Chișinăul și Tiraspolul au semnat patru decizii protocolare
Print Send by email
13:29, 25 Noi 2017

Reprezentanții politici ai Chișinăului și Tiraspolului în procesul de reglementare transnistreană au semnat sâmbătă, 25 noiembrie, la Bender, patru decizii protocolare. Acestea vizează asigurarea bunei funcționări a școlilor cu predare în grafia latină, recunoașterea diplomelor de studii superioare eliberate în stânga Nistrului, restabilirea rețelei de telefonie mobilă și fixă între cele două maluri ale Nistrului și asigurarea accesului nestingherit al proprietarilor la terenurile agricole situate după traseul Râbnița-Tiraspol, transmite IPN.

Răspunzând la întrebările presei, vicepremierul Gheorghe Bălan a spus că au fost discutate toate aspectele ce țin de funcționarea școlilor cu predare în grafia latină. S-a convenit asupra extinderii contractelor de chirie, iar taxa va fi una simbolică. Partea transnistreană va asigura accesul nestingherit al profesorilor și elevilor la instituțiile de învățământ, dar și îmbunătățirea infrastructurii acestor instituții, pentru a contribui la un proces educațional de calitate.

Cât privește accesul la terenurile agricole, s-a convenit ca partea transnistreană să revină la mecanismul existent până în 2006. Proprietarii de terenuri vor trebui să prezinte actele confirmatoare cu privire la proprietate în termen de două luni.

În protocolul pentru restabilirea legăturii telefonice între cele două maluri ale Nistrului nu este fixat un termen, însă Gheorghe Balan a dat asigurări că experții tehnici din cadrul grupurilor de lucru vor identifica soluții în cel mai scurt timp și este cert că tarifele fixate vor fi similare celor naționale.

Reprezentantul politic al Chișinăului în procesul de reglementare transnistreană a apreciat pozitiv pașii întreprinși, precizând că acțiunile respective vor contribui la avansarea pe partea procesului de negocieri pentru soluționarea problemelor socio-economice ale cetățenilor de pe cele două maluri ale Nistrului.

Întrebat despre chestiunile la care încă nu s-au găsit soluții, Gheorghe Balan a subliniat că acestea fac parte din pachetul „Berlin +” și țin de libera circulație pe cele două maluri, dosarele penale intentate în regiunea transnistreană și recunoașterea numerelor de înmatriculare transnistrene. „Vom lucra în direcția soluționării acestor probleme. Important este că există voință politică și deschidere din partea ambelor părți, dar și a grupurilor de experți. Suntem optimiști că vom găsi soluții”, a mai spus oficialul de la Chișinău.

La rândul său, reprezentantul politic al Tiraspolului, Vitali Ignatiev, a spus că prin semnarea celor patru protocoale părțile au dat dovadă de deschidere în soluționarea problemelor cu caracter socio-umanitar. Acesta a apreciat pozitiv faptul că s-a ajuns la un numitor comun în recunoașterea diplomelor eliberate de Tiraspol, acest lucru, potrivit lui Ignatiev, va asigura mobilitatea academică a tinerilor din stânga Nistrului și accesul la educație. De asemenea, acesta a salutat decizia luată în cazul restabilirii rețelei telefonice și a precizat că grupurile de experți vor veni cu o viziune comună pentru a elimina impedimentele și a oferi servicii de calitate.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Mitropolia Basarabiei cere repetat organelor competente ale Republicii Moldova să aplice legea, iar Mitropolitului Vladimir Cantarean să respecte drepturile creștinilor de a reveni la Mitropolia Basarabiei

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Cooperarea USR cu forțele politice cu adevărat pro-europene din RMConferințe IPN [HD] | Autodenunțul - instrument de protecție a corupților
Conferințe IPN [HD] | Prezentarea rezultatelor consultării publice privind unirea RM cu RomâniaConferințe IPN [HD] | Dezbateri publice cu participarea candidaților la funcția de primar general
Vezi toate
banner ceu
banner creditex