SIC!: A fost Leancă încurajat de Vest să accepte „oferta interesantă” a lui Plahotniuc?

Print Send by email
12:36, 29 Iul 2016

SIC!: A fost Leancă încurajat de Vest să accepte „oferta interesantă” a lui Plahotniuc?

„Iurie Leancă a declarat că anume europenii l-ar fi rugat să accepte ceea ce a catalogat drept o „ofertă foarte interesantă” din partea lui Vlad Plahotniuc. Controversat. Dar adevărat?”, notează proiectul sic! într-un nou articol, citat de IPN. Autorii articolului menționează că „avem o relație vădit bună dintre Leancă și Vest, cel puțin în trecut; o relație tacit bună între Plahotniuc și Vest; și o relație bună în practică dintre Plahotniuc și Leancă, în pofida unor tentative timide ale ultimului de a se distanța declarativ de primul”.

Autorii amintesc că după o lungă perioadă de pasivitate, Iurie Leancă a reapărut pe scena politică moldovenească pentru a anunța că PPEM se va alătura coaliției de guvernare. Declarația sa nu a făcut decât să confirme pentru mulți acuzațiile că fostul premier ar fi în buzunarul lui Vlad Plahotniuc. Voci disidente au apărut chiar și în interiorul partidului. Candidatul PPEM la primăria Chișinăului, Oazu Nantoi, s-a declarat ferm împotriva acestei decizii, acuzându-l pe Leancă de o cârdășie cu Plahotniuc. Explicația lui Leancă a fost simplă și de așteptat: „Partenerii europeni mi-au cerut mie și colegilor mei să ne implicăm ceva mai puternic în această idee de parcurs european”.

În articol se menționează că liderul PPEM pare să se fi bucurat de susținere reală din partea Vestului cât timp a fost ministru de externe, apoi premier. Cât ține de Vlad Plahotniuc, deși acuzat continuu că ar fi cel mai mare oligarh din țară și ar fi vinovat de toate relele, există mai multe indicii că vicepreședintele PDM e cel puțin tolerat în Vest.

Cât ține de relația dintre Plahotniuc și Leancă, autorii articolului menționează că nu se poate ști sigur ce este între Iurie Leancă și Vlad Plahotniuc sau cât de apropiată e relația lor, dar poate fi observat că, în practică, ambii au o relație bună cu Vestul (SUA, UE, FMI). „Plahotniuc e mai degrabă tolerat și preferat ca răul cel mai mic, pentru a preveni o guvernare pro-rusă, pe când Leancă părea să se bucure de popularitate și sprijin real. În acest context, anunțul că PPEM se alătură coaliției de guvernare și că Moldova a obținut un nou acord cu FMI ar putea să nu fie o simplă coincidență. Însuși fostul premier a explicat faptul că nu a susținut moțiunea de cenzură împotriva guvernului Filip anume referindu-se la înțelegerea cu FMI”.

Autorii afirmă că ultima dată când Leancă și Plahotniuc au fost membri ai aceleiași coaliții de guvernare, lucrurile păreau să meargă bine și pașnic atât pentru vicepreședintele PDM, cât și din perspectivă vestică. În opinia autorilor, reeditarea vechii formule nu pare o idee proastă, cel puțin în ochii Vestului. Pe de o parte îl ai pe cel mai influent om din țară, iar pe de altă parte, ai un om cu care ai colaborat eficient anterior și în care ai încredere. Într-o înțelegere dintre coaliția de guvernare condusă de Plahotniuc și partenerii de dezvoltare, cooptarea lui Iurie Leancă drept garanție a direcției pro-europene este o soluție acceptabilă pentru ambele părți.

La fel, în opinia autorilor, nu este exclus că vesticii îl văd pe fostul premier ca un fel de inside man în actuala coaliție, în timp ce Plahotniuc vede exact opusul: Leancă drept un insider în cercurile diplomatice vestice. „Astfel, observăm că toate indiciile analizate arată spre faptul că liderul PPEM a spus probabil adevărul când a declarat că decizia de a colabora cu actuala guvernare a fost încurajată de partenerii europeni”, a mai spun autorii articolului.

Articolul integral poate fi citit pe pagina proiectului sic.md. Sic.md este un proiect al Agenției de presă IPN, realizat cu sprijinul Fundației Soros-Moldova.
 

12:36, 29 Iul 2016

Alte știri

02 Iunie 2016
RSS
Autoritatea Aeronautică Civilă ar putea reveni în subordinea MTID UE comentează evoluțiile recente din sectorul justiției din Moldova
free
Premierul Cehiei vine la Chișinău
free
Aprobarea noii componențe a CEC, amânată din nou în Parlament
Deputații PSRM vor depune o moțiune simplă pe numele ministrului apărării
free
Pavel Filip: Un acord cu FMI înseamnă reîntoarcerea încrederii partenerilor străini în Moldova
free
Rosen Plevneliev: Bulgaria este deschisă să ofere Moldovei expertiză în parcursul european
free
01 Iunie 2016
Olanda susține implementarea reformelor în Republica Moldova, oficiali
free
Copiii, deputați în Parlament pentru o zi
free
APE: Este necesară reluarea negocierilor în formatul 5+2, dar fără condiționalități
free
Formatul de negocieri 5+2 se reunește mâine la Berlin
free
31 Mai 2016
Vlad Filat a declarat greva foamei. Ședința de judecată de azi a fost amânată
free
Comuniștii renunță să pregătească propria moțiune de cenzură
Victor Gurău: Regimul politic prezidențial reprezintă o alternativă pentru Moldova
free
Pavel Filip: A sosit timpul să avem nu doar stabilitate
free
Rimantas Latakas: Parteneriatul Estic oferă Moldovei posibilități enorme
free
Vita Dobele: În Parteneriatul Estic fiecare stat găsește aspecte utile propriei dezvoltării
free
Artur Michalski: Semnarea Acordului de Asociere Moldova-UE e un fapt serios și simbolic
free
Partidele de dreapta încă n-au convenit asupra unui candidat comun, Vadim Pistrinciuc
free
30 Mai 2016
PPDA: Andrei Năstase este victima unui atac mediatic fără precedent
free

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] |  CAPC.  Legea taxei de stat, expertizăConferințe IPN [HD] | "Uzurparea puterii în Republica Moldova"
Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici, Anatol PlugaruConferințe IPN [HD] | Antimafie: Moldova în fața unei noi provocări
Vezi toate
banner creditex