De Ziua Mondială a Libertății Presei jurnaliștii din Moldova s-au solidarizat împotriva intimidării
Print Send by email
15:22, 03 Mai 2009
Organizații media din Republica Moldova au desfășurat duminică, 3 mai, în scuarul Operei Naționale din Chișinău, un miting în contextul Zilei Mondiale a Libertății Presei, marcată anual de comunitatea jurnalistică internațională în a treia zi a lunii mai. Mitingul din acest an a fost unul de protest, în contextul „intimidării jurnaliștilor și a instituțiilor mass-media după alegerile parlamentare din 5 aprilie”, transmite Info-Prim Neo.

Organizatorii manifestației – Uniunea Jurnaliștilor din Moldova (UJM), Asociația Presei Independente (API), Asociația Presei Electronice (APEL) și Centrul Independent de Jurnalism (CIJ) – au declarat că scopul manifestației din acest an este „de a atrage atenția opiniei publice naționale și internaționale asupra mediului deosebit de periculos pentru exercitarea profesiei de jurnalist în R. Moldova, asupra încălcării dreptului la informare, violării libertății de expresie, actelor de violență împotriva jurnaliștilor și presiunilor exercitate de autorități asupra instituțiilor de presă și organizațiilor neguvernamentale de media neloiale puterii”.

Petru Macovei, directorul executiv al API i-a apreciat pe jurnaliștii care au stat în „linia întâi” în timpul evenimentelor tragice de după 5 aprilie, arătându-și totodată nemulțumirea că „mulți colegi atașați au prezentat în materialele lor comentarii unilaterale. „Important este ca noi să le cerem jurnaliștilor să fie obiectivi, să ne prezinte realitatea așa cum este ea și să nu ne mintă”, a declarat Macovei.

Valeriu Saharneanu, președintele UJM, moderatorul mitingului, a făcut publice în asistenței concluziile recentului raport al organizației internațuionale ce monitorizează presa din întreaga lume - „Freedom House”, care arată că în R. Moldova nu există presă liberă.

În contextul evenimentelor de după 5 aprilie, Val Butnaru, directorul cotidianului „Jurnal de Chișinău” a contrazis concluziile raportului elaborat de „Freedom House”. „Faptul că funcționarii europeni blazați si conformiști și-au schimbat punctul de vedere se datorează și acestei prese libere, care există la noi în țară”, a spus Butnaru. Totodată directorul publicației a mai menționat că „greșesc amarnic cei care au inoculat ideea că presa care a reflectat evenimentele de după 5 aprilie a fost divizată pe criterii de etnicitate - cum că cea de limbă rusă ar fi procomunistă, iar cea de limbă română - de opoziție”. „Doua ziare de limba rusă „Moldavskie vedomosti” și „SP” din Bălți au dat dovadă de un comportament echidistant și au reflectat evenimentele conform codului deontologic. Aceasta este o dovadă că unii ziariști sunt ceea ce trebuie să fie - a patra putere în stat”, a mai declarat Val Butnaru.

Jurnalistul Tudor Iașcenco, directorul săptămânalului „Cuvântul” din Rezina a declarat pentru Info-Prim Neo că la momentul actual jurnaliștii din R. Moldova trebuie să dea dovadă de solidaritate. „Trebuie să demonstrăm că suntem cineva în această țară, că de noi depind foarte multe lucruri, în special informarea corectă a populației. Dacă noi nu vom informa corect, alții vor informa incorect. Este cel mai tragic că mulți colegi de-ai noștri își dau seama că fac acest lucru, dar îl fac”, a spus Iașcenco.

Prezenți la miting, foarte mulți oameni de alte profesii au susținut că doar existența unei prese libere poate duce la dezvoltarea unui stat democratic și european.

Un șir de scriitori, publiciști și politicieni i-au felicitat pe jurnaliști cu prilejul zilei lor profesionale, îndemnându-i să-și exercite meseria în continuare cu mult curaj, chiar dacă sunt învinuiți și intimidați că-și fac datoria corect. În același context, politicienii au promis provocarea alegerilor anticipate, „pentru a avea o guvernare democratică și presă liberă”.

(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Dezbateri IPN [HD] | Consecințele rezoluției ONU privind retragerea armatei străineConferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: Dodon seamănă vrajbă geopolitică și interetnică (P.II)
Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: Dodon seamănă vrajbă geopolitică și interetnică (P.I)Conferințe IPN [HD] |  Atitudinea Coaliției Civice  față de invalidarea alegerilor
Vezi toate
banner creditex