Kalman Mizsei: Se pare că președinția austriacă a OSCE a dat roade bune
Print Send by email
16:30, 28 Noi 2017

Ex-reprezentantul special al Uniunii Europene pentru Republica Moldova în perioada 2007-2011, Kalman Mizsei, consideră că președinția austriacă a OSCE a dat roade bune. Oficialul, care se arată plin de speranțe, menționează că dintotdeauna a crezut că măsurile de consolidare a încrederii sunt o temelie bună pentru procesele politice și prezintă importante beneficii publice pentru populație, transmite IPN.

„Se pare că ieri și alaltăieri s-au înregistrat progrese semnificative la Viena în cadrul negocierilor în formatul 5+2 pentru reglementarea diferendului transnistrean. Acestea implică măsuri importante de consolidare a încrederii, cum ar fi în domeniul școlilor de limbă română din Transnistria, posibilitatea agricultorilor moldoveni de a-și lucra pământurile în zona controlată de autoritățile (de facto) transnistrene, recunoașterea diplomelor obținute la Universitatea Taras Șevcenko de la Tiraspol și restabilirea liniilor telefonice între cele două maluri ale Nistrului. Și acestea după importanta deschidere a podului de la Gura-Bâcului, o arteră importantă de tranzit”, menționează Kalman Mizsei într-o postare pe Facebook.

Potrivit lui, deși e dificil să judeci asemenea chestiuni de la distanță, aceste vești îl fac să spere că procesul de reglementare a diferendului transnistrean va căpăta un nou imbold.

Părțile implicate în procesul de reglementare transnistreană s-au angajat la Viena să vină cu soluții în problema înregistrării automobilelor din regiunea transnistreană pentru admiterea acestora în traficul rutier internațional și cu soluții pentru asigurarea liberei circulații a persoanelor, bunurilor și serviciilor între cele două maluri ale Nistrului. În urma discuțiilor purtate în formatul „5+2”, a fost semnat un protocol ce va servi drept bază pentru desfășurarea de mai departe a procesului de negocieri.


(2) comentarii
Oleg
19:12, 28 Noiembrie 2017

Da se pune întrebarea, președinția austriacă a OSCE a dat roade ori guvernarea de la Chișinău a reușit ceea ce nu a reușit nici un guvern de la Chișinău pînă acum ? nuștiu de ce da îmi pare că anume așa stă treaba și nu prea are nimic aici OSCE-ul !

Radu
21:13, 28 Noiembrie 2017

Parteneriatul 5+2 va fi bun atunci cand nu vom depinde de gazul rusiei.

Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Mitropolia Basarabiei cere repetat organelor competente ale Republicii Moldova să aplice legea, iar Mitropolitului Vladimir Cantarean să respecte drepturile creștinilor de a reveni la Mitropolia Basarabiei

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Vasile TumurucConferințe IPN [HD] | Live stream
Conferințe IPN [HD] | Alianța pentru CentenarConferințe IPN [HD] | Vitalie Czine
Vezi toate
banner ceu
banner creditex