Andrian Candu: Sistemul electoral va fi schimbat
Print Send by email
13:25, 17 Iun 2017

Schimbarea sistemului electoral se va realiza, a declarat președintele Parlamentului, Andrian Candu, într-o conferință de presă susținută pe aeroportul din Chișinău, la întoarcerea de la ședința Comisiei de la Veneția, care s-a expus pe marginea inițiativei, transmite IPN.

Andrian Candu a declarat că autoritățile Republicii Moldova s-au angajat să respecte recomandările Comisiei de la Veneția pentru a îmbunătăți legislația electorală, ca să nu apară întrebări de asigurare a dreptului la vot a celor din diasporă sau din stânga Nistrului și ca să fie asigurată participarea femeilor în politică. Însă decizia de schimbare a sistemului electoral va avea loc pentru că ține de voința majorității populației.

„Actualul sistem electoral a eșuat. Corupție, crize politice permanente, lucru ineficient în coaliții – iată ce ne dă actualul sistem. Unul din motivele principale care stau la baza de a schimba sistemul ține nemijlocit de schimbarea clasei politice. O schimbare fundamentală – de la mentalitate, responsabilitate, asumare față de cetățeni. Această schimbare o vedem prin schimbarea sistemului electoral”, a declarat Andrian Candu.

Acesta a subliniat că anul trecut cetățenii Republicii Moldova au obținut dreptul de a-și alege președintele prin vot direct. În acest an, guvernarea își dorește ca cetățenii să obțină dreptul de a-și alege direct deputații care să-i reprezinte în Parlament. „Oamenii își doresc să schimbe sistemul electoral, își doresc să aibă dreptul de a-și alege propriul deputat”, a precizat președintele Parlamentului.

„Așteptăm opinia scrisă și textul final al Comisiei, ca în mod oficial să înceapă lucrul în Parlament pe platforma dezbaterilor largi, inclusiv în Comisia juridică, să fie găsite soluții și să fie făcute ajustările necesare pentru lectura a doua. Legea spune că orice modificare în legislația electorală se face cu un an de zile până la alegeri, ceea ce putem face până la sfârșitul sesiunii legislative actuale”, a mai spus Andrian Candu.

Întrebat dacă relațiile cu UE ar putea avea de suferit ca urmare a schimbării sistemului electoral, Andrian Candu a notat că orice condiționare din afară privind sistemul electoral ar însemna o imixtiune în politica internă a Republicii Moldova. Și nu consideră că acest lucru va avea loc din partea UE pentru că are o altă viziune asupra democrației, unde majoritatea decide.

Andrian Candu a subliniat că schimbarea sistemului electoral nu este altceva decât respectarea promisiunilor față de electoratul care a votat pentru PDM în 2009.

Comisia de la Veneția, în cadrul ședinței plenare din 16 iunie, a adoptat „opinii critice” privind proiectul de modificare a sistemului electoral din Republica Moldova. Urmare a consultărilor cu toate părțile interesate, s-a constatat în special că reforma propusă nu poate fi considerată ca fiind rezultatul unui consens larg. Există „îngrijorări semnificative” în legătură cu reforma propusă, inclusiv riscul ca deputații aleși în circumscripții nominale să fie expuși intereselor de afaceri. Mai mult, experții consideră că atribuția Comisiei Electorale Centrale de a stabili circumscripții uninominale e formulată vag, fapt care presupune un risc de influență politică.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Asociația Promo-LEX

Controlul asupra Societății Civile din Regiunea Transnistreană ”OFICIALIZAT”

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Împotriva lui F.Ghelici se pregătește o provocație cu scopul lichidării fiziceConferințe IPN [HD] Aplicarea forței și a gazelor lacrimogene contra creștinilor pașnici
Conferințe IPN [HD] |  Impactul deciziilor recente ale Consiliului PVE  asupra RMConferințe IPN [HD] | Poziția PP Voința Poporului față de rezultatele alegerilor locale noi
Vezi toate
banner eu
banner ceu
banner creditex