Și Guvernul vine cu precizări privind asistența macrofinanciară și suportul bugetar din partea UE
Print Send by email
21:13, 25 Noi 2017

După Delegația Uniunii Europene, și Guvernul Republicii Moldova vine cu anumite precizări privind acordarea asistenței macrofinanciare și a suportului bugetar din partea UE.

„Având în vedere confuzia generată de interpretarea eronată în spațiul public a diferenței dintre asistența macrofinanciară acordată de Uniunea Europeană și suportul bugetar oferit Republicii Moldova, venim cu următoarele precizări”, se spune într-un comunicat distribuit de către executiv sâmbătă, 25 noiembrie.

1. Guvernul și Prim-ministrul au anunțat în comunicările oficiale că suportul bugetar va fi alocat Republicii Moldova până la sfârșitul anului curent, așa cum a reieșit din discuțiile avute la Bruxelles cu Comisarul European pentru Politica de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn. Suportul bugetar va fi alocat pentru realizarea a patru programe prevăzute în bugetul pentru 2017.

2. În același timp, Guvernul nu a menționat nicăieri că banii rezultați în urma Acordului privind asistența macrofinanciara, semnat pe 23 noiembrie 2017, la Bruxelles, ar putea să ajungă în Republica Moldova până la sfârșitul anului curent. Acest lucru de altfel ar fi imposibil, având în vedere că în cadrul Acordului au fost stabilite între părți mai multe condiționalități ce urmează să fie îndeplinite în perioada următoare, înaintea eliberării primei tranșe. Asistența macrofinanciară este în sumă totală de 100 milioane de euro, dintre care 40 milioane de euro vor fi acordați sub formă de grant.

„Atragem, așadar, atenția la diferența dintre cele două finanțări, suportul bugetar și asistența macrofinanciară, având în vedere că mai multe instituții media le-au prezentat eronat ca fiind unul și același lucru, fapt care a generat confuzie în spațiul public”, se spune în comunicat.

Acum o zi, Delegația UE la Chișinău a venit cu precizarea conform căreia Comisarul pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, nu a anunțat joi, 23 noiembrie, deblocarea asistenței macrofinanciare și nici debursarea cu certitudine a primei tranșe din cele 100 milioane de euro în primul trimestru al anului 2018, pentru Republica Moldova. Precizarea a venit în urma informațiilor apărute în presă prin care Comisarului Johannes Hahn i-a fost atribuit anunțul de deblocare a asistenței macrofinanciare pentru Republica Moldova și debursarea primei tranșe în primul trimestru al anului 2018, transmite IPN.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Mitropolia Basarabiei cere repetat organelor competente ale Republicii Moldova să aplice legea, iar Mitropolitului Vladimir Cantarean să respecte drepturile creștinilor de a reveni la Mitropolia Basarabiei

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Dezbateri publice cu participarea candidaților la funcția de primar generalConferințe IPN [HD] | Comerțul cu moldoveni pe plan internațional continuă
Conferințe IPN [HD] | Lansarea celei de-a V-a ediții a Săptămânii Globale de Acțiune pentru EducațieConferințe IPN [HD] | Candidatul unic, program comun pentru Chișinău - Unirea Forțelor de Dreapta
Vezi toate
banner ceu
banner creditex