Moldova cere la ONU retragerea trupelor ruse de pe teritoriul său
Print Send by email
15:05, 22 Sep 2017

Prim-ministrul Pavel Filip a făcut apel la delegații statelor participante la cea de-a 72-a sesiune a Adunării Generale ONU să susțină solicitarea Republicii Moldova de a introduce pe agenda sesiunii un punct ce vizează retragerea forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova, transmite IPN.

În discursul său premierul a declarat că staționarea ilegală a trupelor militare pe teritoriul Republicii Moldova amplifică conflictul transnistrean. Pavel Filip a subliniat că între locuitorii celor două maluri ale Nistrului nu există antagonisme religioase sau etnice, iar populația poate conviețui în pace într-un stat reintegrat.

Potrivit lui Pavel Filip, în pofida eforturilor depuse în ultimii 25 de ani, cu implicarea actorilor internaționali, nu s-a reușit reglementarea acestui conflict politic. „Pentru noi este extrem de important ca această soluție să fie bazată pe respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, prin oferirea unui statut special regiunii transnistrene, așa cum este stipulat în documentele OSCE”, a declarat premierul moldovean, subliniind că actual format de menținere a păcii cu participarea contingentului militar rus trebuie să fie transformat într-o misiune civilă cu mandat internațional.

Contrar așteptărilor, Rusia nu și-a retras armata conform angajamentelor sale din 1992. Exercițiile militare efectuate în regiune de trupele ruse cu participarea forțelor militare sunt o provocare de securitate la adresa Republicii Moldova și sunt în contradicție cu obligațiunile de a respecta principiul neutralității  Republicii Moldova, a mai spus premierul Pavel Filip.

Potrivit rapoartelor OSCE, în regiunea transnistreană, în depozitele grupului operativ de trupe ruse, se află mai mult de 21 de mii de tone de armament, iar Guvernul Republicii Moldova nu supraveghează și nu controlează aceste arme din lipsa accesului. Astfel, este imposibilă testarea tehnicii, inclusiv a celei învechite, nu poate fi monitorizat transferul de arme și muniții pe teritoriul regiunii și în afara sa. În această situație, Moldova nu poate să-și respecte angajamentele asumate în mai multe acorduri ce țin de controlul armelor.

„Reiterăm cu fermitate cererea de retragere completă și necondiționată a așa-zisului Grup Operativ de Trupe Ruse, succesor al fostei Armate a 14-a sovietice, care staționează ilegal pe teritoriul Republicii Moldova”, a cerut premierul moldovean.

De asemenea, în alocuțiunea sa, Pavel Filip,  a vorbit despre procesul de reforme lansat de autoritățile de la Chișinău și a reiterat angajamentul Republicii Moldova de a susține plenar eforturile ONU îndreptate spre depășirea amenințărilor actuale la securitatea internațională.


(5) comentarii
Rust
19:45, 22 September 2017

ONU nu vor rezolva problema, dar va poate sa ne ofere sustinere prin formatul 5+2, sa ofere o decizie pozitiva pentru noi.

Dorin
19:58, 22 September 2017

Dacă-i reușește, jos pălăria celor de la PD, eu unul nu știu pe nimeni altcineva în politica de la noi care să fi făcut atît de mult cît a făcut PD în lupta cu propaganda rusească și cu expansiunea kremlinului în Moldova

guest1
20:15, 22 September 2017

cum nu se rupe tribuna sub greutatea coaielor lui Filip?

Iulian
20:34, 22 September 2017

Nu prea cred ca problema data poate fi rezolvata atit de usor, insa faptul ca democratii au curajul sa incerce... asta deja ma bucura.

Iulian
20:35, 22 September 2017

Nu prea cred ca problema data poate fi rezolvata atit de usor, insa faptul ca democratii au curajul sa incerce... asta deja ma bucura.

Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | PUN își consolidează rândurileConferințe IPN [HD] | Un grup de experți în energetică, adresare către ANRE
Conferințe IPN [HD] | Licitații cu probleme la achiziția alimentelor în școliConferințe IPN [HD] | Interferențe administrative și politice în capitală
Vezi toate
banner ceu
banner creditex