Pavel Filip: Situația în regiunea Europei de Est trebuie să fie cât mai stabilă

Print Send by email
05:10, 19 Feb 2018

Pavel Filip: Situația în regiunea Europei de Est trebuie să fie cât mai stabilă

„Este în interesul comun de făcut astfel încât situația în regiunea Europei de Est să fie cât mai previzibilă și stabilă. Rolul principal în realizarea acestui obiectiv le revine însuși țărilor est-europene – să devină mai prospere și să-și consolideze reziliența în fața provocărilor interne și externe”. Declarațiile aparțin premierului Pavel Filip și au fost făcute la Conferința de securitate de la Munchen, care s-a desfășurat în capitala bavareză, transmite IPN.

Premierul Pavel Filip, alături de comisarul european pentru politică de vecinătate și negocieri pentru extindere Johannes Hahn, președintele comitetului pentru afaceri externe al Dumei de stat al Federației Ruse, Konstantin Kosaciov, și președintele Armeniei, Serzh Sargsyan, au participat la o sesiune de discuții interactive privind vectorul de dezvoltare al țării în context geopolitic și principalele preocupări pe plan extern ale Republicii Moldova.

Pavel Filip a menționat că una din cele mai des auzite caracterizări a situației actuale în afacerile internaționale este imprevizibilitatea. Aceasta generează lipsa de încredere în instituții și reguli, dezorientare politică, descurajează investițiile externe, ceea ce afectează creșterea economică.

Potrivit premierului moldovean, o stare de incertitudine planează și asupra Europei de Est și toate țările din regiune se confruntă cu un set de probleme similare. Prima categorie ține de probleme interne, cum ar fi, reformele structurale, consolidarea instituțiilor democratice, lupta cu corupția, reducerea sărăciei, modernizarea infrastructurii. A doua categorie de probleme este generată de faptul că prin Europa de Est trec principalele linii de divizare geopolitică între Est și Vest. Și a treia categorie, strâns legată de precedenta, ține de relațiile fiecărei țări cu Rusia. Pe lângă problemele menționate, există și a patra categorie care alimentează starea generală de incertitudine – și anume lipsa unei direcții strategice de dezvoltare pentru această regiune.

„Republica Moldova se confruntă cu toate aceste probleme în diferită măsură, dar încearcă să le rezolve sau să le diminueze. Noi promovăm o agendă ambițioasă de reforme bazate pe Acordul de Asociere cu UE”, a subliniat prim-ministrul Pavel Filip.

Vorbind despre relațiile Republicii Moldova cu Rusia, prim-ministrul a menționat ca este un dosar complicat. „Noi ne dorim o relație echilibrată, prietenoasă cu Moscova. O relație în care cooperarea noastră comercială nu va fi politizată, iar dialogul va fi bazat pe respect reciproc”, a specificat Pavel Filip. „O relație în care se va vedea o dorință reală de a ajuta în reglementarea conflictului transnistrean și de a retrage de pe teritoriul Republicii Moldova forțele militare și munițiile”, a mai spus premierul.

05:10, 19 Feb 2018

Alte știri

02 Iunie 2016
RSS
Autoritatea Aeronautică Civilă ar putea reveni în subordinea MTID UE comentează evoluțiile recente din sectorul justiției din Moldova
free
Premierul Cehiei vine la Chișinău
free
Aprobarea noii componențe a CEC, amânată din nou în Parlament
Deputații PSRM vor depune o moțiune simplă pe numele ministrului apărării
free
Pavel Filip: Un acord cu FMI înseamnă reîntoarcerea încrederii partenerilor străini în Moldova
free
Rosen Plevneliev: Bulgaria este deschisă să ofere Moldovei expertiză în parcursul european
free
01 Iunie 2016
Olanda susține implementarea reformelor în Republica Moldova, oficiali
free
Copiii, deputați în Parlament pentru o zi
free
APE: Este necesară reluarea negocierilor în formatul 5+2, dar fără condiționalități
free
Formatul de negocieri 5+2 se reunește mâine la Berlin
free
31 Mai 2016
Vlad Filat a declarat greva foamei. Ședința de judecată de azi a fost amânată
free
Comuniștii renunță să pregătească propria moțiune de cenzură
Victor Gurău: Regimul politic prezidențial reprezintă o alternativă pentru Moldova
free
Pavel Filip: A sosit timpul să avem nu doar stabilitate
free
Rimantas Latakas: Parteneriatul Estic oferă Moldovei posibilități enorme
free
Vita Dobele: În Parteneriatul Estic fiecare stat găsește aspecte utile propriei dezvoltării
free
Artur Michalski: Semnarea Acordului de Asociere Moldova-UE e un fapt serios și simbolic
free
Partidele de dreapta încă n-au convenit asupra unui candidat comun, Vadim Pistrinciuc
free
30 Mai 2016
PPDA: Andrei Năstase este victima unui atac mediatic fără precedent
free

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | PUN își consolidează rândurileConferințe IPN [HD] | Un grup de experți în energetică, adresare către ANRE
Conferințe IPN [HD] | Licitații cu probleme la achiziția alimentelor în școliConferințe IPN [HD] | Interferențe administrative și politice în capitală
Vezi toate
banner ceu
banner creditex