Igor Dodon: Voi insista pe modificarea Constituției
Print Send by email
16:07, 19 Mai 2017

Președintele Igor Dodon a discutat cu delegația Comisiei de la Veneția, care se află la Chișinău pentru a face o evaluare a inițiativei de modificare a Constituției în ceea ce ține de atribuirea unor drepturi suplimentare șefului statului pentru dizolvarea Parlamentului. Președintele a menționat că va insista pe modificarea Constituției prin toate căile posibile, fiind ferm convins că alegerile parlamentare anticipate trebuie să aibă loc cât mai curând posibil, transmite IPN.

Igor Dodon spune că înțelege mesajele altor partide, în special ale Partidului Democrat împreună cu „spoilerii și clonii săi”, care au monopolizat puterea în stat și nu doresc să permită președintelui să-și exercite mandatul și îi limitează atribuțiile. La fel, șeful statului spune că înțelege și poziția altor partide mai mici, cu șanse minime de a accede în Parlament, care sunt categoric împotriva dizolvării Parlamentului și doresc să-și prelungească prezența în forul legislativ maximum posibil.

„Consider că noi trebuie să creăm un sistem echilibrat politic, indiferent de interesul partinic sau interesul ideologic al cuiva. Există o majoritate parlamentară, un președinte al țării ales prin vot direct al întregului popor și evident că în acest caz trebuie să fie echilibrate atribuțiile tuturor puterilor în stat. Le-am mulțumit experților Comisiei de la Veneția pentru lucrul efectuat. Am menționat că noi vom aprecia și vom ține cont de cele mai bune practici internaționale în ceea ce ține de promovarea sistemelor electorale, dar și de modificare a Constituției”, a declarat Igor Dodon.

Simona Granata-Menghini, secretar adjunct al Comisiei de la Veneția, a menționat că experții au sosit la Chișinău pentru a face o evaluare a propunerilor inițiate de președinte. Au avut loc întrevederi cu reprezenții tuturor fracțiunilor parlamentare și cu șeful statului. Această evaluare se va face în lumina stadardelor internaționale și în contextul unei analize comparative cu diferite sisteme care există în alte state. Deocamdată nu s-a ajuns la o concluzie, discuțiile urmează să continuie la Veneția. Un aviz asupra inițiativei șefului statului va fi prezentat în luna iunie.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Dezbateri IPN [HD] | Consecințele rezoluției ONU privind retragerea armatei străineConferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: Dodon seamănă vrajbă geopolitică și interetnică (P.II)
Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: Dodon seamănă vrajbă geopolitică și interetnică (P.I)Conferințe IPN [HD] |  Atitudinea Coaliției Civice  față de invalidarea alegerilor
Vezi toate
banner creditex