Studiu: Hidrocentralele de pe Nistru – probleme de mediu comune pentru Ucraina și Moldova
Print Send by email
16:04, 29 Noi 2017

Hidrocentrala de pe Nistru influențează într-o manieră foarte periculoasă securitatea locutorilor din Republica Moldova, dar și din Ucraina, chiar dacă impactul pentru cetățenii ucraineni nu este atât de vizibil în prezent.

Starea actuală și perspectivele relațiilor dintre Kiev și Chișinău, care implică și dialogul în problemele de mediu, au fost analizate în cadrul a două studii oglindă, realizate simultan, în cadrul proiectului „Moldova – Ucraina: competiție, cooperare și independență”. Proiectul a fost implementat de către Fundația Friedrich Ebert, oficiul din Ucraina, împreună cu Consiliul de Politică Externă PRISM din Ucraina, în perioada aprilie-noiembrie 2017.

În studiul care reflectă perspectiva Moldovei, lansat într-o conferință de presă la IPN, se menționează că securitatea civilă este elementul-cheie al unei guvernări eficiente și responsabile. Deși problemele ecologice nu par să fie parte a interesului național într-o manieră vizibilă, precum este soluționarea conflictului transnistrean, securitatea umană rămâne a fi o prioritate. Autorii studiului sunt de părere că din varii motive politice și economice, ambele țări au eșuat în a acorda atenția necesară soluționării problemelor de mediu, care deja afectează capacitatea ambelor state să facă față unor amenințări de origine non-militară.

În această situație, subliniază autorii, este vorba despre impactul unor obiective strategice economice planificate a fi construite pe partea ucraineană a Nistrului de Sus. Negocierile pentru lansarea acestui proiect au fost lungi. Pentru Chișinău, centrala electrică de la Novodnestrovsk se transformă într-o amenințare directă la adresa securității cetățenilor, în timp ce pentru partea ucraineană, cea care gestionează proiectul, este o sursă de beneficii economice.

Autorii studiului sunt de părere că posibilele consecințe asupra ecologiei și, prin urmare, asupra siguranței cetățenilor, sunt mai bine percepute la Chișinău decât la Kiev. Totodată, societatea civilă din Moldova a reușit să pună mai multă presiune asupra propriilor autorități guvernamentale decât ecologiștii din Ucraina.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Mitropolia Basarabiei cere repetat organelor competente ale Republicii Moldova să aplice legea, iar Mitropolitului Vladimir Cantarean să respecte drepturile creștinilor de a reveni la Mitropolia Basarabiei

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Vasile TumurucConferințe IPN [HD] | Live stream
Conferințe IPN [HD] | Alianța pentru CentenarConferințe IPN [HD] | Vitalie Czine
Vezi toate
banner ceu
banner creditex