Comisia de la Veneția găsește inoportună modificarea sistemului electoral în forma propusă acum
Print Send by email
18:48, 19 Iun 2017

Modificarea sistemului electoral din Moldova în forma propusă de PDM și PSRM nu este oportună, cred experții Comisiei de la Veneția. Potrivit opiniei publicate astăzi, 19 iunie, integral, printre riscurile majore ale proiectului se numără expunerea candidaților din circumscripțiile uninominale la interesele de afaceri locale și reprezentarea redusă a femeilor în Parlament.

Autorii opiniei menționează că proiectul a fost adoptat rapid în Parlament, fără a fi precedat de dezbateri largi și deschise în societate. Potrivit lor, numărul mare de voturi cu care a fost susținut proiectul e doar un consens formal și nu unul real și larg, împărtășit de celelalte partide politice și de societatea civilă. Comisia nu recomandă implementarea unei reforme atât de ample fără un consens pe măsură.

Membrii Comisiei se mai arată nedumeriți de modul în care vor fi constituite circumscripțiile uninominale, atât în țară, cât și peste hotare sau în regiunea transnistreană. Ei avertizează că această neclaritate e o potențială vulnerabilitate a sistemului propus.

Potrivit experților de la Veneția, schimbarea sistemului electoral fără a reglementa mai bine finanțarea candidaților și fără a sigura transparența acestui proces nu va asigura o integritate mai înaltă a candidaților, unul din scopurile declarate ale reformei.

Alte obiecții țin de păstrarea unui prag electoral înalt care avantajează partidele mari, dar și creșterea numărului de alegători pe secție de votare de la 3000 la 5000, fapt care va îngreuna munca funcționarilor electorali și va spori probabilitatea neregulilor.

Comisia de la Veneția notează că a emis o opinie asemănătoare în 2014, cu privire la precedenta tentativă de a institui sistemul mixt de vot și că majoritatea problemelor subliniate atunci rămân valabile azi, iar noul proiect nu pare să le fi abordat. În concluzie, Comisia găsește inoportună modificarea sistemului electoral în forma propusă acum.


(2) comentarii
vasile
19:31, 19 Iunie 2017

Criminalului Vlad Plahotniuc ii ardecurul, daca nu schimba sistemul de vot atunci organizatia criminala numita partidul democrat nu trece in parlament si vor face toti puscarie! Plahotniuc, nu uita:puscaria-i casa ta!

vasile
19:32, 19 Iunie 2017

Criminalului Vlad Plahotniuc ii ardecurul, daca nu schimba sistemul de vot atunci organizatia criminala numita partidul democrat nu trece in parlament si vor face toti puscarie! Plahotniuc, nu uita:puscaria-i casa ta!

Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

vincuvin.shop

Se lansează vincuvin.shop, magazin online cu livrare a vinului îmbuteliat

Programul social „60 plus”

Invitație la conferința de presă de lansare a Programului Social „60 plus” și a campaniei „Vino cu bunicii la teatru”

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Organizarea adunării de constituire a Grupului de inițiativăConferințe IPN [HD] | Lansarea Manifestului unei Mișcări Civice
Conferințe IPN [HD] |David Davitian este ținut în continuare ostatic, cu încălcarea tuturor legilorConferințe IPN [HD] | Barometrul Opiniei Publice, noiembrie 2017
Vezi toate
banner creditex