Andrei Năstase: Oamenii din Moldova au nevoie de un președinte aproape de grijile și problemele lor
Print Send by email
05:03, 11 Oct 2016

„Oamenii din Republica Moldova au nevoie de un președinte al poporului, aproape de grijile și problemele lor, un președinte curajos, care să lupte pentru drepturile cetățenilor și să fie scutul lor în fața abuzurilor puterii. Președintele poporului trebuie să își exercite mandatul după agenda cetățeanului și să pună baza renovării clasei politice, promovând oameni integri și profesioniști”. Aceasta este poziția candidatului la prezidențiale din partea Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase expusă în cadrul unui interviu dintr-o serie de interviuri electorale solicitate de Agenția de presă IPN.

–  De ce fel de președinte are nevoie Republica Moldova?

– Ani de zile, cei care s-au perindat pe la guvernare au segmentat societatea, au împărțit cetățenii pe etnii, limbă vorbită, viziuni, clasă socială etc., doar ca să-și poată păstra influența. E lucru cert, o societate segregată poate fi mai ușor manipulată, dezinformată controlată. Din cauza acestor așa-ziși guvernanți, foști și actuali, astăzi avem o societate dezbinată, disperată, sărăcită, cu niște politicieni care trăiesc într-o lume paralelă cu viața reală pe care o duc cetățenii. Oamenii din Republica Moldova au nevoie de un președinte al poporului, aproape de grijile și problemele lor, un președinte curajos, care să lupte pentru drepturile cetățenilor și să fie scutul lor în fața abuzurilor puterii. Președintele poporului trebuie să își exercite mandatul după agenda cetățeanului și să pună baza renovării clasei politice, promovând oameni integri și profesioniști.

Ce v-a determinat să candidați?

– Sărăcia, deznădejdea, satele pustiite, bătrânii care trăiesc sub limita existenței, tinerii care pleacă masiv peste hotare, copiii care cresc fără părinți – acestea sunt motivele care m-au determinat să candidez. Republica Moldova a fost adusă în această stare ca urmare a furtului miliardelor, delapidărilor și corupției întreținute de acest regim criminal. Ne-au umilit pe noi cetățenii acestei țări și nu se opresc din genocidul pe care îl organizează împotriva propriului popor. Prin legile asumate de Guvernul marionetei Filip, noi, oamenii acestei țări, copiii și nepoții noștri suntem impuși să întoarcem miliardele furate de ei din buzunarul familiilor noastre. Și lista poate continua la nesfârșit. Lucrurile nu mai pot merge la fel. Dacă nu vom sparge acest cerc vicios, dacă nu vom pune baza schimbării reale, Moldova va rămâne pustie.

Care dintre oponenții în această campanie care vă dau cele mai mari emoții?

– Emoții – nu, dar unii din ei îmi dau o stare mare de dezgust față de modul în care fac politică. Eu știu că cetățenii și adevărul sunt de partea mea. Marea majoritate a oponenților mei în această campanie sunt politicienii iresponsabili, cei care au stat și mai stau cu mâna în buzunarul cetățenilor acestei țări, așa-zișii politicieni corupți până în măduva oaselor și care trăiesc pe spinarea oamenilor.

Ce vă deosebește de ceilalți candidați?

– Nu caut să arăt ceva artificial, ca să plac lumii. Sunt așa cum sunt. Sincer în acțiunile și demersurile mele. Am protestat alături de cetățeni, ne-am cerut drepturile, la fel ca și ei m-am săturat de această dictatură criminală! De când m-am implicat în politică sunt mereu prezent în satele și orașele țării, aproape de oameni. Pentru mine este important ca agenda cetățeanului să fie documentul de bază de care mă conduc. Vreau să vă spun că, în afara campaniei, nu prea am întâlnit politicieni prin sate și orașe. Ei își aduc aminte de oameni, doar atunci când au nevoie de votul lor, iar apoi se întreabă de ce sunt huiduiți și blestemați. Eu merg cu plăcere să mă întâlnesc cu oamenii, să vorbesc cu ei, să le înțeleg nevoile și să văd cum trăiesc cu adevărat. Nu percep un alt mod de a face politică.

Credeți că aceste alegeri vor decurge sub semnul geopolitic?

– Semnul geopoliticii a adus la fel de mult rău ca și politicienii care au dezbinat societatea pe acest criteriu. Oamenii nu au ce mânca, dar ei la televizor le povestesc ba despre tancurile rusești, ba despre uniuni vamale inexistente, ori despre miracole europene. Politicienii merită votul cetățeanului, în primul rând, pentru proiectele care vor să le facă pentru țară, pentru oamenii care trăiesc aici. Eu îmi doresc ca Republica Moldova să ajungă membru cu drepturi depline în UE, dar nu vreau să mint oamenii promițându-le ceva care acum este ireal. Hai să ne suflecăm mânecile și să muncim, ca să scoatem justiția din captivitate și să o aducem la un nivel european, să pornim o luptă aprigă împotriva corupției mari și mici, să dăm jos oligarhii și criminalii de la putere. Cu fiecare realizare ne vom apropia tot mai mult de o Moldovă europeană.

În funcție de atribuțiile pe care le are președintele conform legislației, cum vă vedeți activitatea în calitate de șef de stat?

– Cum am mai spus, activitatea președintelui trebuie să fie în interesul poporului, și nu a unei grupări de oameni. Președintele Poporului trebuie să lupte pentru interesul cetățeanului și să promoveze revendicările populare, fie prin inițiative legislative, fie prin presiunea pe care să o pună asupra sistemului politic capturat de Plahotniuc. Trebuie să epuizeze orice instrument legal ca să nu mai admită acest genocid împotriva cetățenilor Republicii Moldova.

Viitorul președinte ar trebui să lupte pentru mai multe atribuții?

– Sigur, cred că președintele trebuie să fie un jucător care are menirea să fie garantul cetățenilor. În acest sistem corupt, subordonat practic în totalitate lui Plahotniuc și apropiaților săi, doar un președinte puternic poate pune începutul renovării clasei politice, poate declanșa alegerile anticipate și pleda pentru schimbările spre bine, care vor asigura cetățenilor un trai decent și vor aduce Republica Moldova pe calea normalității.

Care vor fi primele lucruri pe care le veți face în calitate de șef al statului? Cum vă propuneți să schimbați starea de lucruri din țară și care este domeniul prioritar de la care veți începe?

– În primul rând, președintele nu trebuie să fie orb și mut în fața problemelor cu care se confruntă oamenii. Mi-am propus cinci priorități pentru primul an de mandat.
1. Soluționarea problemei furtului miliardelor prin insistarea asupra anchetei internaționale privind jaful bancar și spălarea miliardelor de dolari, contribuirea la recuperarea banilor și sancționarea hoților, neadmiterea prin toate mijloacele legale ca oamenii să întoarcă miliardele furate.
2. Transformarea revendicărilor social-economice ale oamenilor în inițiative legislative, prioritare fiind majorarea pensiilor cel puțin până la minimul de consum,  stimularea inițiativei private, a investițiilor străine și locale, care vor genera noi locuri de muncă, bine plătite, și vor motiva tinerii să rămână acasă, descentralizarea, modernizarea orașelor, reabilitarea satelor și dezvoltarea agriculturii.
3. Înaintarea unor inițiative legislative privind reformarea justiției și combaterea corupției mari și mici, prioritare fiind desemnarea unui procuror independent, transformarea CNA în DNA și scoaterea instituțiilor anticorupție de sub influență politică, lustrația extinsă până în prezent, confiscarea extinsă a bunurilor demnitarilor de stat, procurorilor și judecătorilor, precum și a rudelor acestora, care nu pot demonstra sursele de venit pentru achiziționarea acestor bunuri.
4. Declanșarea cât mai rapidă a alegerilor parlamentare anticipate.
5. Promovarea unei politici interne și externe de restabilire a încrederii cetățenilor RM și a partenerilor externi în clasa politică și în statul R. Moldova.

De ce alegătorii trebuie să meargă la vot pe 30 octombrie?

– Votul este un drept fundamental și unicul exercițiu democratic care le permite cetățenilor să își aleagă viitorul. Îi îndemn pe toți să meargă împreună cu familia și prietenii pe 30 octombrie la vot și să își exprime părerea despre cum vor să arate țara lor. Vrem în continuare să trăim cu trecutul, să-i menținem la putere pe cei care ne-au sărăcit și umilit, sau vrem să alegem o clasă politică nouă, care va munci în interesul oamenilor, și nu pentru propriile interese și buzunare?

De ce trebuie să-și dea cetățeanul votul anume pentru dumneavoastră și nu pentru alți candidați?

– Eu sunt un candidat anti-sistem. Sunt unul din puținii, din această listă lungă, care nu am fost la guvernare, nu am irosit banii statului, din contra, am reușit să economisesc pentru țară mai mult de 200 de milioane lei. Eu vreau să trăiesc într-o țară liberă, unde nu domină dictatura, unde legile sunt legi, iar votul oamenilor nu este condiționat cu nimic.

Campania electorală este o tribună pentru fiecare. Îndemn cetățenii să își dea votul pentru candidatul pe care îl consideră cel mai bun. Cei care s-au regăsit în programul meu, în valorile de care mă conduc și în modul în care eu vreau să fac politică, îi îndemn să voteze pentru mine, să voteze pentru președintele Poporului.
---


(4) comentarii
Daniel
09:00, 11 Octombrie 2016

Nu e Năstase acel om care ne poate vorbi de toate aceste momente, el este o sculă bine plătită de nașul său, iar el îi prestează servicii, un fel de afacere pe spatele și durerile cetățenilor.

Vova
09:49, 11 Octombrie 2016

Foate corect are nevoie de un lider de acestsa numai că nu-i Năstase acest lider! Nu vedeți că el mama nu și-o ajută dar vreți să mai fie și lider politic! Cuym se va comporta el cu noi atunci ?

Dinis
11:44, 11 Octombrie 2016

Si daca Nastase asa tare vrea sa fie alaturi de cetateni, de grijele si nevoile lor, atunci de ce nu a stat in corturi iarna da se primbla prin Palma de Mallorca? Asta ne-a demonstrat ca defapt il intereseaza doar banii. A folosit murdar protestatarii.

Sandu Miron
13:08, 11 Octombrie 2016

Si precis ca Nastase nu e aproape de grijile oamenilor. sa facem o diferenta dintre un cetatean care iese din casa lui la protest si Nastase care iese din casa lui de lux la protest si se intoarce tot in aceeasi casa. Ce fel de griji poate avea Nastase? De bani sau de ceea ca nu are unde trai? Din cite stiu el are 10 case. Unica grija pe care o poate avea Nastase este ca poate sa nu indeplineasca comenzile lui Topa. http://today.md/ro/news/social/8494

Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Institutul pentru Democrație

La 10 octombrie 2018, cu sprijinul UE, a avut loc un seminar de instruire a cadrelor didactice din mediul rural din Găgăuzia pentru cunoașterea metodelor moderne de predare a drepturilor omului în școală

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Live streamConferințe IPN [HD] | Asociația Obștească ,,Tinerii pentru dreptul la viață" (TDV)
Conferințe IPN [HD] |,,Integrarea europeană în Constituție și în viață", dezbateri  IPNConferințe IPN [HD] | Universitatea Tehnică a Moldovei
Vezi toate
banner creditex