Expulzarea profesorilor Liceului „Orizont” este strigătoare la cer, declarații

Print Send by email
09:16, 19 Sep 2018

Expulzarea profesorilor Liceului „Orizont” este strigătoare la cer, declarații

Situația cu privire la expulzarea celor șapte profesori turci ai Liceului Teoretic „Orizont” este strigătoare la cer. Timp de 25 de ani de la înființare, în liceu a dominat pacea, susțin profesorii și reprezentanții Comitetului Părintesc al instituției private de învățământ. Aceștia solicită ca profesorilor turci care mai rămân să activeze în cadrul liceului să le fie acordat azil politic și statut de refugiat.

Într-o conferință de presă la IPN, Valentina Curechi, profesoară la Liceul „Orizont”, a declarat că cei șapte profesori, expulzați la începutul lunii septembrie, au făcut studii în Moldova, s-au căsătorit, au copii, au învățat limba și au activat peste 20 de ani fără nicio obiecție din partea autorităților. „Ei, cei care au fost inițiatorii și promotorii valorilor și ai tradițiilor naționale, au ajuns să fie cel mai mare pericol pentru securitatea națională? Faptul că totul s-a întâmplat prin surprindere, într-o instituție de învățământ de prestigiu, că până în prezent nu există nicio informație clară, ci una secretă despre răpirea ilegală și inumană a celor șapte profesori ai liceului, trezește multe nedumeriri, semne de întrebare la care, din păcate, nu s-a găsit până acum un răspuns”, a menționat profesoara.

Valentina Curechi spune că în circumstanțele create, pe lângă solicitarea de a acorda azil politic profesorilor turci rămași, este nevoie să fie acordată și asistență psihologică familiilor persoanelor expulzate. După ce s-a intervenit în forță, un copil al cărui tată a fost răpit nu și-a mai revenit și nu mai vorbește. O altă solicitare este ca statul să acorde acestor familii ajutor material și psihologic, dar și să asigure condiții de liniște și siguranță pentru desfășurarea activității didactice în cadrul instituției. „Insistăm să fie respectate drepturile universale ale omului și ale copiilor”, a mai spus Valentina Curechi.

Oleg Matvei, membru al Comitetului părintesc al Liceului „Orizont”, a declarat că părinții sunt îngrijorați de acest caz și consideră reținerea celor patru profesori turci ca fiind una abuzivă. Reținerea s-a făcut cu violență și în lipsa unor acte oficiale, mai ales că cinci dintre ei erau solicitanți de azil. Bărbatul spune că toți cei trei copii ai săi sunt elevi ai instituției respective, unul deja fiind și absolvent, iar cei mai mici îl întreabă zilnic despre profesorii săi, fiind marcați de aceste rețineri.

Bilbil Beqiri, profesor la Liceul „Orizont”, a spus că unul dintre cei expulzați îi este cel mai bun prieten. Bilbil Beqiri este originar din Albania. Spune că solicitări de expulzare a profesorilor turci au existat și în țara sa de origine, însă acestea au fost respinse, iar președintele Turciei a înțeles că nu mai are șanse și a renunțat să ceară deportarea profesorilor turci. Bilbil Beqiri și-a exprimat nedumerirea că în Republica Moldova acest lucru s-a întâmplat.

Fostul ministru al apărării, Vitalie Marinuța, care este și membru al Comitetului Consultativ al liceului de patru ani, spune că și cei doi copii ai lui au învățat în această instituție și a fost extrem de mulțumit de calitatea studiilor. Cu toți cei șapte profesori expulzați a avut ocazia să se cunoască personal și să discute, nu o singură dată. „De ce, dacă ei prezintă un pericol pentru securitatea națională, nu au fost reținuți, interogați, ca să aflăm mai multe detalii, dar îndată au fost expulzați într-un stat pentru care nu știu ce prezintă ei”, a remarcat ex-ministrul, menționând că în această „reținere, fărădelege, în capul mesei stă minciuna, iar republica Moldova nu mai este un stat democratic”.

Galina Tufekci, soția directorului filialei din Ceadâr-Lunga a Liceului „Orizont”, expulzat în Turcia, a declarat că soțul este un om sincer, cumsecade, apreciat pentru omenia sa de către toți cei care îl cunosc. Femeia spune că cei doi copii minori întreabă în fiecare zi unde este tatăl lor. Aceasta mai spune că este vorba despre o mare nedreptate și și-a exprimat speranța că va veni acea zi când își va recăpăta soțul, iar copiii ei – tatăl. Galina Tufekci a mai spus că din discuțiile cu soțiile celorlalte persoane expulzate, dar și din discuțiile cu rudele, a aflat că cei șapte au fost repartizați în instituții penitenciare diferite, iar unul dintre ei are o fractură. Acest lucru dă de bănuit că ar putea fi supuși violențelor. Femeia a mai spus că soțul ei până acum nu a avut avocat, însă ar fi solicitat de la rudele sale mai multe lucruri personale.

Reprezentanții Comitetului Părintesc al Instituției Private de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont” solicită examinarea tuturor circumstanțelor cazului din 6 septembrie, privind returnarea forțată a șapte profesori de origine turcă, angajați ai liceului, precum și stoparea unor asemenea practici, care, potrivit semnatarilor, știrbesc imaginea țării. Într-o petiție adresată conducerii țării, Comitetul Părintesc solicită inițierea unei anchete pentru stabilirea funcționarilor care se fac vinovați de un șir de aspecte, pe care le consideră ilegale.

09:16, 19 Sep 2018

Alte știri

21 Iulie 2018
RSS
Copiii de diferite etnii vor susține în această seară un concert la Sala cu Orgă
free
40 de bibliotecari moldoveni participă la un program de formare profesională în România
free
20 Iulie 2018
Indexarea salariilor profesorilor, votată de Parlament în prima lectură
free
21 Iulie 2018
Medicii de familie vor putea trece, în premieră, la practica individuală
free
20 Iulie 2018
Excluderea poliței medicale pe suport de hârtie, aprobată în primă lectură de Parlament
21 Iulie 2018
Cetățenii vor plăti mai puțin pentru unele servicii notariale Guvernul a alocat bani pentru lichidarea consecințelor calamităților naturale
20 Iulie 2018
Premierul la Taraclia: Vom continua reformele pentru a acumula bani și a face investiții Medicii atenționează populația despre apariția leptospirozei
De ce a scăzut numărul de studenți în universități? Analiză
free
În premieră, Republica Moldova are un Cod administrativ
Au fost înăsprite pedepsele pentru șoferii ce conduc în stare de ebrietate
free
Sunt necesare reforme radicale în sistemul de educație, expert
free
Sistemul educațional se confruntă cu o predare slabă a materiei, dar cu un examen de BAC foarte dur, opinie
free
Program unic de gestionare a dosarelor în instanțele de judecată
19 Iulie 2018
Modificări legislative privind răspunderea disciplinară a judecătorilor, votate în lectură finală
free
Dosarul omorului din fața unui club de noapte din capitală, trimis în judecată
O femeie și trei copii au murit noaptea trecută în urma unui accident
free
Programul „Prima Casă” este un instrument perfect de a menține forța de muncă în țară, opinie
free
Ajutorul acordat familiilor defavorizate în perioada rece a anului va fi majorat

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Institutul pentru Democrație

Cu sprijinul Uniunii Europene, la Chișinău a avut loc premierea proiectelor de promovare a drepturilor omului, prezentate de cinci parteneriate de pe cele două maluri ale Nistrului

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Concluzii după Congresul Mondial al FamilieiConferințe IPN [HD] | Organizarea unei Adunări consultative
Conferințe IPN [HD] | Liceul Teoretic ,,Orizont"Conferințe IPN [HD] | Alianța pentru Centenar, Partea II
Vezi toate
banner creditex