Iurie Leancă pentru Politique Internationale: Sunt pregătit să conduc viitorul Guvern
Print Send by email
13:26, 27 Noi 2014

Premierul Iurie Leancă a spus, într-un interviu pentru publicația franceză „Politique Internationale”, că este pregătit să conducă viitorul Guvern, dacă i se va cere, iar cel mai mare obstacol pe care îl înfruntă în activitatea sa este mentalitatea, transmite IPN.

„În ceea ce privește lupta cu corupția, este necesar să schimbăm starea de spirit a moldovenilor. În acest sens, mizăm pe sprijinul Uniunii Europene, inclusiv prin intermediul unei misiuni a judecătorilor europeni în Moldova. După alegeri, ne vom angaja în reforme profunde pe mai multe sectoare. Avem șansa să obținem un adevărat sistem parlamentar, cu partide politice care reușesc să lucreze împreună și să găsească compromisuri. Câștigăm tot mai multă maturitate politică” a spus premierul, citat într-un comunicat de presă al executivului.

Iurie Leancă a insistat că aderarea la Uniunea Europeană este un proiect de modernizare a țării, care nu are alternative. „Experiența Estului și a Vestului demonstrează cel mai bine că integrarea europeană este cea mai bună modalitate de dezvoltare, de restabilire a încrederii societății și de reformare a justiției. Acest Acord de Asociere este nu doar în interesul societății moldovenești, dar, de asemenea, în interesul întregii Europe. Grație acestuia, Moldova va deveni mai prosperă și mai stabilă”, a adăugat Iurie Leancă.

Premierul a spus că, deocamdată, nu punem face față tuturor cerințelor aderării la UE, dar în ziua în care Moldova va deveni țară candidat, reformele vor deveni ireversibile. „Securitatea va fi consolidată. Trebuie să menționez că acest Acord nu a fost semnat contra Rusiei. O Moldovă stabilă și previzibilă este inclusiv în interesul Moscovei. Avem legături istorice strânse cu Rusia, dar acestea nu sunt mai slabe cu Europa, inclusiv cu Franța. Semnarea acestui Acord a fost ca o revenire în marea familie europeană căreia îi aparținem cultural și geografic”, a subliniat oficialul.

Premierul a vorbit despre felul în care apropierea Moldovei de Uniunea Europeană va contribui la soluționarea conflictului transnistrean: „Mai bine de 70 la sută din produsele din regiunea transnistreană sunt destinate piețelor moldovenești și celei europene. După ridicarea regimului de vize cu UE, în regiunea transnistreană a explodat numărul de cereri pentru obținerea pașapoartelor moldovenești. Antreprenorii din regiunea de est sunt interesați de regimul de liber schimb a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Ei au înțeles că aceasta este în favoarea lor. Pe acești factori vom miza pentru a ne reintegra teritoriul”, a comunicat Iurie Leancă.

Vorbind și despre situația în Ucraina, premierul a zis că aceasta afectează economia moldovenească, dar mai ales starea de spirit a cetățenilor, care acum 20 de ani au fost martorii unui conflict armat pe teritoriul propriei țări.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] |Academia Părinților de Invidiat - o nouă viziune asupra educației parentaleConferințe IPN [HD] |Îînchisoare cu suspendare pentru membrii unui grup criminal organizat
Conferințe IPN [HD] | Italian Design Day in Moldova. Prezentare de programConferințe IPN [HD] | Radiografia atacurilor asupra organizațiilor neguvernamentale din R.M în 2018
Vezi toate
banner creditex