Igor Dodon prezintă pericol mare pentru pacea și stabilitatea din Moldova, Valentin Crîlov. Alegeri 2014
Print Send by email
05:06, 24 Noi 2014

Politicianul Valentin Crîlov îl acuză pe politicianul Igor Dodon că ar fi instrument al unor scenarii care pot provoca vărsare de sânge în Republica Moldova și în regiune. Considerentele au fost expuse într-un interviu realizat de Valeriu Vasilică.
---


- Stimate domnule Valentin Crîlov, din discuția prealabilă am înțeles tema cu care ați venit la IPN, de ce anume la noi și de ce anume acum, în campanie electorală?

- La Agenția IPN, pentru că apreciez mult și demult corectitudinea cu care abordați problemele din societatea noastră și anume de un astfel de cadru avem nevoie, eu și colegii mei, pentru a vorbi despre ceea ce ni se pare foarte important anume acum, în campania electorală, mizele căreia țin de soarta și existența țării noastre. Anume în acest context, Igor Dodon prezintă un foarte mare și foarte real pericol.

- Vom discuta în cele ce urmează aceste afirmații ale D-voastră, dar până atunci vreau să mă conving că înțelegeți că anume corectitudinea ne va face să acceptăm și un eventual drept la replică, dacă va fi solicitat, și că în cazul D-voastră s-ar putea vorbi despre un conflict de interese?

- Sunt conștient de regulile profesiei jurnalistice sub aspectul dreptului la replică. În ceea ce privește conflictul de interese, este adevărat, noi avem un conflict cu Igor Dodon care a uzurpat partidul nostru, Partidul Socialiștilor pe care l-am fondat mulți ani în urmă, ne judecăm pentru aceasta, dar cred că mai degrabă este vorba de pericolul pe care îl prezintă însuși Igor Dodon pentru interesele vitale ale țări și societății. De aceea considerăm necesar să informăm cât mai mult și cât mai clar oamenii de la noi, în special, în această campanie electorală.

- În ce-l învinuiți cel mai mult pe președintele Partidului Socialiștilor?

- Îl învinuim că a pus „Partidul Socialiștilor”, accentuez, „din Republica Moldova”, nu în relații de parteneriat, ci în serviciul altei țări, transformându-se într-un instrument politic al acesteia, și atentează la stabilitatea, pacea și însăși existență Republicii Moldova și o face în baza resurselor financiare extraordinar de mari, proveniența cărora naște îndoieli rezonabile. De aceea el reprezintă o amenințare reală și mare pentru Republica Moldova.

- Haideți să le luăm pe rând: „altă țară” este Federația Rusă? Ar trebui să ne deranjăm pentru panourile publicitare de pe care Vladimir Putin îl susține pe Igor Dodon?

- Nu doar și nu atât pentru că astfel de panouri și astfel de sprijin nu se încadrează în legile oricărei țări, pentru că este un amestec străin indirect în trebuirile Republicii Moldova, dar nici și legile bunului simț. Vreau să fiu înțeles corect: eu sunt etnic rus, dar țara mea natală este Republica Moldova, de aceea nu vreau ca țara mea să fie atrasă în jocuri atât de periculoase, cum o face etnicul moldovean Igor Dodon.

- În ce constă pericolele?

- Când marile puteri se află în stare de confruntare, cu pericolul unui război de proporții, ele întreprind eforturi pentru a îndepărta pericolul de propriile hotare sau planifică folosirea teritoriilor străine, în caz de conflict militar, pentru a-și proteja propria populație și a câștiga timp. Moldovenii, pe parcursul secolului XX, nu o dată au simțit aceasta pe propria piele. Avem convingerea că lui Igor Dodon îi este rezervat în loc central în mai multe scenarii posibile legate de campania electorală actuală, de rezultatele alegerilor, dar și de conjunctura regională, în special de conflictul armat din sud-estul Ucrainei. Poate conjunctura regională ar trebui examinată în primul rând. Conform unuia dintre scenarii, în cazul posibilei confruntări directe dintre Rusia și NATO sau cu scopul prevenirii acesteia, Rusia poate examina și varianta de a lovi Ucraina din spate, de pe teritoriul Republicii Moldova, teritoriul regiunii transnistrene fiind nesuficient pentru aceasta, pe motiv că, acum, forțele militare amplasate acolo, sunt foarte limitate și prinse ca în clește de către Chișinău și Kiev. Pentru o operațiune militară de asemenea proporții, Rusia poate avea nevoie de întreg teritoriul Republicii Moldova pentru a-l folosi în scopuri de atac și ca teritoriu din spatele inamicului, cu voia sau fără voia autorităților moldovenești.

- De aceasta are nevoie de Dodon la guvernare? Dar el poate să nu ajungă la guvernare chiar dacă și trece în Parlament  

- Într-adevăr, trecerea lui Dodon în Parlamentul Republicii Moldova, precum și la guvernare, este și va rămâne foarte problematică. Cred că Vladimir Putin, care se consideră om politic de talie mondială,este conștient de aceasta și chiar conștient riscă cu imaginea sa, atât în Moldova, în Rusia, dar și în lume, dacă persoana pe care o sprijină el nu trece în Parlament sau trece cu doar câteva mandate. Putem presupune că lui Dodon i se atribuie alte roluri decât buna guvernare în propria țară. La etapa campaniei electorale, a alegerilor propriu-zise și imediat după alegeri, se mizează pe destabilizarea situației prin intermediul grupurilor pe care le are Dodon la Chișinău, dar și la Bălți, și la sudul republicii. Acestora, posibil, li se vor alătura agenții recrutați dintre gastrabaiterii moldoveni care, de fapt, au fost forțați să revină acasă pentru a-l susține pe Dodon, precum și agenți ai serviciilor secrete străine. La fel se va proceda și cu cetățenii care locuiesc în stânga Nistrului și care se planifică să fie transportați cu zecile de mii în susținerea lui Dodon în cadrul alegerilor. În aceste condiții „maidanul de la Chișinău” este ca și asigurat cu toate consecințele posibile pe care le-am văzut deja în țara vecină. Mi-e milă de toți cei care și-au pierdut viața, sănătatea, averea. Mă doare că este război în Ucraina, că suferă și localitățile rusești, amplasate alături de hotarele ei. Dar mai mult de toate mă deranjează soarta țării mele și a cetățenilor ei, inclusiv a confraților etnici. În contextul dat, acțiunile potențial prognozate ale domnului Dodon, care pot fi efectuate imediat după alegerile din 30 noiembrie și îndreptate spre destabilizarea situației din țară, pot duce, în final, și la  o baie de sânge în Moldova.

- Dacă acest scenariu nu trece?

- Pentru aceasta este posibil „planul B” și iarăși Dodon este unealta principală. Din Parlament sau din afara lui, Dodon va continua să destabilizeze situația, în principal ajutat fiind de forțele implicate în primul scenariu. În cazul, când, totuși trece în Parlament, el va fi elementul destabilizator care nu va permite crearea majorității parlamentare, numirea guvernului și revenirea la viața normală și pașnică. În special, va urmări scoaterea din actul guvernării și din viața politică în general nu atât a actualei Alianțe de guvernare cât, în primul rând, a PLDM, cu consecințele respective pentru el în domeniul financiar-economic (nu întâmplător el a contribuit activ la demisia prim-ministrului Filat și Guvernului condus de acesta). Dacă și de această dată nu reușește să „dea foc templului” va folosi prilejul alegerii președintelui țării, planificată pentru anul 2016, ca să-și atingă scopurile, de fapt, nu atât ale sale.

Dar și până atunci pe oamenii din Moldova îi  pasc pericole mari, inclusiv pentru că politicianul Dodon a demonstrat deja societății că el, în realitate, este un distrugător politic, că nu poate activa la nivel statal în mod echilibrat, bazându-se pe interesele naționale ale Moldovei și pornind de la realitățile care s-au creat în țară. Aici sunt necesare câteva verificări.

1)Actualmente, societatea moldovenească este divizată în două părți aproximativ egale: una formată din adepți ai vectorului de dezvoltare euro-asiatic, a doua - din adepți ai vectorului de dezvoltare european;

2)Ca exemplu, eu și colegii mei din echipa fondatorilor PSRM ne considerăm stataliști și pledăm consecvent pentru prima variantă. Dar, concomitent, nu suntem în drept, dacă, într-adevăr suntem oameni realiști și responsabili, să ignorăm poziția oponenților noștri, numărul cărora este, practic, egal cu cei care împărtășesc poziția noastră. Plus la aceasta, noi am fost împotriva semnării mecanice și pripite a Acordului de asociere cu UE, fără coordonarea prealabilă a acestei acțiuni cu Federația Rusă. Dar noi înțelegem clar că și anularea mecanică și pripită a Acordului de asociere, după alegerile parlamentare, nu va aduce succes. Dimpotrivă, aceasta va conduce la dezastru social-economic și, ca urmare, la destabilizarea situației în țară.

3) Politicianul Dodon, venind la PSRM, deja la 22 decembrie 2011 a declarat public că aderarea Moldovei la Uniunea Vamală este actualmente o idee utopică, ținând cont de poziția Ucrainei privind aceasta Uniune Pe parcursul anilor 2012-2013, Dodon și echipa de tineri instruită de el s-au specializat într-un singur lucru – de a striga tare în locurile publice: „Jos!” și „Demisia”. Dar țara noastră a avut și are nevoie de altceva: de dezvoltare, de liniște și stabilitate, de colaborare și nu de distrugere și negare totală. Deci, elementul distrugător în activitatea politică a lui Dodon predomină esențial, el este evident și periculos.

4) Pe parcursul ultimei perioade Dodon s-a transformat brusc într-un adept fidel al vectorului euro-asiatic de dezvoltare și actualmente declară că Acordul de asociere cu UE trebuie să fie anulat după alegerile din 30 noiembrie, fără să indice sursele financiar-materiale care vor compensa pierderile enorme pe care le va suporta Moldova și cetățenii ei. Dodon tace la tema dată! Este evident că Rusia, ținând cont de problemele sale și luând în calcul și cheltuielile legate de Crimeea și cele de ajutor umanitar în estul Ucrainei, nu are bani în mărimea necesară și pentru susținerea economiei moldovenești. Nu știu, are Rusia sau nu resursele necesare pentru  promovarea permanentă a „politicienilor” de genul lui Dodon?

5) Luând în calcul calitățile „profesionale” și  „ideile” lui Dodon în pragul alegerilor, în cazul participării lui la guvernare, relațiile bilaterale reciproc avantajoase dintre Moldova și țările vecine - Ucraina și România, precum și cu UE, care astăzi sunt vitale pentru țara noastră, nu pot fi nici planificate, nici realizate. Dodon, astăzi, nu declară SOLUȚII, admisibile pentru cetățenii noștri, în cazul anulării Acordului de asociere cu UE pentru că el nu le are. El demonstrează doar populism politic și nu înțelege că diletantismul în activitatea politică este interzis.

Echipa lui nu este în stare să dea răspunsuri clare și întemeiate la următoarele întrebări: Ce va fi cu circulație liberă a cetățenilor? Care posibilități de a munci undeva, în afară de Rusia, vor fi păstrate? Câte șanse la dezvoltarea economiei și deschiderea locurilor de muncă fără proiectele, creditele și donațiile europenilor vom avea? Cine și în ce perioadă ne va compensa pierderile, dacă vom fi izolați economic de partenerii noștri actuali?


- De unde aveți Dvs materiale pentru astfel de opinii și concluzii asupra unor probleme atât de serioase și delicate?

-
M-am aflat în viața politică activă pe parcursul perioadei de 25 de ani. Practic, toate răspunsurile mele sunt bazate pe experiența mea, acumulată în perioada nominalizată. Plus la aceasta, în toate vremurile, în orice țară au fost și sunt oameni cinstiți, oameni onești. Noi colaborăm, în limitele legii, cu comunitatea de experți din diferite țări. Fiind stataliști, membrii echipei noastre au activat, pe cât e posibil, atât pentru dreptatea și echitatea socială în țară, cât și pentru apărarea și promovarea intereselor naționale ale Moldovei.

- Dacă e să credem acestor afirmații, de ce credeți că Vladimir Putin mizează pe Igor Dodon cu mai puține șanse de a ajunge la guvernare, conform sondajelor de la urmă, și nu a ales în Republica Moldova alt „partener” pentru realizarea scenariilor sale locale, regionale și mondiale?

- Poate că Vladimir Putin mai mizează pe cineva, dar tot atât de nesemnificativ ca pondere politică și valoare morală ca Igor Dodon, pe Dodon el mizează deschis și acesta acceptă rolul de unealtă. Dar și pentru că în Republica Moldova, astăzi, nu există alte forțe politice și alți politicieni care ar accepta să-și vândă țara și să contribuie la pierderea stabilității sau declanșarea războiului în propria casă și în regiune. Și poate pentru că nu mai este nimeni care să le măsoare pe toate în bani și să încalce toate legile pentru bani, în aceeași măsură ca și Igor Dodon.

- La ce legi vă referiți?

- La ingerințele unui alt stat prin el m-am referit deja. Un alt exemplu ar fi că Dodon încalcă grav litera și spiritul legislației în vigoare, în special, în ceea ce privește finanțarea partidelor și a campaniei electorale, o face fățiș, sfidător, special, parcă, pentru a testa gradul de răbdare a societății și a statului. Nu se știe de ce, instituțiile statului tolerează acest comportament. De exemplu, încă nimeni nu a reacționat adecvat la aspectul financiar al activității partidului lui Dodon atât în perioada de până la alegeri, cât și în timpul campaniei. Este foarte straniu, dar nici CNI, nici Inspectoratul Fiscal, nici CEC, nici chiar Coaliția pentru Alegeri Libere și Corecte nu au verificat documentele oficiale depuse de către acesta în organele abilitate și nu au văzut în ele încălcările serioase cu caracter financiar. Dar încălcările sunt vizibile și fără un control special profund. Ca exemplu, din primul raport financiar prezentat de către Dodon la CEC pe parcursul campaniei, se vede că 23 de persoane (din care 12 sunt candidați în deputați) au plătit cotizațiile de membru în perioada electorală în suma totală circă 1 mln 800 mii de lei. Apară întrebarea logică – de unde persoana cu venituri oficiale lunare în mărime de 2500 de lei poate oferi de la 35 până la 75 mie de lei și mai mult? În comparație cu alți concurenți electorali, putem spune că Dodon nu se teme de nimiс și de nimeni, dar de ce? Poate de aceea Dodon a început campania sa electorală încă în mijlocul lunii decembrie a anului trecut? El a cheltuit sume extraordinar de mari, iar proveniența banilor rămâne și astăzi nedemonstrată. Sunt bani furați? De unde și de către cine? Este manifestarea aceluiași amestec al unui stat străin, în condițiile când legea nu permite finanțarea partidelor din afara țării? 

- Trebuie să revin la întrebarea inițială privind conflictul care îl aveți cu Igor Dodon, la ce etapă sunteți cu soluționarea lui?

- Noi, fondatorii Partidului Socialiștilor, pe care Igor Dodon afirmă că ne-a exclus din partid, avem cu el mai multe procese în judecată, unul l-am câștigat recent, la 15 noiembrie. Instanța l-a impus pe Igor Dodon să plătească peste 40 de mii de lei pentru concedierea ilegală a unui fost coleg de partid din Găgăuzia. Dar alte procese, mai importante, sunt aproape pe linie moartă de 11- 16 luni și ne întrebăm și noi de ce? Poate pentru că un șir de documente partinice atacate în judecată nu sunt valabile, iar unele din ele sunt trucate și, ca rezultat, partidul lui Dodon trebuie să fie scos de pe distanța electorală, iar unii colaboratori concreți ai Ministerului Justiției atrași la răspundere?

Mai putem întreba de ce are aceeași soartă procesul de judecată pe care i l-au intentat un șir de șahiști renumiți din Moldova pentru faptul că, din start, Dodon a uzurpat Federația de Șah, după ce a realizat același scenariu și cu Partidul Socialiștilor?

Deocamdată, nu avem un răspuns verificat, dar credem că, mai târziu sau mai devreme, dreptatea va triumfa. E clar un lucru – fără întreprinderea măsurilor adecvate din partea organelor abilitate referitor la sursele reale ale finanțării formațiunilor politice, fără interzicerea reală a finanțării lor din străinătate, noi nu avem nicio șansă pentru o mișcare reală pe calea, într-adevăr, democratică.

Este încă o dovadă, a câta la număr, că alegătorul din Moldova, în cadrul alegerilor din 30 noiembrie, urmează să înlăture acest pericol din calea țării noastre, să nu permită de a fi mințit, ca, ulterior, să fie și folosit pentru declanșarea scenariilor distrugătoare, inclusiv cu posibilă vărsare de sânge.

- Cum vreți să vă prezentăm și pe cine reprezentați?

- Reprezint o parte din fondatorii Partidului Socialiștilor din republica Moldova și Consiliul coordonator al platformei socialiste din PSRM „PATRIA-RODINA”. Și mai sper că reprezint toată lumea cu cugetul treaz care nu poate admite la putere politicieni-instrumente ale scenariilor de destabilizare și vărsare de sânge în propria țară.


(6) comentarii
Nicolai
09:32, 24 Noiembrie 2014

Multumim domnule Crilov. Toata lumea stie ca chiar de sunteti rus, Sunteti cinstit, si va iubiti tara - Republica Moldova . Nu ca alti vircolaci moldoveni care fac de rusine tara si satul natal Sadova. Dodon sa se intrebe citi il vor vota din Sadova care il stiu bine de mic ce prezinta

nit
09:53, 24 Noiembrie 2014

Политическое ничтожество

Vlad
10:01, 24 Noiembrie 2014

Sunt deacord. Am ajuns ca un rus Crilov să-si bată capul si să-l doară imnima de Moldova mai mult de cît pe noi moldovenii -romăni ... Noi stăm cu mînile in brîu si ne uităm cum niste cozi de topor ca Dodon ne fac festa. Ministrului nostru de justitie i-ar sta mai bine să-si lege parul cu fundite. Tocmai acum am inteles de ce rominii si-au ales un neamt ca presedinte... Da doamne mintea macar depe urma moldovenilor nostri.

Vlad
10:48, 24 Noiembrie 2014

NIT, понятно что ты додоновец. Он вас кроме как хамить ничего больше и не научил. Он за это деньги платит. А лучше спросите у него как случилось что после ухода из ПКРМ сразу поехал в Брюсель и как там клялся в преданности, а потом после избрания Тимофти сразу же отрекся от своего голосования. Теперь клянется в верности Москве ? Ничтожество твой политический памперс.

irina
15:28, 24 Noiembrie 2014

Acest individ Dodon este cel mai potrivit instrument pentru a fi folosit in jocuri murdare. Un vîrcolaci care a facut aîtea culbituri politice poate pretinde și miza numai la rolul de instrument.

Alex
10:59, 25 Noiembrie 2014

Cred in ceia ce scrie Crilov. Eri Voronin la "Fabrica" se facea ca mort in papusoi numai sa nu cada vina pe Rusia. Dar el stie cel mai bine la ce e capabil Dodon - feciorul lui politic pe care dupa cum a recunoscut in studiou l-a crescut. A uitat numai sa mai adauge ca tot el Voronin l-a educat virind-ui bacili de extremizm, de grosolonie si capacitatea de a spune minciuni. Mi-i scirba de Crilov si echipa ca a crezut ca Dodon este om bun. Ar trebui sa mai invete proverde moldovenesti "ct din mita se naste soarici prinde" Asa ca si Dodon si Voronin sunt ca cele doua capete de pe stema Rusiei

Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Italian Design Day in Moldova. Prezentare de programConferințe IPN [HD] | Radiografia atacurilor asupra organizațiilor neguvernamentale din R.M în 2018
Conferințe IPN [HD] |  Fundația ,,Youth Development for Innovation", raport de monitorizareConferințe IPN [HD] | Adunarea de constituire a Congresului Cetățenilor Români din Republica Moldova
Vezi toate
banner creditex