Circa 20 de raioane din Moldova au deficit de locuri libere în grădinițe, studiu

Print Send by email
12:08, 25 Iun 2016

Circa 20 de raioane din Moldova au deficit de locuri libere în grădinițe, studiu

Circa 20 de raioane din Republica Moldova se confruntă cu un deficit de locuri libere în grădinițe. În anul 2014, în 155 de localități din țară nu existau instituții de educație timpurie. Numărul total de copii în aceste localități se apropie de trei mii, dintre care aproape două mii frecventează instituții de învățământ preșcolar din alte localități sau grupe pregătitoare formate în gimnazii. Acestea sunt datele unui studiu ce evaluează sistemul de învățământ preșcolar, elaborat cu suportul UNICEF, transmite IPN.

Studiul arată că oferta de locuri în grădinițe nu ține pasul cu cererea în continuă creștere. La Chișinău rata ocupării este de 108%, ceea ce indică o supra-încărcare a grupelor. Per total, aproape 1400 de copii sunt în așteptarea unui loc la grădiniță, majoritatea fiind din Chișinău, Anenii Noi și Călărași.

Bogdan Belciu, reprezentantul organizației „PriceWaterhouseCoopers”, care a realizat studiul, a notat că, dacă la Chișinău ratele de înscriere sunt mari, grădinițele și creșele sunt supra-aglomerate, în alte zone din țară ratele de ocupare sunt mult mai mici. Oportunitățile de înscriere în grădinițe par a fi limitate pentru familiile sărace, care reprezintă 15% din familiile din Moldova.

Studiul mai arată un nivel redus de integrare a copiilor cu dizabilități. Rata de înscriere a acestor copii este de circa 40%. „Chiar și acei care sunt înscriși într-o proporție pe care am estimat-o la 75% frecventează instituții obișnuite, nu unități care să fie specializate pentru copii cu dizabilități”, a afirmat Bogdan Belciu.

Cercetarea relevă faptul că majoritatea instituțiilor de învățământ preșcolar din Moldova au nevoie de investiții în infrastructură, în special în mediul rural. Există o lipsă semnificativă de materiale didactice și de dotări speciale pentru dezvoltarea copiilor de vârstă preșcolară, iar activitățile educaționale nu sunt adaptate fiecărei categorii de vârstă, neoferind varietate copiilor în orarul lor zilnic.

 

 

12:08, 25 Iun 2016

Alte știri

02 Iunie 2016
RSS
Salariile unor categorii de arhiviști vor fi majorate cu 20% Conducerea de vârf a exprimat condoleanțe în legătură cu prăbușirea elicopterului SMURD
free
Moldova va adera la Convenția privind elaborarea unei Farmacopei Europene
free
Persoanele care aruncă deșeuri din automobil vor fi sancționate
Ceilalți trei membri ai echipajului SMURD au fost găsiți decedați
free
O persoană a murit, iar altele trei au dispărut după ce un elicopter SMURD s-a prăbușit
free
Serviciul Hidrometeorologic anunță risc de inundații locale
free
Participanții formatului 5+2, îndemnați să examineze respectarea drepturilor în stânga Nistrului
free
Agenția turcească TIKA va renova Centrul de Reabilitare al Institutului Mamei și Copilului
free
Fără vize în Indonezia
free
Specialiștii atenționează că plasele contra insectelor reprezintă un pericol pentru copii
free
01 Iunie 2016
Biroul de Migrație: Numărul solicitărilor de azil s-a dublat Ziua ocrotirii copilului, marcată printr-un program de activități în centrul capitalei
free
Compensații pentru victimele represiunilor politice Asociația „Fumătorii responsabili”: Noua lege privind controlul tutunului este imperfectă
Noaptea trecută, la Chișinău, a căzut norma lunară de precipitații
free
Nicolae Timofti: Copiii reprezintă cel mai mare capital pe care poate să-l aibă un popor
free
Ministrul Mediului anunță schimbări
free
Corina Fusu: Regulile pentru susținerea examenelor de Bacalaureat vor fi menținute
free
31 Mai 2016
Acțiune de sensibilizare organizată de studenții de la USMF
free