Păreri împărțite privind decizia CEC de a nu înregistra grupul de inițiativă pentru referendumul anti-mixt
Print Send by email
06:10, 14 Mar 2018

Ședința Comisiei Electorale Centrale, în cadrul căreia a fost respinsă cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru desfășarea referendumului legislativ pentru anularea sistemului mixt de vot a fost una de probare a faptului că CEC și-a pierdut independența. Așa consideră Ștefan Gligor, președintele Biroului executiv al grupului de inițiativă. Membrul CEC, Andrei Volentir, a declarat că nu comentează aceste acuzații. Schimbul de replici a fost făcut în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

Potrivit lui Ștefan Gligor, CEC și-a arogat atribuții care aparțin Curții Constituționale și Parlamentului, lucru contrar legislației. El susține că, atunci când a fost inițiat acest grup,  nu se înțelegea cât de tare guvernarea se teme de cetățeni. „Acest exercițiu a demonstrat două lucruri foarte importante: faptul că puterea trăiește într-o dimensiune paralelă cu majoritatea cetățenilor din această țară și creează o realitate paralelă, absolut separată de ceea ce se întâmplă în țară și că nu se teme de nimeni mai mult decât de cetățean”, a declarat Ștefan Gligor.

Referindu-se la argumentul CEC  potrivit căruia cu un an înainte de alegeri nu trebuie modificată legislația electorală, directorul de programe în cadrul Asociației Promo-LEX, Pavel Postica, consideră că revenirea la un sistem care a fost implementat în Republica Moldova timp de zeci de ani, pe care alegătorii îl cunosc foarte bine, nu ar însemna modificare a sistemului electoral. „În cazul în care acest referendum s-ar organiza, el ar însemna un test pentru societatea noastră de aprobare a acestui sistem sau de respingere. Pentru că în cazul în care pică referendumul, noi implicit recunoaștem sistemul electoral mixt la nivel de țară și anume printr-un astfel de exercițiu se ajunge la un consens național solicitat de Comisia de la Veneția”, a spus Pavel Postică.

Membrul Comisiei Electorale Centrale, Andrei Volentir, a declarat că elementele de bază care au stat la baza hotărârii CEC au fost ambiguitatea normei de drept din Constituție privind desfășurarea referendumului, dar și imperativul de a avea o stabilitate în sistemul electoral în preajma unui scrutin ordinar.  

Pe 12 martie CEC a respins repetat cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului republican legislativ. În comunicatul instituției se menționează că astfel a fost stabilită necorespunderea inițiativei cu prevederile Codului bunelor practici în materie electorală, adoptat de Comisia de la Veneția care prevede că elementele fundamentale ale dreptului electoral, în special, sistemul electoral propriu-zis, componența comisiilor electorale și constituirea circumscripțiilor electorale, nu trebuie amendate decât cel puțin cu un an înainte de alegeri.


(2) comentarii
Cornel
10:22, 14 Martie 2018

Sistemul electoral nu poate fi modificat la mai puțin de 1 an de zile de la alegerile parlamentare ordinare, dacă nu credeți în ceea ce spune CEC-ul, vedeți declarațiile și recomandările Comisiei de la Veneția, care spune acelaș lucru !

Alexei
11:26, 14 Martie 2018

Refuzul CEC reiese și din recomandările Comisiei de la Veneția, totodată cred că acest grup de inițiativă cunoștea despre faptul că nu pot fi făcute modificări cînd rămîne mai puțin de 1 an, pînă la alegeri, dar totuși a continuat pe această ideie.

Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Italian Design Day in Moldova. Prezentare de programConferințe IPN [HD] | Radiografia atacurilor asupra organizațiilor neguvernamentale din R.M în 2018
Conferințe IPN [HD] |  Fundația ,,Youth Development for Innovation", raport de monitorizareConferințe IPN [HD] | Adunarea de constituire a Congresului Cetățenilor Români din Republica Moldova
Vezi toate
banner creditex