Proiectul PSRM este în proporție de peste 90% scris de pe proiectul PDM, analiză
Print Send by email
15:23, 19 Mai 2017

Funcționalitatea și impactul celor două proiecte de lege care prevăd schimbarea sistemului electoral au fost analizate din perspectivă comparativă, la inițiativa Transparency International – Moldova. Studiul relevă că proiectul Partidului Socialiștilor cu referire la sistemul electoral mixt repetă exact structura proiectului Partidului Democrat privind votul uninominal. Mai mult, pare să fie scris de același autor.

Activistul civic Valeriu Pașa a declarat în cadrul unei conferințe de presă la IPN că așa-numita lupă între socialiști și guvernare este doar o imitație. Proiectul semnat de Partidul Socialiștilor este în proporție de peste 90% la sută scris de pe proiectul Partidului Democrat. În susținerea acestei afirmații, Valeriu Pașa a prezentat o analiză a textului proiectului înregistrat în Parlament de către Partidul Democrat, în care sunt marcate cu altă culoare expresiile și formulările care se regăsesc în proiectul înregistrat de către Partidul Socialiștilor.

Valeriu Pașa menționează că Partidul Democrat a introdus în proiect o prevedere care se referă la prezentarea de către candidați a unui „certificate de integritate”, termen care nu există în limbajul specializat. Democrații prevăd o campanie electorală de 30 de zile și validarea alegerilor indiferent de numărul alegătorilor care au participat la vot. Aceleași prevederi sunt prezente și în proiectul socialiștilor. Diferă doar numărul de semnături pe care urmează să le adune candidatul pentru a fi admis în cursa electorală.

Autorii studiului opinează că cele două proiecte încalcă principiile fundamentale ale patrimoniului electoral european și anume principiul alegerilor prin vot universal și egal. Principiul votului universal este încălcat prin limitarea dreptului de vot doar pentru cetățenii care dețin domiciliul juridic în raza circumscripției electorale. Această limitare va face imposibilă votarea a peste un milion de cetățeni peste hotare.

Directorul executiv Transparency Internațional – Moldova, Lilia Carasciuc, își pune întrebarea cum, după ce au luptat atât de crâncen, cele două partide au ajuns așa de repede la o înțelegere. Îngrijorător, în opinia sa, este și faptul că unele organizații ale societății civile au susținut mai întâi un proiect de lege, iar peste puțin timp l-au susținut pe celălalt.

Experta Transparency International – Moldova, Ianina Spinei, a declarat că ONG-urile independente vor veni în continuare cu analize pentru a convinge populația că acum nu este momentul pentru schimbarea sistemului electoral și vor cere Parlamentului retragerea proiectului care a comasat inițiativele PDM și PSRM.

Studiul a fost susținut financiar de Ambasada Olandei la București.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Dezbateri IPN [HD] | Consecințele rezoluției ONU privind retragerea armatei străineConferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: Dodon seamănă vrajbă geopolitică și interetnică (P.II)
Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: Dodon seamănă vrajbă geopolitică și interetnică (P.I)Conferințe IPN [HD] |  Atitudinea Coaliției Civice  față de invalidarea alegerilor
Vezi toate
banner creditex