Problema accesului la apă potabilă și canalizare poate fi soluționată până în 2025

Print Send by email
16:21, 27 Sep 2016

Problema accesului la apă potabilă și canalizare poate fi soluționată până în 2025

Circa 620 de mii de locuitori ai Republicii Moldova încă nu au acces la apă potabilă, iar peste un milion de cetățeni nu sunt conectați la sisteme îmbunătățite de alimentare cu apă și canalizare. Totodată, în apa din majoritatea localităților se atestă cantități ridicate de nitrați, bor, fluor sau amoniu. Autoritățile intenționează să schimbe situația până în 2025, prin intermediul Programului Național pentru implementarea obiectivelor stabilite în temeiul Protocolului privind Apa și Sănătatea în Republica Moldova (2016-2025), care a fost lansat oficial, marți, la Chișinău, transmite IPN.

Ministrul sănătății, Ruxanda Glavan, a declarat în cadrul evenimentului că adoptarea Programului Național a fost dictată de angajamentul național asumat de Republica Moldova referitor la ratificarea Protocolului privind Apa și Sănătatea, dar mai ales de situația precară și problemele existente în acest domeniu. Neconformitatea apei de băut este una din principalele cauze care determină morbiditatea populației cu infecții diareice acute, hepatită virală A, boli cronice digestive etc.

„Pentru partenerii internaționali adoptarea acestui document prezintă un semn că țara și-a înțeles misiunea. Era absolut imperios să demonstrăm partenerilor internaționali că știm unde vrem să ajungem, că avem un plan de acțiuni și în baza acestuia să le solicităm asistență, inclusiv financiară”, a spus ministrul sănătății. Ruxanda Glavan a precizat că pentru implementarea Planului Național este nevoie de circa unsprezece miliarde de lei, dintre care aproape două miliarde trebuie să fie identificate din bugetul de stat. Restul banilor vor fi obținuți datorită sprijinului partenerilor internaționali.

„S-a muncit timp de patru ani pentru elaborarea acestui document strategic, prin intermediul căruia ne-am propus ca până în anul 2025 să creăm condiții pentru furnizarea apei de calitate în toate instituțiile pentru copii, să fie reduse cu 20% probele neconforme de apă la parametrii chimici de bază și până la 5% la parametrii microbiologici. Un alt obiectiv este reducerea cu 20% a izbucnirilor epidemice prin boli infecțioase, situație care, din păcate, mai persistă în Republica Moldova. În prezent 85% din instituțiile pentru copii sunt conectate la apă”, a menționat Ruxanda Glavan.

Ministrul mediului, Valeriu Munteanu, a spus că procentul populației care are acces la apă potabilă, nu și la canalizare este foarte mare, iar această discrepanță creează alte probleme ce țin deja de poluarea mediului. Sistemele de canalizare sunt mai costisitoare de trei-patru ori decât cele de apă și este nevoie, respectiv, de investiții mai mari. Pe parcursul anilor următori este nevoie de contribuție și din partea Moldovei, măcar 15-20%. În caz contrar, nici partenerii externi nu vor veni cu investiții. Ministrul mediului a remarcat că procentul populației care consumă apă din fântânile de mină este de circa 40% și este dificil să se spună că apele din aceste fântâni corespund parametrilor de calitate, având în vedere că practic în preajma fiecărei fântâni se află depozite sau grajduri. Mai există și problema secării fântânilor pe perioada verii în multe localități. 

Natalya Nikiforova, care a reprezentat Comisia Economică pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite, a spus că efortul depus la elaborarea Programului Național pentru implementarea obiectivelor stabilite în temeiul Protocolului privind Apa și Sănătatea demonstrează deschiderea Guvernului Republicii Moldova față de realizarea în particular a țintei numărul șase din cadrul Protocolului, care se referă la apă curată și sanitație sigură.

„Vreau să menționez că această abordare inovativă a Republicii Moldova a fost preluată ca experiență și de alte țări. Este îmbucurător faptul că țări precum Norvegia au implementat deja un plan de acțiuni similar cu Protocolul privind Apa și Sănătatea al Republicii Moldova. Știu că a fost nevoie de timp pentru a elabora, promova și asigura adoptarea acestui Plan Național, dar acum trebuie să ne asigurăm ca implementarea acestuia să aducă rezultate. Comisia Economică pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite intenționează să susțină și în continuare Republica Moldova în implementarea Protocolului privind Apa și Sănătatea”, a subliniat Natalya Nikiforova.

Printre primele acțiuni ale Programului Național țin de construcția sau modernizarea stațiilor de tratare a apei în Cahul, Fălești, Soroca, Nisporeni și municipiul Chișinău.

16:21, 27 Sep 2016
Astăzi este prăznuită Înălțarea Sfintei Cruci
Creștinii ortodocși sărbătoresc marți, 27 septembrie, Înălțarea Sfintei Cruci. Sărbătoarea mai este numită în popor Ziua Crucii și este cinstită prin post strict, după care creștinii se pot împărtăși. Sfânta…
09:12, 27 Sep 2016

Alte știri

02 Iunie 2016
RSS
Salariile unor categorii de arhiviști vor fi majorate cu 20% Conducerea de vârf a exprimat condoleanțe în legătură cu prăbușirea elicopterului SMURD
free
Moldova va adera la Convenția privind elaborarea unei Farmacopei Europene
free
Persoanele care aruncă deșeuri din automobil vor fi sancționate
Ceilalți trei membri ai echipajului SMURD au fost găsiți decedați
free
O persoană a murit, iar altele trei au dispărut după ce un elicopter SMURD s-a prăbușit
free
Serviciul Hidrometeorologic anunță risc de inundații locale
free
Participanții formatului 5+2, îndemnați să examineze respectarea drepturilor în stânga Nistrului
free
Agenția turcească TIKA va renova Centrul de Reabilitare al Institutului Mamei și Copilului
free
Fără vize în Indonezia
free
Specialiștii atenționează că plasele contra insectelor reprezintă un pericol pentru copii
free
01 Iunie 2016
Biroul de Migrație: Numărul solicitărilor de azil s-a dublat Ziua ocrotirii copilului, marcată printr-un program de activități în centrul capitalei
free
Compensații pentru victimele represiunilor politice Asociația „Fumătorii responsabili”: Noua lege privind controlul tutunului este imperfectă
Noaptea trecută, la Chișinău, a căzut norma lunară de precipitații
free
Nicolae Timofti: Copiii reprezintă cel mai mare capital pe care poate să-l aibă un popor
free
Ministrul Mediului anunță schimbări
free
Corina Fusu: Regulile pentru susținerea examenelor de Bacalaureat vor fi menținute
free
31 Mai 2016
Acțiune de sensibilizare organizată de studenții de la USMF
free