Activitatea Formatului 5+2 privind Transnistria a fost impulsionată de la Viena, opinie
Print Send by email
05:34, 28 Noi 2017

De această dată, activitatea Formatului 5+2 privind reglementarea transnistreană a fost impulsionată nu la nivelul Tiraspolului sau Chișinăului, dar de la Viena. Această opinie a fost exprimată de către fostul membru al Comisiei Unificate de Control, Ion Leahu, în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

„Președinția Austriei, probabil, fiind instruită de predecesorii săi, nemții, precum și de situație, a lansat un obiectiv: pregătiți ceva, dacă aveți cu ce veni la Formatul 5+2, îl convocăm, dar pentru a vedea cât de frumoși suntem și ce cravată purtăm, nu ne convocăm”, spune Ion Leahu.

Potrivit lui, atât timp cât nu a fost atins un rezultat concret în negocierile dintre părți, Austria nu a acceptat convocarea acestui Format. „Din moment ce pe masă a fost pus acordul semnat de Gheorghe Bălan și Vitalii Ignatiev referitor la deschiderea podului Cura Bâcului-Bâcioc, imediat a fost acceptul de a convoca Formatul”, spune fostul membru al CUC.

Secretarul de stat de la Ministerul Economiei și Infrastructurii, Vitalie Iurcu, a menționat că reprezentanții politici în procesul de negocieri pentru reglementarea problemei transnistrene din partea Chișinăului și Tiraspolului au semnat sâmbătă, 25 noiembrie, patru decizii protocolare care reglementează domeniile educației, agriculturii și telecomunicațiilor.

În particular, s-a decis privind reducerea prețului pentru închirierea spațiului de către opt instituții școlare cu predare în grafie latină, contractele de chirie vor fi încheiate pentru zece ani cu posibilitate de prelungire, terenurile aferente vor fi date în folosință acestor instituții. „De asemenea, s-a decis să se asigure libera circulație a elevilor, profesorilor și materialului didactic”, spune Vitalie Iurcu.

Pe domeniul agriculturii, a fost anulată o decizie anterioară, care îngreuna activitatea fermierilor din regiunea Dubăsari. Actualmente, fermierii pot obține un certificat de înregistrare provizorie, în baza căruia aceștia își pot prelucra terenul. De asemenea, secretarul de stat a menționat că reprezentanții Chișinăului și Tiraspolul au ajuns la o înțelegere privind apostilarea diplomelor de studii obținute la Universitatea „Taras Șevcenko” de la Tiraspol, pentru a fi recunoscute internațional.

Conform protocoalelor semnate, vor fi întreprinse acțiuni pentru restabilirea conexiunii de telefonie fixă și mobilă, dar și a infrastructurii din domeniul comunicațiilor electronice dintre cele două maluri ale râului Nistru.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Mitropolia Basarabiei cere repetat organelor competente ale Republicii Moldova să aplice legea, iar Mitropolitului Vladimir Cantarean să respecte drepturile creștinilor de a reveni la Mitropolia Basarabiei

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Vasile TumurucConferințe IPN [HD] | Live stream
Conferințe IPN [HD] | Alianța pentru CentenarConferințe IPN [HD] | Vitalie Czine
Vezi toate
banner ceu
banner creditex