sau, în funcție de specificul lor și aria de acoperire, nu au inclus aceste subiecte în știri.

Centrul pentru Jurnalism Independent recomandă instituțiilor media și jurnaliștilor în particular să renunțe la practica selectării faptelor reflectate în știri în funcție de interesele proprietarilor. De asemenea sunt chemați să informeze publicul echidistant și neutru și să nu protejeze sau să promoveze imaginea unui partid sau lider politic.

Membrilor Consiliului Coordonator al Audiovizualului li se recomandă să urmărească programele de știri TV produse în Republica Moldova și să se autosesizeze pentru a penaliza falsurile și alte acțiuni manipulatoare ale jurnaliștilor, care constituie încălcări ale Codului Audiovizualului. Totodată, consumatorii de presă sunt îndemnați să se informeze din mai multe surse media.

13:51, 22 Iun 2017

Alte știri

23 Iunie 2017
RSS
Copilul lovit de locomotivă a ieșit din comă Termenul de aflare în funcție a președintelui CNP este extins
Patru persoane trimise în judecată în dosarul „Unic” Procurorii cer 4 ani și 6 luni de închisoare pentru Grigore Petrenco
free
Ziua Suveranității, prilej de mândrie pentru cetățeni
free
Numiri la Guvern: doi ambasadori și un membru al Consiliului de Integritate ANI
Concepția securității informaționale, votată în primă lectură
free
Strategia Kroll pentru recuperarea activelor delapidate urmează a fi validată în iulie
Activiști în domeniul protecției consumatorului pun la cale o acțiune de protest
free
Mama copilei depistate în preajma Pieței Centrale a fost identificată
Ilan Șor e îndreptățit pe deplin să depună o cerere la CEDO, avocați Dosarele pentru studii în România în acest an se pot depune online
Militarii nu vor plăti contribuții de asigurări sociale din plățile cu caracter compensator Aria de protecție antigrindină a fost extinsă
22 Iunie 2017
A fost aprobat Programul de cooperare al statelor CSI în lupta cu crimele informaționale Guvernul este deschis pentru elaborarea celui de-al treilea Program de Țară UNFPA-Moldova
Nivelul de executare a recomandărilor Curții de Conturi rămâne scăzut, Expert-Grup 50% din cererile înregistrate la Oficiul Avocatului Poporului în 2017 sunt de la deținuți
free
Trenul Chișinău-Odesa va circula mai des Garda de Onoare marchează 25 de ani de la fondare

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

TIM, ADEPT, CRJM, IDIS

Lansarea studiului „Capturarea statului: cazul Republicii Moldova”, Comunicat RO/EN

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | AO ,,Protecția Consumatorului" cere încetarea competențelor Guvernului.Conferințe IPN [HD] | Ziua  Internațională pentru susținerea victimelor torturii.
Conferințe IPN [HD] |CJI: Raport manipulare informațională. (1 aprilie 2017 - 1 iunie 2017).Conferințe IPN [HD] | A.O. "Urban Consulting".  Pretinsele ,,datorii istorice" la energia termică.
Vezi toate
banner creditex