Mihai Ghimpu: Circumscripțiile au fost trasate astfel încât să câștige PDM și PSRM
Print Send by email
05:26, 05 Dec 2017

Circumscripțiile electorale au fost trasate astfel încât la următoarele alegeri parlamentare, care vor avea loc în anul 2018, să câștige Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor. Declarația a fost făcută de președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

Referindu-se la sistemul electoral mixt, Mihai Ghimpu spune că situația internă și externă arată că dacă se va merge pe calea acestui tip de vot, Republica Moldova va pierde sprijinul financiar, iar aceasta înseamnă și pierderea sprijinului politic. „Eu încă n-am pierdut toată speranța, eu încă mai cred că putem reveni la sistemul proporțional și aceasta trebuie să o facă Partidul Democrat”, spune liderul PL.

Potrivit lui, singura soluție pe care o are Republica Moldova ca să nu piardă susținerea politică și financiară a europenilor și a tuturor celor care o sprijină este să se înceteze să mai existe dosare politice, să nu mai fie comandată procuratura, judecătorii, să se înceteze să se adopte legi care sunt convenabile pentru menținerea la putere. „Acest vot mixt a fost adoptat pentru menținerea puterii care s-a concentrat în perioada aceasta în mâinile unui om, iar asta nu are nimic cu democrația”, a spus Mihai Ghimpu.

Potrivit noului sistem, 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar 51 în circumscripții uninominale. Deputații vor fi aleși într-un singur tur, cu majoritate relativă. Mai multe organizații ale societății civile și activiști civici și-au anunțat intenția de a organiza un referendum consultativ pentru anularea sistemului electoral mixt și revenirea la cel proporțional.


(5) comentarii
Ilie
09:00, 05 Decembrie 2017

Da să cîștige odată PD-ul că de voi m-am zacalibit, m-am zacalibit de politicieni care își justifică prostia, înfrîngerile și neputința prin atacuri și miorlăieli. Nu aveți capacitate voi, sunteți slabi și nu meritați să fiți la putere, Chiar și Dumnezeu îi iubește pe cei mai puternici !

pumnal
09:01, 05 Decembrie 2017

Da la creearea lor cine si a bagat sula plingind nepotul implicat in scheme frauduloase in primarie? Nu tu ciine ce esti Misa?

Boris
09:08, 05 Decembrie 2017

Ghimpu tu matinca esti concenii si nu intelegi ca oricum aleg si nu PD sau PSRM.

andrei
09:49, 05 Decembrie 2017

cum nu le-ai trage aceste circumscripții, Ghimpu vapșe n-are nicio circumscripție de câștigat...

Vadim
14:04, 05 Decembrie 2017

Avea dreptate Voronin, Ghimpu aiurește de la prea multe operații la cap.

Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Mitropolia Basarabiei cere repetat organelor competente ale Republicii Moldova să aplice legea, iar Mitropolitului Vladimir Cantarean să respecte drepturile creștinilor de a reveni la Mitropolia Basarabiei

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Vasile TumurucConferințe IPN [HD] | Live stream
Conferințe IPN [HD] | Alianța pentru CentenarConferințe IPN [HD] | Vitalie Czine
Vezi toate
banner ceu
banner creditex