Produsele media la această rubrică sunt realizate în cadrul proiectului „Integrarea Europeană ca idee națională cu potențial de consolidare a societății moldovenești”, sprijinit de Fundația Germană Hanns Seidel

Peter Michalko despre nevalidarea alegerilor: Toate instrumentele legislative și administrative sunt în mâinile autorităților

Print Send by email
06:07, 14 Sep 2018

Peter Michalko despre nevalidarea alegerilor: Toate instrumentele legislative și administrative sunt în mâinile autorităților

Decizia privind nevalidarea alegerilor locale în municipiul Chișinău a fost luată împotriva tradiției și practicii din Republica Moldova și împotriva tradiției europene. Declarația a fost făcută de șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, în cadrul emisiunii „În profunzime” de la postul de televiziune ProTV Chișinău, transmite IPN.

Potrivit ambasadorului european, UE a sugerat Republicii Moldova să soluționeze problema legată de nerespectarea voinței poporului exprimate prin vot. „Toate instrumentele legislative și administrative sunt în mâinile autorităților moldovenești și trebuie să fie folosite toate posibilitățile ca să fie respectată voința poporului din alegeri”, a specificat ambasadorul UE.

Șeful Delegației UE la Chișinău spune că UE va fi atentă la ceea ce se va întâmpla înainte de campania electorală pentru parlamentare, pe parcursul campaniei, în ziua de vot și după scrutin pentru a se asigura că întregul proces s-a desfășurat cu respectarea normelor democratice. „Este important ca rezultatul alegerilor să fie credibil. Pentru asta procesul trebuie să respecte regulile democratice”, a adăugat oficialul.

De asemenea, diplomatul european a declarat că pe parcursul anului trecut s-a observat un  progres în domeniul economic, în domeniul stabilizării sistemului bancar după frauda care a avut loc cu câțiva ani în urmă. Potrivit lui, s-a stabilizat economia, a progresat și comerțul dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, dar și exporturile din Moldova au crescut destul de semnificativ. „Nu am văzut progres în domeniile-cheie pentru dezvoltarea societății”, a continuat ambasadorul.

Peter Michalko a amintit că pe domeniul justiției a fost închis un program fără ca să fie acordați ultimii bani prevăzuți tocmai pentru că nu s-au înregistrat reforme. „De atunci așteptăm și așteptăm în continuare că vor fi făcuți acești pași care trebuie să întărească independența judecătorilor, să fie introdus principiul de merit când vorbim despre cariera judecătorilor și să vedem că sistemul judecătoresc lucrează ca unul independent și în mod corect în care și cetățenii, și investitorii pot fi siguri că drepturile lor nu vor fi încălcate și vor fi susținute”, a specificat șeful Delegației UE în Moldova.

În ceea ce privește frauda bancară, diplomatul european spune că aceasta este una dintre chestiunile prioritare care se discută în cadrul fiecărei întâlniri a oficialilor europeni cu autoritățile Republicii Moldova. Oficialul spune că poziție UE pe acest subiect este foarte clară – solicită tragerea la răspundere a celor care se fac vinovați de furtul miliardului. „Autoritățile din Republica Moldova trebuie să fie conștiente cât de grav dăunează acest lucru imaginii guvernării, sistemului de justiției și Republicii Moldova”, a spus Peter Michalko.

06:07, 14 Sep 2018

Alte știri

05 Iulie 2018
RSS
Andrian Candu: Legislația electorală trebuie revizuită și interpretată
free
04 Iulie 2018
Maia Sandu: La Bruxelles există o stare acută de îngrijorare cu privire la invalidarea alegerilor
free
Igor Dodon: Liderii protestelor de la Chișinău sunt cei care au făcut afaceri cu Plahotniuc
free
Decizii privind transferul sau suspendarea asistenței macrofinanciare nu au fost luate, comisar european
free
02 Iulie 2018
Logica Partidului Democrat din spatele „invalidării alegerilor”, opinie
free
UE trebuie să treacă la acțiuni și să suspende asistența bugetară pentru Moldova, opinie
free
30 Iunie 2018
Instituțiile democratice din Moldova trebuie monitorizate de structurile europene, opinie
free
28 Iunie 2018
Opoziția a mușcat nada. Cine a pus-o? Cine se va prinde? Analiză IPN
free
Gianni Buquicchio: Votul mixt nu este cea mai bună variantă pentru Moldova
free
Program de granturi pentru crearea sau extinderea serviciilor sociale Octavian Calmâc: Avem mari rezerve în ce privește aplicarea Acordului de Asociere de către sectorul privat
27 Iunie 2018
Realizările Misiunii sunt cu accent pe introducerea unei schimbări în managementul frontierelor, șeful EUBAM
free
26 Iunie 2018
Veaceslav Ioniță: Rusia va răspunde la Rezoluție cu contramăsuri, însă mult mai mici decât în trecut
free
25 Iunie 2018
Eurodeputat despre vizita lui Igor Dodon la Bruxelles: Va trebui să răspundă la întrebări dure
free
Cele două scenarii care descifrează calculele PDM vizavi de invalidarea alegerilor, opinie
free
22 Iunie 2018
Protestele în capitală vor continua și în următoarele zile
free
Oazu Nantoi: Situația din Republica Moldova balansează în pragul catastrofei
free
21 Iunie 2018
Chiril Gaburici: Pentru o economie puternică, avem nevoie de stabilitate
free
Este extrem de important ca voința alegătorilor să fie respectată, UE
free
20 Iunie 2018
Iurie Leancă: Republica Moldova merită un alt tratament din partea UE
free

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Live streamConferințe IPN [HD] | Concluzii după Congresul Mondial al Familiei
Conferințe IPN [HD] | Organizarea unei Adunări consultativeConferințe IPN [HD] | Liceul Teoretic ,,Orizont"
Vezi toate
banner creditex