Socialiștii vor colecta semnături pentru schimbarea formei de guvernământ
Print Send by email
03:10, 25 Sep 2017

Mai multe mii de oameni, membri și susținători ai Partidului Socialiștilor, au manifestat duminică, 24 septembrie, concomitent în trei orașe: Anenii Noi, Bălți și Cahul. Participanții au adoptat o rezoluție și au dispus inițierea unei campanii de colectare a semnăturilor pentru trecerea Republicii Moldova de la republică parlamentară la una prezidențială. Ei au mai cerut ca președintele țării să aibă mai multe atribuții pentru a putea dizolva Parlamentul și să fie organizate alegeri anticipate, transmite IPN.

Președinta Partidului Socialiștilor, Zinaida Greceanîi, a declarat că oamenii s-au adunat în trei zone ale țării să protesteze pentru că poporul vrea să susțină inițiativele președintelui. „Noi vrem ca președintele să aibă atribuții pentru a dizolva Parlamentul. Noi vrem cu dumneavoastră o țară prezidențială. Vom merge din casă în casă și vom întreba oamenii dacă ei susțin președintele Republicii Moldova și cred că răspunsul va fi același, da. Trebuie să mergem împotriva celor care vor să lichideze Republica Moldova”, a spus Zinaida Greceanîi.

Președintele fracțiunii PSRM din Consiliul municipal Chișinău, Ion Ceban, a anunțat cî formațiunea intenționează să colecteze mai mult de 70% din semnăturile cetățenilor țării cu drept de vot pentru trecerea la republică prezidențială. Potrivit lui, Moldova, fiind o țară mică, ar trebui să prietenească cu toate țările, iar faptul că guvernarea încearcă să destabilizeze relațiile cu Rusia, în contextul în care președintele tinde spre restabilirea lor, este o greșeală. „Eu propun să ne exprimăm susținerea președintelui nostru și haideți să-l susținem în trecerea la republica prezidențială”, a îndemnat mulțimea protestatară Ion Ceban de pe scena de la Anenii Noi.

„Astăzi, 24 septembrie oamenii trebuiau să spună dacă la referendum sunt de acord cu limitarea numărului de deputați, anularea legii care a transferat întoarcerea miliardului din buzunarele oamenilor, da, ei ne-au interzis acest lucru, dar acest referendum oricum va avea loc la alegerile anticipate”, a declarat deputatul PSRM, Vlad Batrîncea.

Vladimir Țurcan, deputat în fracțiunea PSRM, a declarat de pe scena de la Cahul că aceste mitinguri sunt de protest, dar și de susținere a președintelui și de avertizare a actualei guvernări. „Am venit să ne exprimăm nu doar neliniștea, dar îngrijorarea de ce se întâmplă acum în republica noastră. Cerem referendum pentru că este singura soluție prin care poporul poate participa la conducerea statului”, a spus Vladimir Țurcan.

Potrivit socialiștilor, în cazul unor tentative de destituire din funcție a președintelui țării sau soluționare prin forță a conflictului transnistrean, dacă Președintele va chema la o Mare Adunare Națională, ei îi vor urma apelul și vor veni în centrul Chișinăului „pentru salvarea definitivă a țării de un regim antipopular și antistatal”.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Pe 25 martie se va vota Reîntregirea ȚăriiConferințe IPN [HD] | Prețul inegalității din Moldova
Conferințe IPN [HD] |Chișinăul de seară, orașul luminilor, rezultatul concursuluiConferințe IPN [HD] | PUN își consolidează rândurile
Vezi toate
banner ceu
banner creditex