Clarificări din partea Delegației UE pe marginea asistenței macrofinanciare pentru Moldova
Print Send by email
05:42, 25 Noi 2017

Comisarul pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, nu a anunțat joi, 23 noiembrie, deblocarea asistenței macrofinanciare și nici debursarea cu certitudine a primei tranșe din cele 100 milioane de euro în primul trimestru al anului 2018, pentru Republica Moldova. Precizarea vine din partea Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova în urma informațiilor apărute în presă prin care Comisarului Johannes Hahn i-a fost atribuit anunțul de deblocare a asistenței macrofinanciare pentru Republica Moldova și debursarea primei tranșe în primul trimestru al anului 2018, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al Delegației UE la Chișinău se precizează de asemenea că la Bruxelles, Comisarul Hahn a explicat că asistența macrofinanciară poate fi oferită în trei tranșe, doar în baza îndeplinirii unor condiționalități. Semnarea Memorandumului de Înțelegere cu Republica Moldova, semnat în aceeași zi, reprezintă primul pas al unui proces de durată și nu asigură sau anunță automat debursarea nici unei tranșe. Memorandumul conține 28 de condiții care includ acțiuni legate de: guvernanța sectorului public, guvernanța sectorului financiar, lupta împotriva corupției și împotriva spălării banilor, reforme în sectorul energetic, mediul de afaceri și implementarea Acordului Aprofundat și Cuprinzător de Liber Schimb (DFCTA) dintre Republica Moldova și UE.

Aceste condiții din Memorandumul de Înțelegere sunt în concordanță cu principalele reforme economice agreate între Republica Moldova și UE în cadrul Acordului de Asociere, inclusiv DCFTA, Agendei de Asociere, Planului Național de Acțiune pentru Implementarea Acordului de Asociere și altor documente strategice. Memorandumul de Înțelegere asigură sinergia cu programul agreat de Republica Moldova cu FMI, Banca Mondială și alți donatori, precum și cu programele de politici asociate cu operațiunile de sprijin bugetar al UE.

Memorandumul trebuie ratificat de către Republica Moldova, Comisarul Hahn a făcut referire la procesul administrativ care urmează în acest sens. Astfel, ulterior ratificării, va avea loc o evaluare de către Comisia Europeana și Serviciul de Acțiune Externă al UE a îndeplinirii de către autoritățile Republicii Moldova a condițiilor politice privind respectarea mecanismelor democratice, statul de drept și drepturile omului, luând în considerare recomandările Comisiei de la Veneția și ale OSCE. Comisia Europeană va analiza și implementarea condițiilor privind politicile economice și financiare de care depinde acordarea primei tranșe a asistenței macrofinanciare.

Doar în cazul în care aceste evaluări sunt pozitive în urma îndeplinirii condiționalităților, Comisia Europeană va debursa prima tranșă din asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro. În cazul în care analiza este negativă, debursarea primei tranșe se suspendă până când Republica Moldova îndeplinește obligațiile asumate și condițiile aferente debursării banilor, se spune în documentul distribuit de către Delegația Uniunii Europene la Chișinău.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Mitropolia Basarabiei cere repetat organelor competente ale Republicii Moldova să aplice legea, iar Mitropolitului Vladimir Cantarean să respecte drepturile creștinilor de a reveni la Mitropolia Basarabiei

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | ,,Vă rog să mă alegeți primar, pentru că...", dezbateri publice rund a douaConferințe IPN [HD] | Verzii cheamă să facem un oraș curat și un trai luminat
Conferințe IPN [HD] | Cooperarea USR cu forțele politice cu adevărat pro-europene din RMConferințe IPN [HD] | Autodenunțul - instrument de protecție a corupților
Vezi toate
banner ceu
banner creditex