Produsele media la această rubrică sunt realizate în cadrul proiectului „Integrarea Europeană ca idee națională cu potențial de consolidare a societății moldovenești”, sprijinit de Fundația Germană Hanns Seidel
Taxele pentru perfectarea actelor de moștenire vor fi reduse
Print Send by email
16:50, 17 Iul 2018

Taxele percepute de către notari și de către Agenția Servicii Publice pentru perfectarea actelor de moștenire urmează să fie reduse. Anunțul l-a făcut liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, marți, 17 iulie, în cadrul unui briefing de presă, transmite IPN.

Vlad Plahotniuc a spus că în prezent cetățenii Republicii Moldova plătesc aproape două mii de lei pentru perfectarea actelor de moștenire, ceea ce constituie o sumă exagerată. La ședința de astăzi a membrilor PDM s-a anunțat că au fost identificate soluții ca această taxă să fie redusă până la 351 de lei. Totodată, urmează să fie eliminate unele acte solicitate în prezent de către autorități. Potrivit liderului PDM, măsurile vizează strict procedurile pentru moșteniri, nu și cele pentru vânzarea bunurilor moștenite. Modificările în acest sens urmează să fie aprobate în actuala sesiune parlamentară.

Vlad Plahotniuc a mai spus că la ședința partidului a participat și conducerea Agenției Servicii Publice, cu care s-a discutat despre faptul că Ghișeul Unic funcționează, dar încă nu așa cum ar trebui. Potrivit liderului PDM, din sesizările parvenite de la cetățeni, reiese că unii funcționari au un comportament nepotrivit. În multe ghișee se creează cozi enorme. Politicianul mai spune că a cerut ca aceste neajunsuri să fie eliminate în cel mai scurt timp. Suplimentar, a solicitat conducerii ASP să elaboreze un chestionar a calității serviciilor prestate care să fie completate de către cetățeni la ieșirea din sediul Ghișeului Unic.

Potrivit liderului PDM, la ședință s-a discutat și despre menținerea angajamentelor față de reformele asumate în raport cu partenerii externi. Vlad Plahotniuc a reiterat că indiferent de anumite reacții din Parlamentul European, vor fi respectate în continuare angajamentele externe. La ședință a fost discutată posibilitatea urgentării reformelor aflate în curs de implementare. Totodată, a fost audiat un raport al Guvernului în legătură cu îndeplinirea angajamentelor asumate în relația cu FMI și cu UE pentru cele trei tranșe de finanțare convenite.

Vlad Plahotniuc susține că s-a constatat că în relația cu Fondul Monetar Internațional angajamentele au fost îndeplinite complet, iar FMI la rândul său și-a respectat întru totul partea de obligații. În relația cu Uniunea Europeană, Republica Moldova a îndeplinit toate angajamentele, și chiar dacă UE încă nu și-a respectat partea sa din înțelegeri, vor fi continuate reformele pentru modernizarea țării.

Potrivit politicianului, condițiile din asistența macrofinanciară cu UE au fost îndeplinite și nu doar pentru prima tranșă, dar a fost deja realizată o parte considerabilă din reformele stabilite pentru tranșa a doua și a treia.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Dezvelirea bustului în cinstea unui membru al Sfatului ȚăriiConferințe IPN [HD] | Preferințele moldovenilor privind sărbătorile de Paști
Conferințe IPN [HD] | Interviu IPN: Evoluția relațiilor Republicii Moldova cu Uniunea EuropeanăConferințe IPN [HD] | Patimi, iertarea și împăcarea în politică
Vezi toate
banner creditex