Un grup de ONG-uri solicită judecarea cauzei ex-premierului Vlad Filat în ședințe publice
Print Send by email
09:55, 24 Mar 2016

Mai multe organizații neguvernamentale au lansat un apel public prin care solicită judecarea cauzei penale împotriva ex-premierului Vlad Filat în ședințe publice. Semnatarii afirmă că examinarea acestei cauze în mod public este deosebit de importantă pentru a spori încrederea societății în justiție. Potrivit lor, caracterul public a acestor ședințe ar clarifica situația cu privire la furtul miliardului și a asigura dreptul la un proces echitabil al persoanelor acuzate în acest dosar, transmite IPN.

În opinia semnatarilor, caracterul public al ședințelor de judecată este o garanție procesuală esențială a dreptului la un proces echitabil al inculpatului. Acest fapt ar proteja părțile aflate în litigiu de înfăptuirea justiției în secret, fără un control din partea publicului și, respectiv, de exercițiul abuziv al puterii de stat. Totodată, dreptul la audiere publică este un instrument de asigurare a încrederii publicului în actul de justiție și reprezintă un important mijloc de menținere a încrederii în instanțele judecătorești. La fel, caracterul public al ședințelor de judecată asigură controlul public asupra puterii judiciare și previne eventualele abuzuri, precum și asigură accesul la informații de interes public celor interesați.

De asemenea, organizațiile semnatare menționează că unele capete de acuzare pe numele ex-premierului Vlad Filat, învinuit de acte de corupție de proporții și fraudele în sistemul bancar, au fost expediate în instanța de judecată la sfârșitul lunii decembrie 2015. ONG-urile consideră că dosarul include informații cu privire la una din cele mai mari fraude din istoria Republicii Moldova. În pofida acestui fapt, ședințele de judecată în această cauza au fost declarate închise.

În apel se mai spune că apărarea a făcut mai multe declarații publice, în care s-a plâns de lipsa motivelor pentru examinarea cauzei cu ușile închise. Totodată, din informațiile transmise în public nu este clară motivația și insistența procuraturii pe examinarea cauzei în ședințe închise. Acestea au făcut referire și la mesajele transmise de către Vlad Filat care denotă dorința acestuia de a beneficia de dreptul la judecarea în mod public a cauzei sale.

ONG-urile semnatare consideră că examinarea publică a cauzei este crucială, având în vedere finalizarea urmăririi penale, rezonanța cauzei, gravitatea acuzațiilor, precum și speculațiile cu privire la caracterul orchestrat al procedurilor. În opinia semnatarilor, examinarea în continuare a cauzei în ședințe închise doar va alimenta suspiciunea cu privire la inechitatea procedurilor și politizarea soluției. În apel se mai spune că protecția martorilor nu poate servi drept justificare suficientă pentru examinarea aceste cauze penale cu ușile închise.

În acest context, organizațiile cheamă judecătorii care examinează cauza să reevalueze argumentele ce țin de examinarea cauzei în ședință închisă și, eventual, să revadă decizia luată. În cazul în care argumentele pentru examinarea cauzei în ședințe închise sunt convingătoare, cer explicarea lor publică și analizarea posibilității examinării publice a cel puțin unei părți a procesului de judecată.

Apelul public a fost semnat de către: ADEPT, Amnesty International Moldova, Asociația Micului Business, Asociația Presei Independente, Asociația Femeilor pentru Protecția Mediului și Dezvoltare Durabilă, Asociația Femeilor Profesioniste și de Afaceri, BIOS,Business Consulting Institute, IDIS Viitorul, Institutul Politici Publice, Centru Aarhus EcoContact, Centrul de Asistență Juridică pentru Persoane cu Dizabilități, Centrul de Investigații Jurnalistice, Centrului Național al Romilor, Centrul pentru Analiză și Prevenire a Corupției, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul Pentru Politici și Analize în Sănătate, Centrul de Resurse DIALOG-Pro, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Clubul Politic al femeilor 50/50, Institutul de Rezolvare a Conflictelor „InReCo”, Eco-TIRAS, Fundația Est Europeană, HABITAT, Promo-LEX, REC Moldova, Terra 1530, Mișcarea Ecologistă din Moldova, Transparency International – Moldova, Uniunea organizațiilor invalizilor din Republica Moldova, Fundația Soros-Moldova, Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova.

.


(3) comentarii
Oleg
10:33, 24 Martie 2016

Acum in apararea lui Filat vin toate ONG-urile cu spuma la gura, si anume ONG-urile formate dea lungul anilor tot de acest partid PLDM , mai ales cind cind sunt si mari tangente ca cum ar fi fost finantate si fondate de membri ai partidului corupt.

Anatolie
10:52, 24 Martie 2016

ONG-uri infiintate din banii furati de la BEM pentru a cere sedinta publice dar nu sa reprezinte interesele oamenilor,deoarece oamenii isi doresc doar un lucru ca acest individ sa fie tras la raspundere.

veaceslav
11:46, 24 Martie 2016

acestea erau finantate din bugetul de rezerva a Cancelariei de Stat, unde pana nu demult era sef sotul Lilianei Palihovici... cred ca acest lucru explica grija lor fata de Filat…

Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS