Conflictul transnistrean este departe de a fi soluționat, experți
Print Send by email
17:02, 29 Noi 2017

Conflictul transnistrean este departe de a fi soluționat. Este nevoie ca cetățenii Republicii Moldova să aibă o atitudine mai critică față de acțiunile guvernanților și față de scenariile lor privind soluțiile posibile. Declarația a fost făcut de către Oazu Nantoi, unul dintre autorii cărții „România și Republica Moldova la confluența dosarului transnistrean. Cooperarea societății civile: Coaliția „Liniile Roșii””, prezentată miercuri, 29 noiembrie, la o conferință de presă al IPN.

Oazu Nantoi a remarcat că, la 29 noiembrie 1993, a fost pus în circulație leul moldovenesc, iar timp de 24 de ani puterea de cumpărare a leului a scăzut mult mai puțin comparativ cu interesul față de conflictul transnistrean. Autorul spune că publicația are drept scop resuscitarea interesului în societate față de diferendul transnistrean. Or, dacă acesta nu va fi soluționat, proiectul statalității Republicii Moldova nu are viitor. „Această publicație este o încercare de a contribui la stabilirea unei diagnoze corecte la boala statalității Republicii Moldova, pe care o numim conflictul transnistrean”, a spus Oazu Nantoi.

Potrivit autorului, redeschiderea podului Gura Bâcului-Bâcioc, dar și semnarea celor patru protocoale (în data de 24 noiembrie, la Bender, n.r.) nu înseamnă un pas înainte în soluționarea problemei transnistrene. „Soluția viabilă poate fi atinsă atunci când beneficiarii acestui conflict vor fi cetățenii Republicii Moldova, stabilitatea și securitatea regională. Deocamdată, beneficiarii sunt alții. E nevoie de implicarea activă a cetățenilor. Noi dorim ca societatea să aibă o atitudine critică față de activitățile politicienilor și de scenariile puse la cale”, a declarat Oazu Nantoi.

Iulian Chifu, și el autor al cărții, a spus că sunt mai multe elemente care pun piedici în soluționarea conflictului. Vorbim în special despre prezența, fără acordul autorităților constituționale de la Chișinău, a armamentului și a trupelor străine, elemente care amenință securitatea regiunii transnistrene. Potrivit lui Iulian Chifu, Republica Moldova, pentru a se integra în Uniunea Europeană, trebuie să preia controlul asupra regiunii, ceea ce nu se poate încă întâmpla.

Nicolae Chirtoacă, analist politic, a spus că în Republica Moldova clasa politică nu a avut și nici nu are o viziune de rezolvare a conflictului transnistrean. Redeschiderea podului și semnarea protocoalelor nu vizează elemente de strategie. „Separatismul transnistrean ne creează mari probleme, este cel mai mare pericol militar pentru Moldova. Această carte ne învață să gândim strategic. O altă cale pentru soluționarea problemei nu este decât reintegrarea teritorială”, a remarcat analistul.

Anatol Țăranu, analist politic, a opinat că premise pentru a soluționa conflictul transnistrean nu există. Acțiunile din ultima perioadă nu vor deschide calea spre aprofundarea discuțiilor, rezolvarea problemelor existente între cele două maluri ale Nistrului și, eventual, rezolvarea conflictului.

Careta „România și Republica Moldova la confluența dosarului transnistrean. Cooperarea societății civile: Coaliția „Liniile Roșii”” a fost tipărită cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni din România.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Mitropolia Basarabiei cere repetat organelor competente ale Republicii Moldova să aplice legea, iar Mitropolitului Vladimir Cantarean să respecte drepturile creștinilor de a reveni la Mitropolia Basarabiei

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Cooperarea USR cu forțele politice cu adevărat pro-europene din RMConferințe IPN [HD] | Autodenunțul - instrument de protecție a corupților
Conferințe IPN [HD] | Prezentarea rezultatelor consultării publice privind unirea RM cu RomâniaConferințe IPN [HD] | Dezbateri publice cu participarea candidaților la funcția de primar general
Vezi toate
banner ceu
banner creditex